Hambatäidise toksilisuse testimine 28.12.19 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Sooviksin teada, kus ja kas üldse oleks võimalik testida hambatäidise võimalikku toksilisust minule?

Käisin hambaarsti juures kevadel. Üks ülemine tagumine hammas oli juba siis väga tundlik "imurist" tulevale õhule, kuid kui hambaarst hamba avas, et auku parandada, siis põletikku ta ei näinud. Terve suvi oli suhteliselt rahulik (vähemalt ei valutanud nii, et oleksin tähele pannud), kuid sügisel andis hammas päris korralikult tunda ning oktoobri viimasel päeval käisin selle hambaga juureravis, ägeda põletiku sümptomeid samas ei olnud ka siis ning põhiliseks sümptomiks oli ka siis valu (mitte väga kõrge ning hamba tundlikkus külmale, kuumale ja kokkuhammustamisele). Nüüd on juureravist möödas kaks kuud ning sümptomid on endiselt olemas ning mõningal määral ka muutunud/juurde tekkinud. Endiselt on hamba kohal tundlikkus, kuid suuremal määral hamba kõrval suulaes, hamba kohal ning igemes. Harva (päevas 10-20 korda) lööb valu ka samal pool pead nt pealakke, põske- nina juurde, silma piirkonda, kõrva, esihammastesse, otsmikule. Valu on ise pidevalt 1-2 palline 10 palli süsteemis, kuid kohati võib sisse tuigata 4,5,6 p. valutorkeid. Süsteemset valu ei esine (kus oleks näha, et nt peale söömist või õues käiku vms. oleks valu suurem või esineks rohkem). Palavikku ei ole esinenud, küll on vaheldumisi olnud nõrka iiveldustunnet ning üldist peavalu (rohkem nagu rõhumine ühte kohta kui valu). Viimasel ajal on lisandunud uimasus, harva ka pulsi suurenemine ja raskem hingamine ning silmadel on raskem fokuseerida. Samuti on samal pool pisut üles paistetanud mandel, mis harva samuti valutab nõrgalt. Külmetusnähte ei ole olnud terve see aeg. Kõige enam on püsiv valu siiski suulaes ning hamba kohal.

Kuna antud sümptomid algasid põhimõtteliselt peale augu parandamist ning peale juureravi, kus täidist on rohkem ning ka närvidele lähemal, on sümptomid püsivad ja ka tugevamad kui enne, siis ehk on see minu keha reaktsioon täidises olevale ainele? Ei oska küll kahjuks öelda, millist täidist kasutati, kuid kui teaks kuhu ma saaksin pöörduda selle murega, siis uuriksin ka välja.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Tundlikkust täidismaterjali suhtes ma ei oletaks, see on rohkem müüt kui tegelikkus. Samas on teil olemas reaalsed kaebused parandatud hamba piirkonnas, mis püsivad juba päris pikka aega - valu hamba piirkonnas ja suus samal pool.
Mulle jääb küll mulje, et selles piirkonnas suus on ikkagi lahendamata probleem, mis võib olla raskesti avastatav. Kõike tuleb meditsiinis ette.
Minu soovitus oleks vahetada hambaarsti ja küsida teist arvamust teiselt arstilt. Ma ei pane kahtluse alla esimese pädevust, aga sageli juhtub seda, et teine arst vaatab probleemi uue pilguga ja talle võib tulla teistsugune diagnoosiversioon pähe.
Iga juhul oleks see mõistlikum investeering kui alustada äärmiselt kahtlase väärtusega ja meditsiiniliselt ebapädevaid täidismaterjali uuringuid. Samas võib abi olla olemasoleva täidise eemaldamisest ja uuest puhastusest, aga täpsemalt oskab seda hinnata siiski ainult stomatoloog.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereproov

Tere!
Sooviks Teie arvamust vereproovi kohta, kuna osad näidud on veidi kõrgemad/madalamad või suhteliselt piiri peal. Panen osadele juurde ka kuu aega tagasi võetud vereproovi vastused. Kuna erinevates ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kui hinnata teie kilpnäärme funktsiooni näitajat, siis jääb mulje, et liigute kilpnäärme alatalitluse suunas. Soovitav oleks määrata juurde FT4 ja pidada nõu perearsti või endokrinoloogiga ...

Loe edasi

vereanalüüs

käisin verd andmas ja tunnen muret. kas peaksin täpsustavatele uuringutele minema?
Eosinofiilide arv , Monotsüütide arv,Lümfotsüütide arv ja Leukotsüüdid tunduvad päris korrast ära.
Milles ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Vereanalüüsis on referentspiire veidi ületavad näitajad, mis aga ei ole ükski murettekitavates väärtustes.
Kui olete hiljuti põdenud viirushaigust või on olnud allergiat, siis võiksid ...

Loe edasi

Tere!

tere! Ma väga sooviks teada oma analüüside vastuse tõlget . Sellest saan aru, et mul on bakter , aga teisest leiust ma aru ei saa.
Tähistatuna maolukutikoopa biopsiamaterjalis on 0,2 ja 0,3 cm ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Tegemist on biopsiamaterjali uuringuga, mis on võetud gastroskoopial. Uuringu vastus kinnitab, et teil on krooniline gastriit ja positiivne helikobakteri leid. See seisund kuulub ravile ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemused

Ca kuu kestnud pidev väsimus, iiveldus, pea ringlus.
Tegin täna vereanalüüsi:
Hemogramm:
Hemoglobiin 130 g/l 118 - 150 g/l
Hematokrit 39.0 % 37 - 47 %
Erütrotsüüdid 4.40 ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Anaüüsi tulemus on korras.
Sellega saite välja lülitada järgmised väsimuse ja halva enesetunde põhjused: aneemia (Hgb ja ferritiini väärtus, samuti erütrotsüütide indeksid MCV, ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemus!

sooviks lahtiseletust ja mida tulek teha et neid näite korda saada!

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Hematoloogiline uuring on korras, "kollased" eosinofiilide ja monotsüütide väärtused võivad olla normi variant.
ALAT väärtus ei ole samuti patoloogiline, nii väike suurenemine üle ...

Loe edasi

Lapse vereanalüüs korrast ära

Tere!

Käisime lapsega vereanalüüsi andmas. Perearst arvas, et kehas viirus (laps oli haige viimati 3 nädalat tagasi, nohu).
Veres on korrast ära WBC, MCV, Neut, Eo - kõik madalamad. ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Midagi tõsisemat kahtlustada ei oska, vereanalüüs on normi lähedane.
Neutrofiilide arv on veidi vähenenud, WBC ehk leukotsüütide arv samuti. Võib olla mööduv ja seotud 3 nädalat ...

Loe edasi

Kllinilise vereproovi analüüsi soov

Tere,

sooviksin Teiepoolset analüüsi kliinilise vere kohta.
Ette tänades,

Materjal
B-CBC-5Diff tehtud
WBC 4 - 10 E9/L 6.17
RBC M4,5-6,0; N:4,0-5,5 ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Ega tavaline hematoloogiline uuring ei ole liiga informatiivne. Teie tulemused on normilähedased, täheldatav on vähene aneemia (Hgb ja MCH väärtused veidi allapoole referentspiire). ...

Loe edasi

Vereproov

Tere,

Palun Teie poolset arvamust vereanalüüsidele. Kas peaksin muretsema vähese rauasisalduse pärast veres?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Teie vereanalüüsi põhjal võib järeldada, et teil on latentne rauapuudulikkus. Verenäitajad veel oluliselt muutunud ei ole, kuid ferritiini tase on madal ja MHC vähenemistendentsiga. Kui teil ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tõlgendamine

Tere!

Soovin abi vereanalüüsi tulemuste tõlgendamisega.

Saan aru, et D-vitamiini oleks vaja juurde võtta, kuid mida tähendab MCV ja MCH normist pisut kehvem tulemus? Sama küsimus ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Jah, teil on õigus. MCV ja MCH madalam väärtus koos piiripealse hemoglobiini ja hematokriti väärtusega võib olla seotud rauavaegusega. Seega seoses pereplaneerimisega oleks kindlasti ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: