Põletik Autor: Andres Soosaar

Põletik on kogu organismi kompleksne reaktsioon vastuseks sissetunginud tõvestavale mõjurile ja/või tema poolt põhjustatud koekahjustusele. Organism üritab põletikutekitaja ja koekahjustuse lokaliseerida, st isoleerida ülejäänud organismist ning likvideerida mitmesuguste reaktsioonide abil, kus osalevad erinevad rakutüübid ja keemilised ained. Põletikul on positiivne tähendus, sest see on suunatud teda esilekutsunud teguri vastu, samas kaasneb põletikuga ka kollet ümbritsevate kudede kahjustus, mis võib mõnikord olla sedavõrd tugev, et vajab samuti mahasurumist või likvideerimist. Põletiku käivitamine, kulg ja kontroll on tihedalt seotud immuunsüsteemi talitlusega, mistõttu neid ei saa vaadelda lahus ega sõltumatult.

Ägeda põletiku klassikalisteks tunnusteks on valu, punetus, turse, temperatuuri tõus ja talitlushäire. Tüüpiline põletik algab ägeda veresoonte reaktsiooniga, mille käigus rohkeneb verevool põletiku piirkonda ning suureneb kapillaaride seinte läbilaskvus. Põletikukoldesse koguneb vedelik (eksudaat) ja tekib turse. Järgneb äge rakuline reaktsioon, mille käigus liiguvad vereringest põletikukohta vere valgelibled – peamiselt neutrofiilsed granulotsüüdid, mis püüavad enda sisse haarata põletikukoldes olevat materjali. Hiljem järgneb õgirakkude ja lümfotsüütide liikumine põletikukoldesse. Ka nende ülesanne on isoleerida ja hävitada põletikutekitaja ning osaleda edasises koe taastamises. Põletiku viimaseks faasiks on sümptomite kadumine ehk resolutsioon, mille käigus püütakse taastada koe endine struktuur, kuid sageli asendub see sidekoega.

Põletikke klassifitseeritakse kestuse järgi ägedateks ja kroonilisteks. Viimasel juhul toimib etioloogiline (haiguse põhjusega seotud) tegur pikaajaliselt – kuid ja isegi aastaid (nt krooniline luupõletik, krooniline liigesepõletik). Lisaks lokaalsetele tunnustele kaasuvad põletikele sageli ka üldised sümptomid, nagu halb enesetunne, peavalu, palavik, muutused verenäitajates jm.

Põletikuprotsessi kulgu ning selles osalevaid rakke ja regulatoorseid mehhanisme on palju uuritud ning nende teadmiste alusel on loodud ka hulk erinevaid meditsiinis kasutatavaid põletikuvastaseid aineid (nt mittesteroidsed põletikuvastased ained, glükokortikosteroidid). Põletike ravis on keskne põhimõte kõrvaldada põletikku põhjustav tegur, näiteks hävitada mikroobid antibiootikumide abil. Põhjuse likvideerimisega taandub ka põletik.

Nõuanded sel teemal

Alatalitus!

Olen 20 aastat kasutanud L-Thyroxini 100-150 mg päevas nüüd katsetasin loodusliku ravimit lthyrossine ja tegin täna anlüüsi ,mis oli väga halb.
TSH >150,00 mIU/l 0,40-4,00
FT4 1,37 pmol/l 11,5-22,7

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eluohtlik Teie seisund just ei ole, kuid L-türoksiini juurde tuleb tagasi pöörduda küll. Jätkake L-türoksiini samas annuses, nagu võtsite enne ravi katkestamist. Normaalne kilpnäärmehormoonide ...

Loe edasi

Kilpnäärmes sõlmed

Tere.Käisin kipnäärme ultraheliuuringul ja kuna erialaarstile saan kuu lõpus,siis sooviksin teada.Kilpnäärme parem sagar 1,6/1,5/3,1cm.Vasem sagar1,6/1,1/4,2cm.kilpnäärme paremas sagaras sõlmed läbimõõduga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on normisuurune. Väikesed 3-7mm läbimõõduga sõlmekesed punkteerimist ei vaja ja Teile vaevusi ei põhjusta. Käige igaks juhuks endokrinoloogi vastuvõtul ära, kuid tundub, et muretsemiseks ...

Loe edasi

Jalg kadus alt

Tere.Juhtus selline asi,et tööl kõndides kadus lihtsalt jalg alt ära! Midagi sellist ei ole enne juhtunud-ei olnud mingeid valusid ega midagi,lihtsalt jalg hakkas meeletult värisema ja nagu kadus täiesti ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui mingeid valusid ei olnud, on tõesti võimalik selja-või peaaju verevarustuse häire. Tuleks teha vereanalüüsid ja EKG (perearstil). Kui see peaks korduma, tuleb kohe minna EMOsse lisauuringuteks.
Loe edasi

Äkkviha

Olen üldiselt väga rahulik inimene. Eile õhtul elukaaslasega autoga sõites tegid mingid lapsed tee ääres väga suure rumaluse ning ehmatasin korralikult. Selle tulemusena sain millegipärast väga tigedaks. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Laste rumal käitumine tekitas teis "ülepingega lühise" - täiesti inimlik ja normaalne reaktsioon, aga veidi liigse amplituudiga. See - veidi liigne - tulebki kontrolli alla saada. Seega: a) kehaline-sportlik ...

Loe edasi

Vereproovi vastused.

Tere,

Ma soovin teada, et mida antud vereproovi vastus näitab 62238-1 - eGFR (CKD-EPI) ja referentsusväärtus (60 ml/min/1.73m2) Minu tulemus oli 127. Kas mul on põhjust muretsemiseks?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
eGFR- tuleb ingl keelsetest sõnadest estimated glomerular filtration rate. Eesti keeles võiks seda nimetada neerude jõudluseks jääkainete eemaldamisel. Tegemist on keerukama valemi järgi ...

Loe edasi

Hirm reisimise ees

Kas oskate soovitada psühhiaatreid kelle poole pöörduda hirmu nö peletamiseks?
Ennist lugesin, et see on võimalik.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöö psühhiaatriga on vajalik - aitab suuresti kaasa paranemisele, tervise tugevnemise kiirenemisele.
vt varasemad soovitused hirmude, foobiate kohta ja praktiseerida neid soovitusi.
Kehaline ...

Loe edasi

Kips

Tere.
Murdsin väikse näpu metakarpaal luu.Oli katki ja fikseeriti paika. Pandi kipsi. Nädal hiljem käisin arstile näitamas, tehti röntgen ja öeldi, et luu paigas ja op pole hetkel vaja.
Nüüd ...

Priit Ailt

Vastas Priit Ailt

Tere,

Raske öelda, miks kips katki tehti, võibolla ainult sellepärast, et murru piirkonda vaadata ja katsuda, et oleks kindel selle õigesti kokku kasvamises. Murru kokku kasvamise aeg sõltub ...

Loe edasi

Alternatiiv Zoley'le?

Olen aastaid kasutanud Zoely pille, kuid nüüd kaovad need Eesti turult. Mis oleks alternatiiv kombineeritud pillidele?

Tänan!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Zoely pillid sisaldavad kahte hormooni : nomegestrooli ja östradiooli. Täpselt sama koostisega pille rohkem saadaval ei ole. Hetkel saab www.raviminfo.ee lehelt vaadata, millistes apteekides ...

Loe edasi

2 kuune laps ei maga

Tere

Meie 2 kuune beebi magab viimasel paaril nädalal toas väga kehvasti, max 30 min korraga, öösel ärkab söömiseks iga 2-2,5 h tagant ja päeval ōnnestub ainult väljas teha üks pikem 3 h uni. ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere
Aitäh pöördumast! 2k lapse kohta on selline magamine tavapärane. Oluline on siiski vaadata ka lapse arengut.
Soovitan pöörduda laste neuroloogi vastuvõtule.
Lugupidamisega
Anu ...

Loe edasi

tahtevastane ravi

Kas rahustava (nt diazepam) süsti tegemine patsiendile tema tahte vastaselt (süsti tegemiseks kasutati kinnihoidmist) on võetav tahtevastase ravina psühhiaatrilise abi seaduse tähenduses või peetakse ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tahtest olenematut ravi reguleerib Seadus. Ohu korral patsiendi tervisele või kaaskodanike julgeolekule on seda vajalik rakendada. Kui raviks on vaja pikemat aega (nädalaid või kuid), siis selleks annab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi