Vildakselgsus Autor: Tiit Härma

Vildakselgsus ehk skolioos on lülisamba ebanormaalne kõverdus külgsuunas. Skolioos võib olla kaasasündinud, arenguline või degeneratiivne (väärastuslik).

Kaasasündinud skolioosi esineb suhteliselt harva. Põhjuseks on lülisamba lülide arenguhäire, mille tagajärjel lülid omandavad ebanormaalse kuju. Sellisel juhul ilmneb skolioos juba varakult, 3–6 aasta vanuses. Kirurgiline ravi on vajalik neil lastel, kellel ebanormaalne lüli või lülid viivad lülisamba tasakaalust välja. 

Arenguline vildakselgsus on haiguse tagajärg või vigastuse tüsistus. Neuromuskulaarne skolioos (närvi-lihasskolioos) tekib seljalihaste nõrkuse või neuroloogiliste haiguste tõttu, näiteks seljaajukelme songa või halvatuse korral. Mõõduka skolioosi ravi on ka sel puhul kirurgiline.

Degeneratiivne skolioos tekib vanematel inimestel lülidevaheliste liigeste moondumise tagajärjel.

Enamikul juhtudel (kuni 80%) jääb skolioosi põhjus ebaselgeks ning siis nimetatakse seda idiopaatiliseks (iseeneslikult tekkinud) vildakselgsuseks. Siiski peetakse võimalikuks pärilikku eelsoodumust. Lülisamba kõverduse kujunemise risk on suurim puberteedieas seoses keha intensiivse kasvuga. Enamik vildakselgsusi ei vaja ravi. Tüdrukutel esineb ravi vajavaid lülisamba kõverdusi 8 korda sagedamini kui poistel. Vildakselgsuse välised tunnused on väga tüüpilised. Lapsel on üks õlg teisest kõrgemal ja üks abaluu teisega võrreldes rohkem väljas. Talje on ühel pool täitunud ja roidekaar tungib rohkem esile, mis tuleb eriti ilmsiks ettepoole kummardumisel. Tavaliselt ei põhjusta vildakselgsus valu.

Skolioosi kindlakstegemiseks ja ravitaktika  valimiseks  on  vajalik  radioloogiline uuring. Püstiasendis tehtud röntgenifilmil mõõdetakse skolioosinurk. Kui lülisamba kalle külgsuunas on alla 20°, jääb haige jälgimisele (läbivaatus soovitatav 2 korda aastas). Nooruk, kellel lülisamba kalle on 20–40°, võib vajada korsetti. Tänapäeval on korseti kandmise efektiivsuses hakatud kahtlema. Korsetti tuleb kanda kasvuea lõpuni 23 tundi ööpäevas. Kui skolioos sellest hoolimata süveneb, on ikkagi vajalik kirurgiline ravi. Ka siis, kui kalle lülisamba rinnaosas on üle 40° või nimmeosas üle 50°, on näidustatud kirurgiline ravi. Skoliootilist lülisamba moondumist ei saa parandada ravikehakultuuri, ujumise ega manipulatsioonraviga.

Operatsioon seisneb lülisamba kõverduse korrigeerimises ja toestamises metallkonstruktsiooniga, mida üldjuhul hiljem ei eemaldata. Pärast operatsiooni ei ole vaja kanda korsetti, voodist võib tõusta 1–2 päeva pärast, haiglas viibitakse umbes üks nädal. Laps võib kooli minna kuu aja pärast ja tavaline, ilma piiranguteta elu on lubatud umbes 9 kuud hiljem.

Nõuanded sel teemal

Tere,mul selline mure

Tere,mul selline mure,et lapsel on kahtlased punnid.testid on tehtud alergijad pole.punnid tulevad ja lähevad.lisan pilti ka

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pilt on väga ähmane ja selle alusel ei saa midagi diagnoosida. Et oskaks ütelda, millega võiks tegu olla, peaks nägema kogu keha, st kas punnid on ainult jäsemetel või ka mujal kehal. ...

Loe edasi

Paistetus

Kirjutasin teile lapse silma paistetusega seoses kuid silm rähma ei aja ega puneta lihtsalt hommikul laug paistes

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Ikkagi soovitan pöörduda perearsti vastuvõtule.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Loe edasi

Paistetus

Tere! Lapsel silmalaug hommikul ärgates paistes päeva peale paistetus kaob ja seda esmaspäevast alates milles võib asi olla mure suur

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Pildilt ei ole hästi aru saada, kas koos paistetusega on silmas ka rähma, kas on silmalaug punetav.
Kuna pildi järgi ei saa diagnoosi panna, soovitan pöörduda perearsti poole. ...

Loe edasi

1,5 aastane laps pikutab tihti

Tere,

olen jälginud oma 1,5 aastast last kuskil 1,5 kuud. Põhjus siis tema pikutamine. Hommikul ärkab alati heas tujus, siis toimetame ja sööme ning natuke mängime, aga siis ikka vaikselt ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

võimalik, et selline pikutamine on mööduv nähtus lapse arengus, kuna teeb seda ainult kodus. Kui laps oleks väsinud, siis pikutaks ta ka muudes kohtades (külas, õues). Kas muidu magab ...

Loe edasi

Püelonefriidi järgne beebi vaktsineerimine

Tere,

Lapsel avastati 2-e nädalaselt kolibakterist põhjustatud neeruvaagna põletik ja vaagnad natuke laienenud. 10 päeva sai haiglas antibiootikume ja profülaktikaks anname iga õhtu 1ml Bactrimi. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Vaktsineerimise vastunäidustuseks on äge palavikuga kulgev haigus, oodatakse kuni laps saab haigusest terveks ja siis on vaktsiinisüst lubatud. Saan Teie kirjast aru, et laps on olnud ...

Loe edasi

Lapse areng

2aasta ja 7kuune poisslaps ei räägi. Käidud selle aasta jaanuaris kõrvaarstil, kuulmine väidetavalt korras. Eelmise aasta detsembri alguses eemaldatud adenoid. Samuti käidud ka logopeedi ja eripedagoogi ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Soovitan pöörduda TÜK Lastekliiniku neuroloogi vastuvõtule, kus on võimalik määrata lapsele vajalikud uuringud ja anda soovitused raviks.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Kukkumine

Tere! Laps kukkus esmaspäev diivanilt põrandale selili u 35 cm kõrguselt, tänaseks kolmas päev möödas sellest ja lapse olekus muutusi pole on endiselt rõõmus ja mängib. kas on põhjust muretseda?

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Muretsemiseks ei ole põhjust.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Beebikäitumine

Tere!

5,5 kuune beebitüdruk roomab, jutustab, naerab ja on eakohaselt arenenud, kuid mure sellepärast, et laps toitmise ajal (RP ja RPA saab) vehib meeleheitlikult oma käte ja jalgadega, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kasvades muutubki laps aktiivsemaks, liigutab rohkem, õpib oma ja kõrvalolijate keha tundma. Tavaliselt kestavad sellised aktiivsemad perioodid mõnda aega, seejärel tuleb rahulikum aeg. ...

Loe edasi

Kukkumine

Tere. Laps kukkus esmaspäeval diivanilt aga tänaseni pole muutusi mängib ja on rõõmus nagu alati väike muhk oli ka. Kaua peaks jälgima ja kas on põhjust muretseda?

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kui kukkumisest on möödas üle 48 tunni ja lapse seisundis mingied muutusi ei ole, siis ilmselt oli see õnnelik õnnetus. Muhk paraneb kahe nädala jooksul.
Mida liikuvamaks laps ...

Loe edasi

Poole aastase lapse peakuju

Tere, minu 6 kuusel Tütrel on 1 pea pool suurem kui teine. Antud mure tekkis mul juba enne seda kui laps sai 1 kuuseks. Perearst ei näinud selles aga mingit probleemi. Tänaseks ei ole olukord muutunud ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kuuekuune laps peab pöörama seljalt kõhule ja võiks hakata ka kõhult seljale pöörama (hiljemalt 7 kuud) ja kõhuli olles võiks toetuda sirgetele kätele. Need oskused võiksid olla 6 kuu ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi