Tüvirakk Autor: Aavo-Valdur Mikelsaar

Tüvirakk on embrüo, loote või täiskasvanu rakk, mis on kindlates tingimustes võimeline iseennast pikka aega taastootma. Ta võib anda ka spetsialiseeritud rakke kudede ja elundite ehituseks. Embrüonaalne tüvirakk saadakse embrüorakkude rühmast, mida nimetatakse sisemiseks rakumassiks. See on osa varasest (4–5 päeva vanusest) embrüost, mida kutsutakse blastotsüstiks. Kui rakud rakkude sisemisest massist eemaldada, siis saab neist katseklaasis kasvatada embrüonaalseid tüvirakke. Need embrüonaalsed tüvirakud ei ole iseenesest siiski mitte embrüod. 

Embrüonaalne idurakk saadakse lootekoest. Täpsemalt, nad isoleeritakse 5–10 nädala vanuse loote gonadaalharja primordiaalsetest idurakkudest. Hilisemas faasis gonadaalhari areneb kas testisteks (munanditeks) või ovaariumideks (munasarjadeks) ja primordiaalsed rakud kas seemne- või munarakkudeks. Embrüonaalsed tüvirakud ja embrüonaalsed idurakud on pluripotentsed (mitmekülgselt arenguvõimelised), kuid oma omaduste ja tunnuste poolest ei ole nad identsed. 

Täiskasvanu tüvirakk on mittediferentseerunud (mittespetsialiseerunud) rakk, mis esineb diferentseerunud (spetsialiseerunud) koes, uuendab iseennast ja võib spetsialiseeruda, andes kõiki spetsialiseerunud rakutüüpe vastavalt sellele koele, kust ta pärineb. 

Eellasrakke leidub loote või täiskasvanu koes. Nad on osaliselt spetsialiseerunud ning jagunedes annavad diferentseerunud rakke. Uurijad eristavad eellasrakke täiskasvanu koest pärit tüvirakkudest järgmisel viisil: kui tüvirakk jaguneb, siis üks kahest uuest rakust on sageli jälle võimeline ennast uuendama. Kui aga jaguneb eellasrakk, võib ta tekitada rohkem eellasrakke või kaks spetsialiseerunud rakku, millest kumbki ei ole võimeline eneseuuenemiseks. Eellasrakud võivad asendada kahjustatud või surnud rakke, hoides niiviisi koe terviklikkust ja funktsioone, näiteks maksas või ajus. Eellasrakud võivad anda lähedasi rakutüüpe, nagu seda on T- ja B-lümfotsüüdid. Kuid normaalses olukorras ei tekita nad laiemat hulka rakutüüpe.

Nõuanded sel teemal

Liigne insuliini produktsioon?

Tere!

Olen 43-aastane naine ja olen mures seetõttu, et minu veresuhkur langeb justkui kiiremini ja madalamale kui teistel mind ümbritsevatel inimestel ning põhjustab seejuures tugevaid vaevusi. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkru näidud nii glükoosi kui laktoosi koormusproovil on normaalsed. Siiski soovitan küsida perearstilt glükomeetri, et saaksite mõõta oma veresuhkrut just siis, kui end halvasti ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Minul avastati kilpnäärme ületalitlus peale sünnitust. Näitaajad on S,P-TR IgG 7,63, S,PTPO IgG 19,49 ja S,P fT3 19,74 ning S,P-TSH 0,005. Arst ütleb, et see on üsna tõsine ületalitlus. On ka see nii? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ületalitlus on tõsine. Enesetunde normaliseerumine võtab aega, ravi kestab 6-12 kuud. 4-5 nädalat peale ravi alustamist tuleb teha korduv hormoonanalüüs ja siis on näha kui oluliselt näitajad ...

Loe edasi

Huvi

Kas enne südameoperatsiooni võetakse ka HIV proo?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Oleneb raviasutusest. Põhja Eesti Regionaalhaiglas viidi infektsioonikontrolli komitee ettepanekul sisse kord, et kõiki opereeritavaid haigeid testitakse ka HIV infektsiooni suhtes. Teiste raviasutuste ...

Loe edasi

valu luudes

tere selline mure et vahel läheb käe suure sõrme nukk paiste ja valutab siis kaob ära ja mõne ajapärast lööb valu jalalaba välisküle luu sisse ja nii et kõndida on ikka valus on ka põlve niisuguse ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Suure tõenäosusega on Teil tegu mingi liigesprobleemiga. kas see on podagra või mõnu muu reumaatiline haigus vajab täpsustamist. Soovitan alustada perearstist.

Loe edasi

Nabast eritis

Tere!
Nimelt on probleem selles, et viimased paar päeva on hakkanud naba sügelema ja hiljem nö kuivanud eritist näha, see on päris hirmus. Kas oskaksite mind aidata?😇

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
KIrjelduse ja pildi järgi tundub, et tegu on põletikuga nabas. Jääb mulje, et Teil on sügav naba ja selline naba vajab seestpoolt regulaarset puhastamist, Vastasel juhul võib nabasse koguneda ...

Loe edasi

Hormonaalanalüüsi tulemused

Tere, kas te palun saaksite avaldada oma arvamust järgmiste vereanalüüsi tulemuste osas:
TSH - 2.97 (norm 0.27 - 4.20) - seega justkui normis
FT4 - 12.8 (norm 12.00 - 22.00) - väga normi alumise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on korras. Prolaktiin on oluliselt normist kõrgem. Progesterooni vastuse tõlgendamine sõltub menstruaaltsükli faasist - selle kohta ei oska midagi arvata.
Kas ...

Loe edasi

Lülisamba muutused ja sport

Röntgenbildi alusel on mul selline diagnoos.
Hinnakoodid: A7916, A7907RÖ-leid:NIMMELÜLID:Lumbaallordoos tavaline, skolioosi ei ole. l5 anterolistees ~6 m ulatuses, defekt pars interartikularis´es. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kirjelduse järgi esineb nimmelülide nihkumine seoses lülidevahelise liigese vigastusega. Vajate kohest ortopeedi konsultatsiooni. Vältige seni füüsilist koormust.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Maha lõigatud näpu ots ja piinav valu

Unuatasin lisada pildi haavast, niiet loodan et saate pildi küsimusega kokku viidud

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kahjuks pilti ei näinud, ei avane. Ega pildi järgi vaevalt et oskaksin midagi rohkem soovitada. Nagu ma aru saan, eritust oluliselt ei ole ja haav on kootumas/kokku tõbumas. Kirurgiliselt valu vastu midagi ...

Loe edasi

Maha lõigatud näpu ots ja piinav valu

Tere, kirjutan jälle kuna abi pole väga saanud ja võimalused on otsas. Nüüdseks on näpu paranemisest möödas kuu aega kuid torkiv valu mis läheb mööda kätt ülesse pole raugenud. Vahest näpp suriseb vahest ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kahe küsimuse peale üks vastus.

Loe edasi

Lühike luteaalfaas

Tere!
Olen 31.a naine. Esimene laps on 1a 6k, oleme viimased 4 kuud üritanud last saada, kuid seni pole see õnnestunud. Selle aja jooksul on olnud viis menstruatsiooni, millest vähemalt kahel korral ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 31-aastane

Peate tegema valiku: kas imetate esimest last edasi või lõpetate imetamise ja plaanite uut rasestumist ning sünnitust. Kahjuks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi