Posttraumaatiline stresshäire Autor: Anti Liiv

Posttraumaatiline stresshäire tekib hilinenud vastukajana läbielatud erakordselt eluohtlikule või hirmutavale olukorrale. Seda võivad põhjustada näiteks sõjasündmused, üleelamised vangilaagris, laevahukk, röövkallaletung ning vägivald, kodumaja põlemine, autoõnnetus jms. Iseloomulik on juhtunu korduv läbielamine pealetükkivates kujutlustes ja unenägudes. Enamasti tuntakse hirmu traumat meenutavate objektide ja tegevuste ees (nt pärast laevahuku läbielamist kardetakse laevaga sõita). Selline häire võib avalduda peale painavate unenägude, uinumis- ja unehäirete ka kurvameelsuses, isegi enesetapumõtted ei ole välistatud. Aeg traumeeriva sündmuse ning traumajärgse stressi väljakujunemise vahel kõigub mõnest nädalast poole aastani.

Mõnel inimesel kestab niisugune häire aastaid ning selle tagajärjel võivad põhjalikult muutuda tema isiksuseomadused. Inimene tõmbub endasse, ta närvid on pidevalt katkemiseni pingul, justkui varitseks lakkamatu hädaoht. Ka toob kibestumine kaasa vaenuliku ja umbuskliku suhtumise ümbritsevasse maailma.

Nõuanded sel teemal

Seljavalu

Tere,üle 3 kuu on seljas valud,eriti on keskseljas(nö rinnahoidja kinnituskoha all) ja just paar lüli valusad,küljepeal valu pole,kui katsuda käega lülisid on valusad,rohkem annavad tunda kui on kummardamist ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ärge nõudke vaid paluge perearstil teha rö. pildid rinnalülidest et selgitada põhjus. Kui aga esines punane lööve nahal seljal ja küljel on võimalik herpesest tingitud närvikahjustus ja tuleks pöörduda ...

Loe edasi

Metsik valu varvastes- öösel

Iga öösel tund peale magamajäämist ärkan terava valuga varvastes. Aitas kui hakkasin kõndima edasi-tagasi, nüüd ei aita enam miski. Alul tekkis ainult vasakus jalas ja parem jalg läks täiesti tuimaks. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilmselt on tgemist probleemiga nimmelülides. Perearst võiks lasta teha rö. pidid.
Oluline siis on selja asend. Voodi peaks olema kõva ja sirge. Võiks proovida magada kõhuli padi kõhu all.

Loe edasi

Kas mul on võõrutusnähud?

Tere

Aasta tagasi diagnoositi ärevus-ja paanikahäired. Kirjutati välja escitalopram actavis 10mg.

3 nädalat tagasi tuli paanikahäire tagasi, lõpetasin raja tänaval, kus kirjutati ...

Katrin Hallik

Vastas dr Katrin Hallik

Tere!

Ilmselt on teil tõesti tegu võõrutusnähtudega. Soovitan kindlasti pöörduda oma psühhiaatri poole, kes oskab teid juhatada, kuidas kehva enesetunnet leevendada ja ravimite võtmist jätkata. ...

Loe edasi

öösel ''suri'' terve vasak pool

Tere

Nimelt umbes 2 päeva tagasi ehmatasin ennast voodist üles,sest mul terve vasak pool kehast surises nagu oleks ära maganud (jalg,käsi ja terve vasak näopool). Hüppasin püsti ja hakkasin ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kas sarnaseid seisundeid on ka varem esinenud - tegemist võib olla ka migreeni auraga. Kui ei ja seisund kordub, tuleks kohe minna mõne haigla EMOsse lisauuringuteks. Kas on probleeme ka südametegevuse, ...

Loe edasi

Valocordin Diazepam + alkohol

Tere

Kui mitu tundi pärast VD tilkade võtmist võib tarvitada alkoholi? Kas määravad on mõlema puhul pigem kogused või aeg? Näiteks, kas on ohutu juua 2 klaasi veini 3 tundi pärast 15 tilga ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kuldreegel on, et ravimid ja alkohol käsikäes ei käi.
Kaks klaasi veini - kas kord kuus, nädalas või päevas? Siit sõltuvuse tekke risk.

Kolm tundi peale 15 tilka VD-d - jääte ellu, ...

Loe edasi

Pea uimane, tasakaaluhäired.

Tere! Olen 20 aastane noor naine. Eelmine aasta kukkusin peaga piki kappi see juhtus mul koolis olles kaasnes sellega imelik tunne peas jne. On esinenud ka tasakaaluhäireid nagu pea oleks raske, krampis, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilmselt on tegemist kroonilise ärevusseisundiga. Alustada võiks perearstist, kui tema jääb nõutuks, tuleks pöörduda neuroloogi või psühhiaatri poole.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Valocordin Diazepami kasutamine

Tere

Mul tekib teatud olukordades väga suur ärevus. Et mitte seda halba tunnet tunda, võtan Valocordin Diazepami tilku. Korraga 17-20 tilka. Tihti ei tarvita, umbes kord või paar korda kuus. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui aitab, siis kord-paar kuus sobib.
Mõelda, et mis on põhjus ja kuidas seda ennetada ning ennast edendada.
Kehaline aktiivsus on hea, harjutused lisaks - väga hea.
Head harjutamist! ...

Loe edasi

Alaselja valu peale sünnitust

Raseduse ajal tekkisid mul alaseljavalud. Varem ei ole mul neid olnud. Ma sûnnitasin 2 kuud tagasi ja tehti epiduraal. Peale seda olid veel tugevamad valud ja öeldi, et see on ok. 2 kuud peale sünnitust ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Piltidel on algavad muutused L5-S1 lülivahekettal ja selgrookõverus nimmeosas. Et öelda kas see on valude põhjuseks, tuleb minna neuroloogi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos
6 748 591
Neurodiagnostika

Loe edasi

Cipralex 40mg

Tere,

Sooviksin teada erinevate psühhiaatrite arvamusi. Seetõttu pöördun Teie poole. Veebiavarustes on jäänud silma ühe tunnustatud USA psühhiaatri arvamus Cipralexi annuse osas -

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Eesmärgiks on tulemus - heaolu, tervis.
Arstirohu annus on vahend. Õige annuse saame proovides. Annust ei pea 20 mg kaupa muutma.
Kui need proovimised tehtud ja tulemus ei rahulda, siis mõelda/teha ...

Loe edasi

Pikajalise Cymbalta 60 mg tarbimise lõpetamine peale pikaaegset ravi

Kuidas õnnestub lõpetada selle ravimi tarvitamine peale nii pikkaaegset tarbimist? Olen korduvalt proovinud aga tekivad kõne defektid/mõte jookseb kokku ja tulenevalt sellest ka paanika hood lähen näost ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Raviarst teab teie lugu kõige paremini, tema on dirigent.
Mida teha?
a) Sobilik asendaja ja selle foonil asendaja osakaal kasvab, Cymbalta väheneb ja jääb kuu-kahe jooksul ära.
b) ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi