söömine 11.03.09 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
olen natuke mures oma aasta ja kuuse tütre pärast, kes on viimasel ajal hakanud vähem sööma. Sooviks saada arvamust, kas peaks menüüs midagi muutma või milles asi võiks olla, kuna arsti juurde minek alles kahe kuu pärast. Muidu on ta koguaeg olnud sellise keskmse söömaga, mõnikord vähem mõnikord rohkem(tundus et see olenes söögist). Hästi palju joob toidu kõrvale(tassist). Isegi siis kui anda juua vähem ei söö rohkem. Aga kui juua mitte anda keeldub yldse edasi söömast. Kaalu poolest on ta koguaeg olnud väiksem kui muidu teised lapsed. Aastaselt kaalus 8320g ja oli 78 cm pikk. Sööb ta põhimõtteliselt kõike mida ylejäänud peregi...päevane menüü: hommikusöök puder..lõunaoode jogurt või kohupiima kreem.. lõuna supp või kartulipuder juurviljade/viineriga ..õhtuoode võisai kattega(tavaliselt juust või vorst) ja õhtusöök - kartul kaste(igasugu lisanditega),makaroni toidud või midagi muud. Liha saab laps ka-tavaliselt õhutusöögiga. Puuvilju kas peale lõunat või õhtusööki. Joogiks toidukõrvale enamus ajast piim,mõnikord ka mahl ja vesi. Kui niisama tahab juua siis saab vett või mahla.
Kas on võimaik ka et asi on psühholoogiline, sest see tuli mingi aeg peale seda kui ma hakkasin koolis edas käima, nädalas neli päeva olen Tartus. Lapse eest hoolitsevad minu ema ja lapse isa. Nii palju kui ma olen kodus olnud on ta suht kasina söömaga..Ja samas on ka lapse isa komenteerinud, et laps on vähem sööma hakanud.
Vastust oodates ja ette tänades,
murelik ema.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Kui laps sööb vähem, siis tuleb kindlasti esmalt üle vaadata söömisharjumused. Sagedasem viga on see, et kui laps ei söö toidukorra ajal hästi, siis pakutakse talle söögikordade vahel midagi näksimist a la sööb natukenegi. Isutu laps peaks sööma ainult söögikordade ajal.
Teine probleem võib olla see, et söögikordade vaheajal laps joob mahla, vett, piima mida iganes ja söögi ajaks ei tekigi tühja kõhu tunnet. Kui 8 -9 kilo kaaluv laps joob päevas liitri erinevaid jook, siis toitu kõhtu suurt lisaks ei mahugi.
Kui laps võtab kaalus halvasti juurde, siis peaks seda probleemi kõige pealt arutama oma perearstiga, sest perearstil on olemas lapse varasemad kaalu ja pikkuse andmed. Teades neid numbreid dünaamikas saab otsustada, kas laps kasvab ja võtab kaalus juurde nagu peaks.
Kasinama söömise üks põhjus võib-olla psühholoogiline. Vahel tuleb arstil tegutseda koos psühholoogiga, et selgitada välja söömishäire põhjus.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

6-kuuse beebi nahaprobleem

Tere!

Olen sünnitusmajast saadik olnud Teie patsient kuna osalesin juba imikuna allergiauuringu projektis. Olete meie perele meelde jäänud kui väga meeldiva ja abistava lastearstina, seega ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kirjelduse järgi jääb ikkagi kahtlus, et lapsel on atoopiline dermatiit (sügelus, paiknemine). Siiski ei saa kindlat diagnoosi panna ilma last nägemata. Atoopilise dermatiidi korral ...

Loe edasi

Pidev nohu

Tere!

Olen mures oma lapse pideva nohu pärast. Tal on pidevalt vesine nohu. Külmetushaiguste (köha, nohu, palavik) korral läheb nohu ka rohekaks/paksuks, aga kui haigus möödas on nina endiselt ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Sagedase nohu põhjuseks võib olla allergia, eriti veel, kui allergiat on ka lähematel pereliikmetel või sugulastel. Seda saab lihtsasti kindlaks teha uuringutega (nahatestid või veretestid). ...

Loe edasi

Imetamine

Tere!
Andsin lapsele enda rinnapiima nii kaua kuni ta sai ühe kuuseks. Siis hakkas ta õhtuti nutma. Kahtlustasin gaase, aga tuli välja, et asi polnud gaasides, vaid tal jäi kõht tühjaks, sest rinnapiima ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tõepoolset töötavad rinnad nõudmise ja pakkumise meetodil. Mida sagedamini imetada või välja pumbata, sead rohkem peaks piima juurde tekkima. Et lapse toitmine hästi õnnestuks, on oluline ...

Loe edasi

Vaksiin

Tere,

Kas kuuikvaksiinile on ka alternatiive? Kas Eestis teostaval kuuskivaksiinil on vaid üks tootija? Kas oleks võimalik saada vaksiine eraldi, kuna ei näe vajadust teetanuse ja B-hepatiidi ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Teetanuse vastu soovitan ma last kindlasti vakstineerida, sest teetanuse pisikud elavad mullas/pinnases ja on suur oht saada teetanusnakkus. Teetanusoht võib kaasneda marrastuste, lõike- ...

Loe edasi

2-kuusel imikul näol punetav täpp

Palun anda hinnang pildil olevale täpile imiku näol. Erkpunane täpp on näol olnud juba umbes kaks nädalat küllaltki muutumatuna. Beebiaknet näol minu hinnangul muidu pole. Esineb veel vaid paar üksikut ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pildi järgi on raske diagnoosi panna. Võimalik, et tegemist on väikse veresoonetelaiendiga.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Vaskuliit lapsel

Minu nelja aastasel tütrel diagnoositi ligi kaks kuud tagasi haigus Henoch-Schönleini purpur. Algas see sellega, et laps ei saanud enam kõndida ega seista, nuttis valust.. Haiglas avastati veel suur padjand ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Henoch-Schönleini purpur on lastehaigus, mis 2/3 juhtudest on vaid ühekordne haigestumine. 1/3 juhtudest võib haigus korduda ja enamasti juhtub see nelja kuu jooksul, harva aasta jooksul. ...

Loe edasi

Soolane nahk beebil - kas võib viidata haigusele?

Lugesin sellise haiguse kohta nagu tsüstiline fibroos. Sünnitusmajast kaasa antud lehe peal ei ole ristikest selle haiguse skriiningu kasti sees, mis tähendab, et teda selle haiguse suhtes sünnitusmajas ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tsüstilise fibroosi suhtes Eestis vastsündinutele skriining testi ei tehta.
Higi on iseenesest veidi soolakas. Kui Teile tundub, et Teie lapse higi on väga soolane, siis rääkige ...

Loe edasi

Borrelioos ja imetamine

Mul tekkis põlveõndlasse punane laik ja nüüd sain vastuse et mul on borrelioos. Imetan oma 8kuust beebit. Kas katema võis nakkuse mult saada? Kas on antibiootikume mida võib ka imetamise ajal võtta?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Teie ei saa lapsele nakkust anda, rinnapiima kaudu nakkus ei levi.
Amoxicillin võiks sobida imetamise ajal borrelioosi raviks.
Kas on täiesti kindel, et Teil on borrelioos.? ...

Loe edasi

Süljenäärme pôletik?

Tere, lapsel on ühe aastaselt diagnoositud süljenäärmepôletik. Sai antibiootikumi ravi. Peale seda on iga väiksemagi nohuga jälle süljenäärmed turses ja valulikud. Süüa on ka lapsel valus. Perearst arvas, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ultraheliuuringuga saaks vaadata, kas turses on süljenäärmed või lümfisõlmed.
Kui lapsel on äge hingamisteede haigus, siis kaela piirkonna lümfisõlmed muutuvad suuremaks, sest ...

Loe edasi

Lapse jalal on moodustis, mis ära ei kao.

Tere


Lapse jalale tekkis umbes pool aastat tagasi kummaline punn/moodustis. Moodustis on siiani jalal ja on selle aja jooksul muutunud. Päris alguses meenutaski justkui tavalist punni ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pildi järgi on võimatu diagnoosi panna.
Palun minge uuesti perearsti juurde ja näidake seda punnikest talle.
Kui perearst ei saa aidata, siis soovitan nahaarsti konsultatsiooni, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi