Miks 10 kuuse imiku kaal kasva ? 18.01.21 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Alates 6 kuuselt kuni 10 kuuni on imik kaalus juurde võtnud 400g. Kas selline asi on normaalne?

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Teisel elupoolaastal peaks laps võtma iga kuu juurde 400 g. Oluline on vaadata, kuidas kulgeb lapse kaal kaalu ja kasvugraafikul alates sünnist, need andmed ja graafik on olemas perearstil, kes selle alusel hindab lapse kasvamist. Kirjutate, et laps on närb sööja. Kui laps tahket toitu ei taha, kas ta siis sööb rohkem rinnapiima või piimasegu? Vahel on halva isu taga liigne piima joomine. Tahke lisatoidu kaloraaži saab tõhustada, lisades püreele/pudrule võid, õli. Milline on lapse seedimine, mitu korda päevas ta kakab? Kas lapse areng on eakohane? Kõiki neid asju peab arvesse võtma, kui lapse kaaluiive on vähene. Palun konsulteerige veel perearstiga ja kui lapse kaaluiive on jätkuvalt kehva, otsustab perearst, kas laps vajab lastearsti konsultatsiooni.
Imiku ja väikelapse toitmisest võite lugeda https://www.elselts.ee/els/images/lapsevanemad/2020/imik_vlaps_toit_koduleht.pdf

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

10-kuuse toitumine

Tere

Mure 10-kuuse lapse söömisega.

Lisatoitu hakkasin proovima 5-kuuselt, ei olnud üldse huvitatud. Tegin pausi ja tasapisi hakkasin uuesti proovima ning 6-kuu lôpus tundus, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lisatoiduga harjumine võtabki mõne lapse puhul väga kaua aega. Ühe uue maitsega harjumine võib võtta aega kuni 10 korda katsetamist. Ega miski muu ei aita, kui ainult pakkuda, pakkuda ...

Loe edasi

Imiku lisauuringud

Lugupeetud dr. Voor,
Alates lapse sünnist tema arengut jälgib meie perearst ja tema sõnade järgi minu beebil on suurepärane tervise seisund. Ütleb, et lapsel on väga tugev lihaste toonus, kaal ja ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Imiku arengut, kaalu ja kasvu jälgib perearst ja pole ette nähtud ühtki nö kohustuslikku uuringut/eriarsti konsultatsiooni ega analüüsi. Kui perearst leiab mingisuguse kõrvalekalde lapse ...

Loe edasi

Bilirubiin

Tere

Minu kahe kuuse imiku bilirubiin seerumis on 45 umol/L. Kas see on normaalne? Kas see võib olla kõrgem sellest, et kolm päeva enne vere testi tegime b-hepatiidi vaktsiini?

Aitäh!

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Esimesena tekib mul küsimus, miks lapsel üldse määrati bilirubiini taset? Kas laps on kollane või ta ei söö või tal on mõni muu probleem? Kas ta oli kollane esimesel elunädala ja vajas ...

Loe edasi

imiku refluks(söömisprobleemid)

Minu laps on 7 kuune ja keeldub piimasegust lisatoitu sööb natuke kaalu 8kg.Olnud üks kord ja brohiidis ja hääl oli ära .Küsimus tegelikult selline kas võib nii väiksele mingit rohtu anda refluksi vastu?Ööpäevas ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Teie lapse kaal jääb kaalu-ja kasvukõverate järgi täiesti keskmistesse piiridesse ja seega tundub, et lapse kaaluiive on rahuldav. Esimesel elupoolaastal võtavad lapsed juurde ühes kuus ...

Loe edasi

2-kuuse lapse toitumine

Tere, minu laps sai rinda kuni kahe kuuseks saamiseni, nüüd on ta kunsttoidu peal (NAN 1). Ta on harjunud sööma iga kahe tunnui tagant ja korraga umbes 50-70 ml. Nüüd sööb ta NANi samamoodi, ainult öösiti ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
2 kuune sööb 6-7 korda päevas ja keskmiselt 100 ml korraga. Mõned lapsed soovivad veelgi tihedamalt süüa ja sel juhul neid ka tihedamalt toidetakse. Ületoitmist imiku piimasegu sööval lapsel ...

Loe edasi

lastearstile-dr.Heli Grünberg---kaaluiive

Tere.minu mure seisneb selles ,et laps ei söö korralikult ja ei võta
seega ka kaalus ja pikkuses juurde..püüan talle küll anda erinevaid
toite samal söögikorral, aga harva sööb ta sada g ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Kasvukõveralt vaadates on lapse praegused kaal ja pikkus napid. Kaal on nö alumisest piirist tunduvalt allpool. Kõige sagedasem põhjus, miks 1-2 aastane laps kehvalt sööb, on rohke joomine. ...

Loe edasi

2 kuuse lapse kakamine

Tere dr. Grünberg!
Olen mures oma 2 kuuse lapse kakamise pärast. Algul, kuu aega, oli väljaheide selline kollane ja tükiline. Siis aga hakkas muutuma järjest vedelamaks, kuid ikka oli väheste tükkidega. ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Rinnapiimatoidul oleva imiku roe on kollane, vesine, vähese massiga, hapuka lõhnaga. Roojamise sagedus on väga varieeruv- imik võib roojata iga toitmiskorra järel. Vahel aga roojab rinnapiimatoidul ...

Loe edasi

ülekaaluline imik

Tere.
Minu tütar on 2e kuuga kahekordistanud oma kaalu (sünd 3165- praegu 6400)
Rinnapiima uuringud näitasid, et selle rasvasus on 3,8% ja kalorsus keskmisest kõrgem. Laps sööb muidugi palju ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Praegu soovitavad üldlevinud imikute toitumissoovitused lisatoitu mitte anda enne 4-kuuseks saamist (ja mitte hiljem kui 6-kuuselt). Ei ole kindel, et riisitumm probleemid lahendab.
Miks ...

Loe edasi

stafülokokk

Laps on 3 kuune ja kaka üsna vedel ning limane ning viimasel ajal (4-5 päeva) ka tugevalõhnaline. Kui laps oli 1 kuune avastati stafülokoki +1 ning määrati Gefiluse ravi, tegimegi ühe kuuri so 20 kapslit ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
3-kuuse ajalisena sündinud lapse limast kakat ei saa stafülokoki süüks veeretada. Stafülokokk on sooles tavaline elanik ja ei põhjusta limast rooja. Kui lapse põsed on karedad või nahal on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi