Kaks erinevat muret 03.08.05 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Tooksin kaks "virtuaalpatsienti" korraga vastuvõtule. Suurem mure on väiksema lapsega: 4-aastane tütar. Kui ta mähkmetest välja kasvas, hakkas ta kenasti puhtust pidama ja potil käima. Siis mingil hetkel (ei oska mingit erilist elumuutust esile tuua, igatahes oli sügis) hakkas laps pükstesse pissima, sirtshaaval, nagu immutades tasapisi oma pükse. Õigel ajal potile saatmine ei aidanud, ikka jõudis ta vaikselt sirtsu püksi ära lasta. Ja nii on siiamaani, tüdruk saab sügisel viie aastaseks. Iga päev vähemalt 5 paari aluspükse ning muid riideid masinasse ja kuivama. Olen täheldanud, et pissil on vahel paha lõhn, justkui liiga vänge kala hais lapse pissi kohta. Perearst laskis teha uriiniproovi, aga just see konkreetne uriiniproov oli tol korral millegipärast normaalse lõhnaga ning analüüsi tulemus ei näidanud midagi. Ükskord tegime hingamisteede katarri tõttu antibiootikumide kuuri ning siis selle kuuri järgselt puudus ka lapse pissil see paha hais päris tükk aega. Ma täpselt ei mäleta, aga minu meelest vähenes sel ajal ka püksi sirtsutamine. Kas oleks põhjust küsida perearstilt uus saatekiri uriinianalüüsile või mida peaks laskma uurida?
Teine mure on mul 8-aastase pojaga. Tal jookseb viimase paari kuu jooksul liiga tihti ninast verd. Mõnikord isegi korra nädalas. Esimene kord juhtus see nii, et meie kass lõi poisile käpaga ninna ja siis tuli verd kõvasti - lausa pritsis. Kas sellest vigastatud veresoone kohast võib niimoodi sageli hakata verd tulema? Laps teab juba, kuidas endale esmaabi anda - paneb jääkuubikud käterätiga nina ümber. Kui selline verejooksmine liiga tihti korduma hakkab, mida siis tuleks teha?

Tänades,
Ann

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,

Korduval püksipissimisel võib olla mitu põhjust. Kõige sagedasem põhjus on nn. tahtlik pissimise edasilükkamine ja siis kui põis on pilgeni täis, tulebki pissisirts ka püksi. Laps ei taha oma huvitavat tegevust katkestada ja ei lähe pissile kui on vaajdus ja nö kustutab kas jalgade ristamise või korraks mahakükitamisega urineerimisvajaduse. Tundub, et Teie laps käib regulaarselt pissil, soovitame neil lastel umbes 2 tunni järel pissil käia.
Teine osa pükstemärgajatest on väikese põie mahuga ja vahel lisaks ei tühjenda põit ka korralikult. Põide jääb suur kogus nn. jääkuriini. Väikese põie mahu korral on abiks mõned ravimid. Jääkuriini korral õpetatakse põie tühjendamist. Lisaks on veel mõned harvemesinevad pükstemärgamise põhjused nagu näiteks uriini tagasivool põiest neeru suunas, suur kogus jääkuriini põies jt. Kuseteede infektsioon võib olla ka üks ajutine pükstemärgamise põhjus, aga lapse uriinianalüüs oli korras ja põletikku pole alust arvata. Lastenefroloog e. neeruarst, on küll kõige õigem nõuandja põhjuse selgitaja, milline variant Teie lapsel on. Kui põhjus selge, saab ka vastavalt tegutseda ja enamasti saab probleemist jagu. Kindlasti on perearst nõus saatma lapse kas dr. Ülle Tootsi vastuvõtule (Tallinna Lastehaigla) või dr. Aili Traadi vastuvõtule (Tartu Lastekliinik, registratuur 7 319 100). Enne vastuvõtule minekut tehke nn. urineerimisgraafik. Märkige paari päeva jooksul üles, mis kell laps pissil käib ja kui suur on orienteeruvalt üks uriiniports. Arst saab siis kiiresti ülevaate, kas laps on nn. sirtsutaja tüüpi (pissib sageli ja väikeses koguses-väikesemahuline põis?) või harv pissija jne. Tartus vähemalt on arstil alati ka hää meel, kui laps tuleb vastuvõtule võimalikult täis põiega või vähemasti jook kaasas. Siis saab ta ultraheliaparaadiga vaadata kohe vastuvõtu ajal, kui suur on põie maht ja kas pärast pissimist jääb ka palju jääkuriini.
Kui lapsel on tihti näilise põhjuseta ja rohke ninaverejooks, siis tuleks pöörduda nina-kõrva-kurguarsti vastuvõtule. Üks võimalik ning ühtlasi üks sagedamaid põhjusi on ninaveresoonte endi probleem. Teine võimalik põhjus on vonWillebrandi tõbi-vastavat faktorit, mis hüübimises osaleb, on vähevõitu. Sageli on sel juhul peres veel keegi, kes kipub veritsema. VonWillebrandi faktorit saab veres määrata. Laste hematoloog e. verehaiguste arst oleks siis järgmine tohter, kelle konsultatsioonile pöörduda juhul kui nina-kõrva-kurguarst leiab, et nina limaskesta veresooned on täiesti korras.

Head tervist soovides

Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Test näitab beebi väljaheites verisust

Tere. Meie beebipoiss on 6 kuune. Kui ta oli ca kuu ajane, siis tundus, et lapsel on liigselt gaase ja arst tegi väljaheitest proovi mis näitas väga kerget vere sisaldust. Silmaga mina seda eristada ei ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kolonoskoopia ja täiendavate uuringute vajalikkuse üle otsustab laste gastroenteroloog. Enne uuringut võiks laste gastroenetroloogiga konsulteerida.

Lugupidamisega,
Loe edasi

Lapse kakamine

Mure on lapse kakamisega. Juba kolmandat päeva on tal väga piin potil käies. Kaka oleks nagu happeline, kibe. Sest kui tilluke tükk on tulnud, ta nutab lohutamatult ja pigistab tagumiku kinni. Edasi kakada ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Väikelastega on see häda, et kui nad on tundnud valu kakamise, siis hakkavad nad kakamist kinni hoidma ja kinnihoidmisega muutub kaka kõvemaks ning see tekitab omakorda valutunnet kakamisel ...

Loe edasi

Proovid

Sooviks rohkem infot proovide kohta ja nende tulemuste kohta ja kas muretsemiseks on põhjust ja vb peaks mingi arstiga veel konsulteerima ja mis proove või uuringuid veel peaks tegema ja kas toitumist ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

üsna raske on Teie kirjast aru saada analüüside tulemusi, sest ilmselt on erinevate arvutiprogrammide tõttu on minu ekraanil lükkunud analüüsid kõik üksteise otsa. Aga siiski suutsin ...

Loe edasi

1.8 aastasel lapsel tihti kõrge palavik

Tere.
Selline mure.minu 1.8 aastasel tütrel on tihti kõrge palavik. Üle nädala praktiliselt. Haigestumine hakkas pihta jaanuaris. Praktiliselt iga 2 3 nädala tagant tõuseb lapsel kõrge palavik (38.6_39.6) ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui palavik tõuseb kindla regulaarsusega, nagu ma Teie kirjast aru saan iga kahe nädala järel, siis võib olla tegemist perioodilise palaviku sündroomiga. Selle sündroomi puhul ongi peamine ...

Loe edasi

Imiku nahalööve

Tere.

Minul 5 kuusel imikul on sünnist saati olnud suuremad probleemid gaasidega. 2 kuuselt saime teada, et meie beebil on williamsi sündroom. 4 kuud sai imik ainult rinnapiima, seedeprobleemid ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Et kinnitada või välistada piimaalelrgiat oleks vaja teha enne uuringud (nahatest või vereanalüüs).
Võite proovida Aptamil HA, selles on piimavalk osaliselt hüdroliseeritud ja ...

Loe edasi

Kolmekuuse beebi isutus

Tere!
Meil on mure kolmekuuse RPA-d saava beebi toitumisega seoses. Juba paar nädalat on ta söönud peamiselt siis, kui on unine, täiesti ärkvel olles sööb väga väikseid koguseid või ei ole üldse ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Imikutel võib tulla ette perioode, mil nad söövad halvemini. Kui lapsel on toidutagasiheidet, siis võivad nad ärkvel olles ettenähtud koguses piimasegus söömisest keelduda ja söövadki ...

Loe edasi

2 nädalane imik ja hääl ära .

Imikul on läinid hääl ära. Kas peaksin muret tundma ning arsti poole pöörduma (perearst teisipäeval)? Kuskil portaalis kirjutas et läheb ise üle. Nutta pole saanud tal lasta , kuna koguaeg on rinnal. Väljas ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui lisaks häälekähedusele muid nähte (köha, nohu, palavik, rahutus) pole, laps sööb hästi ja magab tavapäraselt, siis võite last jälgida ning tõenäoliselt möödub kähedus iseeneslikult. ...

Loe edasi

laps

Tere,mul on pooleteist aastane laps ,mure selles,et pidevalt tal kõht kinni (pabulad) ja harva nagu plasteliin, olen andnud probiootikume aga pole kasu,piimasegu viimasel ajal ei taha vaid juua pigem,mure ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kiudainetevaene toit ning vähene vedelik on sagedasemad kõhukinnisuse põhjused. Toit peab sisaldab kiudaineid, mis muudavad roojamassid pehmemaks ja ergutavad sooletööd. Kiudaineterikkad ...

Loe edasi

Lapsel valud rinnus

Tere. Minu 9 aastane poiss on hakanud kurtma valude üle rinnus. Tekib see sporti tehes või peale seda. Algul arvasin, et nö pistab, aga valud tekivad ka peale füüsilist koormust. Puhates valu ka mõõdub.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Valu rindkeres lastel on eelkõige seotud luu- ja lihaskonna valudega, mis võivad tekkida just sporti tehes. Need valud ei ole tavaliselt püsivad ja mööduvad paari nädala jooksul. Kas ...

Loe edasi

Laps lonkab

Tere!

Mure selline, et laps hakkas järsku lonkama. Lasteaias midagi ei juhtunud, jooksis isale vastu ja kui isa lapse maha pani siis järsku laps lonkab. Üks jalg käib põlvest nagu hästi sirgeks. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lonkamine võib tekkida ükspuha, millise jalaosa (varvastest kuni puusani) haigusliku seisundi puhul. Last uurimata, ei saa mingit diagnoosi ütelda. Lonkamise põhjuseks võib olla põletik, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi