urineerimisprobleemid 4aastasel poisil 28.04.04 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
kuidas suhtuda päevasesse pükste märgamisse (tahtmatus õigel ajal potile minna)? kas tuleks pöörduda ravi saamiseks arstile? juulis 5aastaseks saaval poisil esineb tihti ka öist voodimärgamist.

Arst vastas:

dr Heli Grünberg

Pediaater

TÜ Kliinikumi lastekliinik

Tere,
Vanus hakkab jõudma juba sinnamaale, kus enamus lapsi on nii öösel kui ka päeval kuivad. Päevase pükstemärgamise põhjuseks võib näiteks olla väikese mahuga põis või põie mittetäielik tühjendamine pissimisel. Samuti võib laps tahtlikult pissimileminekut edasi lükata -ei ole aega ja tahtmist mängimist katkestada! Viimasel juhul on vahel märgata, et laps kükitab hetkeks, püüab pissihäda vaigistada ja siis tormab mängima. Kõige õigem on konsulteerida lastenefroloogiga (neeruhädade arst). Tartu Lastekliinikus dr. A. Traat, tel. 7 319 508 ja Tallinna Lastehaiglas dr. Ü. Toots, tel. 6 977 200. Enne vastuvõtule minekut tehke palun urineerimisgraafik 2 päeva kohta. Märkige nt nädalavahetusel üles, kui tihti laps pissib ja iga kord püüdke mõõta ka uriiniportsu suurus. Andmed võtke aga vastuvõtule kaasa. Väga sageli saab voodimärgamisest ja pükstemärgamisest lahti!
Probleemi lahenemist soovides
Heli Grünberg

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

2 aastane laps ei maga

Tere. Mure lapsega kes ei maga. Juba beebina magas ta kehvasti ja vastupidiselt lohutustele et küll ajaga üle läheb, on siiani läinud asjad vaid hullemaks. Lapse magama panek on väga raske. Siiani tuleb ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Unehäired on lastel sage probleem ja neid esineb 20-30 % lastest.
Magamajäämise raskused tunduvad kirja järgi olema pigem käitumuslikud, st laps ei taha magama jääda ja üksi uinuda. ...

Loe edasi

Südamelöögi sagedus

Tere!11 aastasel poisil lööb süda 113 korda minutis,magades 92 korda.Vererõhk 98/76 Perearst arvab,et vererõhk on natuke madal aga südamelöögi sagedus liiga kõrge.Laps tunneb südame tagumist ja kaebab ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Laste süda töötab kiiremini kui täiskasvanutel ja 6-12aastase lapse südame löögisagedus võib olla vahemikus 80-120. Süda lööb kiiremini arsti juures käies, kehalisel koormusel, erutudes, ...

Loe edasi

Rinnapiimaga toites toidulisandi mõju

Sain 2,5 kuud tagasi emaks, see periood on olnud mulle üle ootuste raske (ärevushäired, tujutus, unetus jne), käin ka raseduskriisinõustamises. Et mitte saada imetades kangeid rohtusid, otsisin looduslikke ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Palun lõpetage toidulisandite kasutamine rinnaga toitmise ajaks. Küsimustele jään vastuse võlgu, aga arvan, et toidulisandid Teie lapsele kahju pole tekitanud, sest toidulisandites on üldiselt ...

Loe edasi

Imikul nina kinni.

Tere! Minul on selline mure, et minu 4.5 kuusel pojal on sünnist saadik olnud raskusi nina kaudu hingamisega. Nüüd on mure läinud juba nii suureks, et laps ei saa korralikult magada.
Peale sündi ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui ninakinnisus segab und ja ninatilgad ei ole aidanud, siis peaksite uuesti pidama nõu perearstiga ja võib-olla peaks konsulteerima kõrva-nina-kurguarstiga.

Lugupidamisega, ...

Loe edasi

Kuiv laik

Tere! Sooviks teada mis asi see on ja kuidas ravida?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

kahjuks ei saa pildi alusel diagnoosi panna ja ravi määrata. Oleks vaja vaadata üle keha nahka, teada täpselt kui kaua lööve on olnud jne, jne. Võite proovida apteegis muudavat Bepanthen ...

Loe edasi

2,5a lapse kakamine

Tere,küsimus selline,kui tihti peaks 2,5a laps kakama? Kas on loogiline,et keha lihtsalt tarbib nii palju ära,et jääke ei jäägi igapäevaseks suureks kakaks? Millal oleks puhkust muretsemiseks või kõhukinnisuse ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui kakamine kaebusi ei valmista, siis pole muretsemiseks põhjust. Ideaalis võiks laps kakada iga päev, aga kakamise sagedus sõltub toidust ja lapse isikupärast. Kõhukinnisust on alust ...

Loe edasi

Laps oksendab

Tere. Mure on 3,5 aastase poisiga. Nimelt lasteaias olles laps tihti oksendab, seda just ärevates olukordades, peale nutmist või isegi peale toidukorda. Mainin ära, et lasteaias talle käia eriti ei meeldi, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui oksendamine tekib ainult ärevates olukordades, siis tasuks konsulteerida psühholoogiga. Kui aga oksendamist tuleb ette ka ilma pingelise, äreva olukorrata, siis rääkige perearstiga, ...

Loe edasi

Beebi kaal ei tõuse

Tere!

Probleem on minu beebitüdruku kaaluga, mis ei taha hästi tõusta. hetkel on ta 6.nädalane ja saab vaid rinnapiima.

Sünnikaal 4010g, haiglast lahkudes kaalukadu 7,2% ehk 3720g

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Esimesel elupoolaastal peaks võtma laps kaalus juurde 600-800 grammi kuus. Kui laps kaalub praegu 4545 g , siis ööpäevas peaks ta saama ca 750 ml rinnapiima. Seega kui laps sööb 8 korda ...

Loe edasi

Beebi nohu ravi Otriviniga

Tere! Kas 8-kuusele beebile võib nohu korral enne ööund veega lahjendatult tilgutada Otrivini 0,05% (Xylometazolini hydrochloridum)? Ravimiinfo lehel on küll kirjas, et alla 2-aastastele ei sobi.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Imikutele ei soovitata Otrivini.
Imikute nohu raviks soovitatakse ikka meresoolalahu, 0,9% NaCl lahust ja auru tegemine avab ka ninahingamist.
Tavapäraselt kestab äge nohu ...

Loe edasi

Lapse uni

Meil on probleem oma 7kuuse lapse unega: laps magab väga lühikesi uinakuid ning on seetõttu väsinud ja viril. Samuti on ta magama saamine äärmiselt keeruline.
Laps ei ole olnud nõus magama ei vankris ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Unehäired on lastel sage probleem ja 20-30 % lastest esineb neid mingil ajahetkel. Enamasti mööduvad unehäired kuue kuu jooksul, kuid vahel võivad need kesta ka aasta ja kauemgi. Üldreeglina ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: