1a tüdrukul kummagi nibu all kõva tükk 17.10.19 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Umbes 2 kuud tagasi avastasin oma 1a tütrel justkui üleöö vasaku rinnanibu alla tekkinud kõva tüki, kui teda sülle võtsin. Oli ainult vasakus rinnas, täpselt nibu taga, hernetera suurune ja liikus kaasa. Ei puneta ega tundu lapsele valulik. Käisime perearstil, kes ütles, et see on normaalne nähtus, kuid igaks juhuks saatis meid ka meie rahustuseks UHsse. UHs öeldi, et see on peamiselt rasvkoest koosnev rinnanääre ja on normaalne füsioloogiline leid. Küll aga mainis UH arst, et jääb perearsti otsustada, kas teha hormoonanalüüs või mitte. Perearst ei pidanud vajalikuks. Mõni aeg hiljem tekkis tükk ka parema nibu alla. Nüüd on need mõlema nibu all, enne olid hernetera suurused, nüüd nn punase kidney-oa suurused. Laps rinnapiima ei saa juba vähemalt pool aastat ega söö sojatooteid, st välistatud peaks olema, et ta saaks toidust tulenevaid hormoone vms. Sööb rõõmuga tavatoitu ja on väga hea isuga. Kaalub u 11 kg ja on natuke alla 80 cm pikk. Muidu igati terve ja rõõmus laps, haige pole olnud. Siiski teeb nende tükkide olemasolu ja suurenemine murelikuks. Kas on põhjust muretsemiseks? Kas peaks uuesti perearsti juurde minema ja paluma siiski seda hormoonide analüüsi? Hindan küll väga oma perearsti ja ta on väga põhjalik ja hoolas, aga igaks juhuks mõtlesin uurida ka lastearsti arvamust.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Tavaliselt ongi tükikeste põhjus rasvkude ja need kaovad iseeneslikult. Kui tükid rinnas suurenevad, peab neid uuesti kontrollima ca 4-6 kuu möödudes.

Lugupidamisega,
Tiia Voor.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

lapsel tükk rinnas

Tere
Avastasin oma 9 aastasel tütrel rinnas tüki (kõvema koha), tundub nagu oleks ka nibu teist värvi kui teine nibu. Kiiremas korras pöördume perearsti poole, aga senikaua sooviksin (kui võimalik) ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Kõige tõenäolisem on siiski, et algab puberteet. Üks rinnanääre võib kasvamist alustada teisest varem. Rinnanäärme kasvajat on selles vanuses väga harva. Ultraheliuuringuga saab infot, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: