PYELOSPASM 11.08.05 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Üleeile käisn oma 2,5 kuuse tütrega arsti juures probleemiga et pisike ajab väga palju toitu välja(Kohe peale sööki,vahepeal ja ka vahetult enne järgmist söögikorda).Sõime Hippi.Nüüd kirjutas arst meile retsepti Nurilon Pepti-le...võtame eilsest saadid seda,vahe nagu oleks märgatav,enam nii palju ei aja toitu tagasi:)
Aga küsimus seaineb selles,et arst kirjutas ka meile saatekirja lastekirurgi juurde ja pani diagnoosiks PYELOSPASM....mis asi see on?

Aitähh:)

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,

Kõige sagedasem toidu tagasiheite (nagu emad sageli ütlevad-imik ajab toitu välja) põhjus imikutel on gastroösofageaalne refluks. See tähendab, et toit tuleb maost tagasi söögitorru, kuna söögitoru sulgurlihas on ebaküps ning pole alati kindlalt kinni. Sel juhul laps oksetleb st. pärast sööki tuleb toitu lonksuke või lonksudena suunurka tagasi. Laps ise on rõõmus ja aktiivne ning võtab hästi kaalus juurde. Gastroösofageaalne refluks on ka muidu tervetel imikutel sage-koguni 2/3-l, ning väheneb enamusel teiseks elupoolaastaks. 6-kuu vanustel tuleb lisatoit st. paksem toit menüüsse ning sulgurlihas ise küpseb ja hakkab ka paremini sulguma. Pisut leevendab oksetlemist imiku voodipeatsi tõstmine umbes 10 kraadi võrra ja imiku asetamine paremale küljele pärast söötmist. Kui imik tõesti oksendab st. oksemass väljub purskena, võib põhjusi olla päris mitmeid. Kui oksendab 1,5-2-kuune ja veelpoiss laps, võib põhjuseks olla maolukuti ringlihase kaasasündinud paksenemine e. pülorostenoos. Oksendamine on fontäänina, imik ei võta kaalus juurde ja vajab operatsiooni. Oksendamise põhjuseks võib olla ka sellesama lihase kokkutõmme e. pülorospasm, mis enamasti ravi ei vaja. Samuti võib oksendamise põhjuseks olla toidutalumatus. Selles vanuses kõige sagedamini just lehmapiimavalgu talumatus/allergia. Sel juhul on enamasti veel ka nahalöövet või põskede karedust ja vahel on ka kaka rohekas ja/või limane. Nutrilon Pepti on üks nendest imiku piimasegudest, millest lehmapiimavalk on suures osas eemaldatud. Kui oksendamise põhjuseks on lehmapiimavalgu talumatus, taandub oksendamine vastavate piimasegude kasutamisel üsna ruttu. Oksendamise põhjusi on loomulikult veelgi. Nagu juba eespool mainitud, on oksetlemine e. toidu väheses koguses väljaajamine e. gastroösofageaalne refluks, suhteliselt sage ka tervetel imikutel ning enamasti ravimeid ei vaja ja taandub imiku kasvades ise.


Parimate soovidega

Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Kurgumandlid

Tere

Minu lapsele pandi diagnoosiks krooniline mandlipõletik e tonsilliit. Mandlid on suured ja ava väike (cm). Kirurg soovitas lõikust. Kas see on õigustatud või tuleks oodata? Laps magab ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui mandlites on krooniline põletik, siis võiks ikkagi mandlid eemaldada, sest põletikukolle ei ole organismile hea.
Kui laps norskab ja nohiseb ja magab suu lahti, siis tuleks ...

Loe edasi

Valge asi keele taga/lõpus

Mis asi see on keele taga või lõpus? Valge asi

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

See on epiglottis ehk kõripealis.


Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Hommikused jalavalud

Tere! 9. aastasel lapsel on hommikuti jalavalud, perearst peab seda kasvuvaluks, mina mitte, Seega ei ole saatnud last eraldi uuringutele.
Jalad valutavad labajala ümbruses, kedrakondi juures. Tundub, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui hommikuse valuga kaasneb ka liigesjäikus, turse liigespiirkonnas, peaks välistama liigespõletiku ehk artriidi. Lamenenud pöiavõlvi korral võiks jalad valutada just pärast koormust, ...

Loe edasi

Magneesiumi puudus?

Tere,
Laps on 11.kuune ning viimasel ajal krigistab hambaid ning öösiti “viskab” jalgu. (Üles-alla). Nutab läbi une.

Kas nii sellised tunnused võivad viidata magneesiumi puudusele või ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Usun, et tegemist on ealise iseärasusega. Kui laps sööb kõiki eakohaseid toite, ( vt juhend http://www.lastehaigla.ee/public/infotekstid/Imiku_toitmisjuhis_EST_20.12.2012.pdf) ja tema ...

Loe edasi

6-kuune higistab

Tere! Mure 6- kuuse beebi higistamisega. Laps muutus reedel virilaks, laupäeval tõusis palavik ( 37,8 c). arvasime, et hambad tulevad ja õhtul panime paracetamoli küünla, laps saaks rahulikult magada. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Praegune higistamine võib olla seotud haigusega. isegi kui palavikku enam ei ole, võib haiguse tõttu muutuda lapse termoregulatsioon ja tekkida higistamine. Kui laps terveneb, peaks ...

Loe edasi

Märgistus seljal beebil

Lapsel on sünnist saati selline laik selja peal. Mis see on ja kas see on ikka ohutu? Laps hetkel 8 kuune.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pildi järgi on raske täpselt aru saada, millega tegemist on, aga kõige enam meenutab see hemangioomi ehk siis healoomuline naha veresoonte moodustis. Need võivad esimese kahe eluaasta ...

Loe edasi

Atoopiline dermatiit

tere, küsimus on seoses allergiku rpa soodustuses. Pojal lõi punased põsed välja väga varakult. Andsin rinda 100% kuni 5kuud. Tänu minu dieedile hakkas ka piim vähenema. 6kuuselt läks poja 100% allergiku ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui Teile ei ole võimalik allergoloogi konsultatsioonile pääseda, siis võib ka perearst võtta vereproovi, millest saab määrata lehmapiimavastased IgE antikehad ja sellega diagnoosida ...

Loe edasi

Beebil kuklal lümfisõlmed

Beebil on kuklal tunda lümfisõlmed. Algselt 3kuu kontrollis oli tunda üks, nüüd 5kuu kontrollis kirjutas arst haigusloosse järgmist: Kuklas palpeeritavad 0,5cm läbimõõduga kaks suuremat lümfisõlme ja kaelal ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Laste omapära on see, et alates sünnist kuni ca 10 aastaseks saamiseni on täiesti normaalne, et lapsel on tunda lümfisõlmed kaelal, kuklas, kaenla all, kubemes. Lümfisõlme suurus võib ...

Loe edasi

Punane laik käel

Tere!

Minu lapse vasaku käelaba küljel on sünnist saati punane laik (2-3 mm), mis on katsudes natuke kõrgem. Tegemist on üksiku sellise laiguga. Millege võiks tegu olla, kas sünnimärgiga või ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tegemist on ilmselt väikse hemangioomiga, mis on healoomulised naha veresoonte seinast lähtuvad moodustised. Hemangioome leitakse kuni 12 % vastsündinutest. Esimesel eluaastal võivad ...

Loe edasi

Beebi ei kaka

Kakamise mure on olnud sünnist saadik. Laps on rinnapiima peal. Kakamise vahe on 1-2nädalat. Last ennast tundub see väga segavat. Nutab palju ja ei maga hästi. Tundub, et koguseliselt sööb korraga vähe ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Rinnapiima saava lapse kakamise sagedus võibki olla kord nädalas. Kuna rinnapiim seeditakase seedekulglas väga hästi ära, siis ei pruugigi olla, mida välja kakada.
Kui laps saaks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: