püsivalt madalad leukotsüüdid 18.01.21 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere!
Murelikuks teeb madal WBC tase, mis on püsinud nii alates oktoobrist.
Kordus-vereproove on tehtud 5 ja ajalises järjekorras tulemused sellised:
2,7; 2,8; 3,1; 4,1; 2,4
Esmaselt diagnoosis madala taseme töötervishoiuarst, seejärel olen käinud perearstil kordusanalüüse andmas. Viimane näit 2,4 on nädal aega vana.
Tehtud on kõhuõõne ultraheli, mis oli korras. Ka põhjalikumad vereproovid, kus miskit muud ei tuvastatud. Viimasel korral andsin lausa 4 topsitäit verd ja kõik muu oli korras.
Kaasuvateks sümptomiteks on ainult väsimus, kurnatus. Terve eelmise aasta jooksul stress ja ärevus.
Vererõhk korras.
Eelmisel nädalal olid peavalud, kuid seda ei ole enne olnud.
Mõnikord on gaasid ja kõhuvalu, seostan ise seda toitumisega.

Panen kaasa ka arsti kokkuvõtte ja analüüside tulemused viimasest korrast:
peavalud *14.01.2021: Lk olid madalad , soovib vereproovi. 2 viimast nädalad oli iga päev. Valu tekkib juba hommikust, valu lokaliseerub sagedaminu otsmikus ja oimude piirkonnas, bilateraalne, kuid vahel valutab terve pea ja kukklas , püsib kinnine nohu, eritis on kurgus. T oli korras ja ei tunne seda. Valu on 3-4 palli tugevusega, vahel kasutab valuvaigestid-Paracetamoli, mis valu leevendab. Vahel tekkivad parema kõrvas valupisted.Valu on sagedamini ühetasane, kuid õhtuti võib olla suruv.Jalutuskäik väljas leevendab valu. Viimane aasta oli stressirohke, kuid mitte viimane aeg. Väsimus ja nõrkus püsivad. 1kord raseduse ajal -4a tagasi olid sähvatused parema silma ees ja kõne on vahel kadunud, oli diasgnoositud auraga migreen, kuid üpraegu on teine peavalu. Obj: Pulm- vesik h/k, cor-toonid on rütmilised, fr-72*min, RR-120/80mmHg. Emots küsimustik- depr-11, ärevus-14, asteenia-15. *18.01.2021: Tel kontakt- kliinilises veres püsib leukopeenia.Teised analüüsid on korras. 15.01.2021: CRV 6 g/l 15.01.2021: Veresuhkur 4.5 mmol/l *Ensüümid 15.01.2021: ASAT 21 ü/l 15.01.2021: S-UA, mmol/l 293 15.01.2021: ALT 15 ü/l *Kliinilise keemia uuringud 14.01.2021 17:20: Kreatiniin 58 µmol/l [norm 45 - 84] eGFR (Crea, CKD-EPI) 14.01.2021 17:20: eGFR (Crea, CKD-EPI) 115,08 ml/min/1,73m2 [norm 90 - ...] 14.01.2021 17:20: Uurea 3,6 mmol/l [norm ... - 8.2] 14.01.2021 17:20: Naatrium 142 mmol/l [norm 135 - 145] 14.01.2021 17:20: Kaalium 4,6 mmol/l [norm 3.5 - 5] 14.01.2021 17:20: Magneesium 0,88 mmol/l [norm 0.53 - 1.11] 14.01.2021 17:20: Antistreptolüsiin-O 141,4 IU/ml [norm ... - 200] *Hormoon- jm. immuunuuringud 14.01.2021 23:16: TSH 1,7 mIU/l [norm 0.4 - 4] 14.01.2021 23:16: FT4 13,03 pmol/l [norm 11.5 - 22.7] 15.01.2021 00:12: FT3 5,14 pmol/l [norm 3.5 - 6.5] 14.01.2021 23:18: TPO Ak <28 kU/l [norm ... - 60] 14.01.2021 23:16: Ferritiin 16,4 µg/l [norm 10 - 150] 14.01.2021 23:18: Foolhape 14,18 nmol/l [norm 7.64 - ...] 14.01.2021 23:18: Vitamiin B12 411 pmol/l [norm 156 - 672] 14.01.2021 20:06: Vitamiin D (25-OH) 83,4 nmol/l [norm 75 - ...] 14.01.2021 10:25: Hgb, g/l 139 14.01.2021 10:25: Er, 10a12 4.78 14.01.2021 10:25: -MCV 82.4 14.01.2021 10:25: -MCH, g/l 29.1 14.01.2021 10:25: -MCHC 353 14.01.2021 10:25: Lk, 10a9 2.4 14.01.2021 10:25: Trombotsüüdid, 10a9 168 14.12.2020 09:04: Lk, 10a9 4.5 02.11.2020 13:58: Leukotsüüdid 2,8 E9/L [norm 4.1 - 9.7] 12.11.2020 09:40: Lk, 10a9 3.1

Kuna olen väga mures ja hematoloogi aeg on alles kuu aja pärast, siis küsin teie arvamust. Kas mul võib olla mõni tõsine verehaigus - leukeemia, luuüdivähk?
Tänan kaasa mõtlemast!

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Vaatasin üle teie poolt lisatud vereproovide väärtused ja midagi alarmeerivat silma ei hakanud. Tõsi, et leukotsüütide väärtus on püsivalt madal ja see ei ole päris tavapärane teie noort iga arvestades. Siiski tuleb igas inimrühmas ette indiviide, kes on terved, aga kelle näitajad on veidi teistsugused.

Kui see püsib ja mingit muud probleemi ei lisandu, siis võib olla ka tegemist teie individuaalse omapäraga. Teie praegused näitajad ei anna märku mõnest raskest haigusest. Siiski võib hematoloogi konsultatsioni ära teha. Hematoloog otsustab, kas on vajalikud täiendavad uuringud või on põhjendatud näitude jälgimine, korrates aeg-ajalt vereproovi.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Laktoositalumatuse testi tulemuse tõlgendamine

Milliseid veresuhkru näitusid võrreldakse laktoositalumatuse testi tulemuse tõlgendamisel? Kas esimese veretesti näitu võrreldakse 20.-minutil tehtud testi näiduga või 40.-minutil tehtud testi näiduga?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie plasma glükoosisisaldus suurenes peale laktoosi koormust 1,6 mmol/l, mis on piiripealne näit ja hästi interpreteeritav ei ole. Analüüsi järgi siiski pigem ei ole laktoosi talumatust.
Loe edasi

Tervis jukerdab

Tere!

Viimastel aastatel on tekkinud probleem nahaga- tekkivad tumedat varvi sügelevad laigud alakõhu piirkonda ja kätele, kaenla piirkonda. Lisaks kõhuvalud mao piirkonnas. Viis päeva tagasi ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Tumedamad laigud on sageli seotud pigmendi ladestusega ja keskeas on see üsna tavaline, kuid sügelemine ei ole tüüpiline kaebus. Tundub, et nahaarst oskaks siin täpsemalt vastata.
Loe edasi

Vereanalüüsi tulemuste tõlgendamine

Tere! Mind huvitaks vereanalüüsi tulemuste lugemine. Lasin teha tasulise kliinilise vereanalüüsi. Perearst ütles neid vaadates, et kõik korras, aga miks on pct ja basofiilid referentsväärtuses tsipa kõrgemad ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks ei ole te siiski pilti kaasa pannud, vähemalt keskkonnas seda ei leidu.
Aga kui kommenteerida teie kirjeldust, et basofiilide hulk on veidi kõrgem, siis soovitan vaadata, ...

Loe edasi

Aluseline fosfataas (ALP)

Tere,

tegin synlabis maksapaketi uuringu ja tulemused siis järgmised.
Alaniini aminotransferaas (ALAT) 11 U/l
Gammaglutamüüli transferaas (GGT) 18 U/l
Aluseline fosfataas ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kõik uuringud peaksid olema referentspiirides ehk normis. Eeldan, et Synlab ei kasuta teistsugust aluselise fosfataasi määramise meetodit kui haiglad. Meie normide järgi on see korras.
Loe edasi

Maksanäitajad lapsel kõrged

Tere.

Pöördun teie poole sellise murega, et paar nädalat tagasi avastati lastehaiglas vereproovi käigus, et mu lapsel on maksanäitajad kõrged. Laps on 2,5-aastane. Poisslaps.
Tol hetkel ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Mina soovitaksin kindlasti pediaatriga nõu pidada, seda kas Lastehaigla EMO vahendusel või perearsti saatekirjaga.
Lapse jaoks on analüüsid kindlasti paigast ära ja oluline on selgitada ...

Loe edasi

Madal ferritiini tase

Tere!

Sooviksin infot, kas mul on põhjust olla väga mures oma ferritiini taseme pärast (4.8)?
Mis võib põhjustada nii madalat ferritiini taset?
Panen juurde ka analüüsi vastused

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Ferritiin on madal ilmselt rauadepoo tunnuseks teie puhul. Teil on vähe väljendunud aneemia (hemoglobiin 114g/L).
Ferritiini väärtus võimaldab kaudselt hinnata rauadepoode suurust. ...

Loe edasi

Vere settekiirus

Tere,

Tekitab muret referentsväärtusest kõrgem vere settekiirus.
Olen 31-aastane, 3 kuud tagasi sünnitanud naine. Viimaste kuude jooksul olnud korduvad rinnapõletikud, muid tervisehädasid ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

ESR 36 mm/h on teie eagruppi arvestades tõesti suurenenud. Põhjuseid võib tal olla teie puhul mitu - rasedus suurendab iseenesest ka ESR väärtust, teil oli hiljuti sünnitus, võib-olla ...

Loe edasi

Kõrge ferritiini näit väikelapsel

Tere. Küsimus on 3-a. tütarlapse vereanalüüsi kohta. Lapsel tekkis kolm päeva tagasi palavik 38,6, aga mitte mingeid muid haigussümptome peale palaviku ei tulnud. Esimesel päeval sai paratsetamooli, mis ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kirjeldate, et lapsel olid infektsiooni nähud.
Selle järgselt on ferritiini suurenemine ootuspärane, kuna ferritiin on nagu CRP-gi ägeda faasi valk ja igasugune põletik ja infektsioon ...

Loe edasi

Vereanalüüsid ja uriiniproov

Tere,
Seoses kõrge vererõhuga määras perearst mulle analüüsid, aga kuna veel arstile aega on ja ma ei oska vastuseid lugeda.Vererõhu ravi pole mulle veel määratud, kuna alles kodus mõõtmisel kõigub ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Uuringutulemused on üldiselt korras.

Ainus näitaja, mis jälgimist vajaks on valk uriinis 0,3 g/l. See on väike kogus, kuid kui teil noore inimesena on probleeme vererõhuga, ...

Loe edasi

vereanalüüs

Soovin teada, mida näitab vereanalüüsis Ret number ja millega on tegu kui see on lubatust üle 10 ühiku kõrgem(84,3)?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

See on retikulotsüütide arv ja suurem on ta siis, kui inimene paraneb verekaotusest või kroonilisest aneemiast. Näitab, et vereloome töötab.

Marge Kütt

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: