Väikelapse kaal. 14.12.18 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen mures oma poja kaalu pärast. Aastaselt kaalus 12,8kg ja oli 79,6cm pikk. Tänasel kaalumisel juba (1a6k) 16.45kg ja 88cm. Arst soovitas dieedile panna. Laps on pigem kehvema isuga alati olnud. Magusat oluliselt ei saa,mahla meie peres ei jooda. Suhkru tarbimine pigem väike. Millest selline kaal tuleb ei osanud arvata. Arsti arvates hea isu tōttu,justkui ei usuks mu juttu,et laps kehva isuga. Piima joob küll palju. Kas vōib piima joomisest kaal kōrge olla? Millele tähelepanu toitumises rohkem pöörata? Nii väikese lapse dieediga kokku pole puutunud varem. Laps igati aktiivne ja rōōmus.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Liigne piima joomine võib olla küll kaalutõusu põhjuseks. Laps võib juua päevas 2 klaasitäit piimatooteid (piim, jogurt, keefir jne) toidu kõrvale. Kui isu on kehv, siis liigne piimajoomine võib olla selle üheks põhjuseks, sest piim täidab päris hästi kõhtu ja muu toidu järgi isu väheneb.
Sama lugu on ka mahlade joomisega.
Lugege toitumine.ee.

Ilusat jõuluaega soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Pidevad gaasid, kõhulahtisus, kõhuvalud...

Tere!
Olen oma lapse tervisega kimpus olnud juba terve tema elu. Kuid küsimust ajendas esitama just tänane öö, kus laps oli meeletutes valudes ja midagi teha nagu ka ei anna.
Alates sünnist ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Üks parimaid lapse tervise näitajaks on lapse kaal, kui see on korras, siis tavaliselt ei ole tegemist tõsise haigusega. Lastel esineb sageli kõhuvalusid mis on enamasti nn. funktsionaalsed, ...

Loe edasi

Küüneseen lapsel?

Tere!
Avastasin hiljuti, et minu veidi üle aastasel lapsel on üks varbaküüs teistest erinevalt paks ja ka kollaka värvusega. Kõik tunnused viitavad minu kogemuste kohaselt küüneseenele. On see võimalik, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Väikelastel on küüneseen väga harv haigus. Tavaliselt algab küünte seenhaigus küüne otsast või küljelt. Kui kogu küüs on kollane, siis peaks olema haigus juba pikka aega kestnud, mis ...

Loe edasi

voolus suguelunditest

tere! kui 3 a tütarlapsel esineb suguelunditest voolust ,mis on iseloomult halvalõhnaline, valkjas ning laps katsub ennast pidevalt, millised oleks teie soovitused ? kas ja mis hulgal on voolus normaalne ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Minu kogemus on küll selline, et kõige õigem vooluse põhjuse selgitaja on siiski laste neeru-kuseteede haiguste arst ehk nefroloog. Halvasti lõhnava voolus ei ole tavaline ja vajab põhjuse ...

Loe edasi

küsimus

minu 5 ja poole aastane poeg on 110cm ja 20kg.on see normaalne.

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Kaal on kaalukõveral samavanustega võrreldes täiesti keskmine ja pikkus pisut alla keskmise. Seega mõlemad, nii kaal kui pikkus, on hetkel päris normaalsd.
Parimate soovidega
Heli ...

Loe edasi

VÄIKELAPSE PEAVALU

MINU 6 AASTANE TÜTAR KAEBAB TIHTI PEAVALU. VALU KESTAB LÜHIKEST AEGA.

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,

Kui peavalud püsivad, pöörduge palun lasteneuroloogi vastuvõtule. Kindlasti on perearst nõus andma saatekirja. Kindlasti vajab laps lasteneuroloogi konsultatsiooni, kui peavalu on kohe ...

Loe edasi

Väikelapse käimisest

Lugupeetud doktor!

Kas pooleteiseaastase lapse puhul on mingeid piiranguid kui pikalt ta võiks väljas käies jalutada ilma vankrita. Kas ta oskab ise märku anda, kui ta jalad ära väsivad. ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Laps võib selles vanuses jalutada niipalju kui jaksab. Ka oskab selles vanuses laps märku anda, kui ta enam kõndida ei jõua. Kui laps saab vitamiin D, ei juhtu tema jalgadega midagi.
Pikki ...

Loe edasi

Väikelapse nutmine

Kahe aasta ja nelja kuune laps lastesõimes nutab tundide kaupa. Olen mures, kas selline päevast-päeva emme järgi nutmine mõjub ka kuidagi halvasti? Lapse psüühikale näieks? Kui kaua harjub laps sõimega? ...

Vastas dr Merle Paluste

Lugupeetud lapsevanem!

Arvan,et 2,5 aastane laps võiks veel kodus olla. Harjumise aeg on siiski individuaalne. Kui näete,et laps paari kuu jooksul ei harju, oleks õigem ta koju jätta.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: