Kopsutuberkuloos Autor: Lea Pehme

Kopsutuberkuloos moodustab Eestis 85–90% kõigist arvelevõetud tuberkuloosijuhtudest, kaks kolmandikku haigestunutest on bakterieritajad.

Esmane nakatumine võib toimuda juba lapseeas. Nakatunul tekib primaarkompleks ehk esmane tuberkuloosikompleks, mis koosneb põletikulisest kopsukoldest ja piirkondlike lümfisõlmede põletikust. Esmase tuberkuloosi üheks vormiks on rindkeresiseste lümfisõlmede tuberkuloos. Bronhiaalsetes lümfisõlmedes paiknevat protsessi nimetatakse ka tuberkuloosseks bronhadeniidiks ehk kopsunäärmete tuberkuloosiks. Selle haiguse iseloomulikeks üldnähtudeks on nädalaid kestev väsimus, higistamine ja palavik. Kopsuhaigusele viitab köha. Röga harilikult ei eritu.  Esmane tuberkuloos, sh tuberkuloosne bronhadeniit, paraneb hästi. Haiguskolded imenduvad täielikult või kujunevad jääknähtudena

lubikolded (nn Ghoni kolded), milles võivad säilida elusad, kuid normaalselt toimiva immuunsüsteemiga organismile kahjutud tuberkuloosibakterid. Siiski on võimalik ka esmase tuberkuloosi progresseerumine, mille puhul esmane kopsukolle laguneb, kopsus kujunevad tühikud (kavernid) ning tuberkuloositekitajad levivad teistesse kopsuosadesse või vere- ja lümfisoonte kaudu muudesse elunditesse.

Mitmeid aastaid pärast esmast tuberkuloosi, kui organismi vastupanu mingil põhjusel (raske haigus, stress, traumad, üldine kurnatus jt) nõrgeneb, võivad paranenud tuberkuloosikolded aga muutuda organismisisesteks nakkusallikateks. Neis tekkiva põletiku ägenemise tagajärjel areneb teisene tuberkuloos. Haigus võib peale kopsude haarata ka mõnd teist elundit, kuhu bakterid tuberkuloosi esmasstaadiumis levisid. Teisene tuberkuloos võib samuti puhkeda uuesti nakatumise tagajärjel. Kopsutuberkuloosi korral kahjustub kopsukude erinevas ulatuses, protsess võib olla koldeline (kuni 1 cm läbimõõduga kolded), infiltratiivne (kolded suuremad kui 1 cm) või haarata terve kopsusegmendi või sagara. Peamiselt ravimata juhtudel võib kujuneda fibrokavernoosne kopsutuberkuloos, mida iseloomustavad sidekoestunud tühikud kopsukoes.

Üheks kopsutuberkuloosi vormiks on tuberkuloom, mis kujutab endast sidekoelise kihnuga ümbritsetud piiristunud haiguskollet, milles võivad säilida elusad bakterid. Tuberkuloomi korral püsib oht protsessi uueks ägenemiseks.

Kopsutuberkuloosi esimesed sümptomid on sageli vähe märgatavad, süvenedes aeglaselt nädalate ja kuude jooksul. Harvem võib haigus alata järsku kõrge palavikuga ja väljendunud kopsusümptomitega. Sageli kulgeb haigus mitme kuu jooksul varjatult, kaebusi põhjustamata. Tüüpilised üldnähud kopsutuberkuloosi korral on väsimus, halb enesetunne, töövõime langus, isutus, kõhnumine, öine higistamine ja kehatemperatuuri tõus. Kopsutuberkuloosile on iseloomulik nädalaid kestev köha, mis võib jääda tähelepanuta suitsetajatel, kes on harjunud nn suitsumehe köhaga. Haiguse algstaadiumis on köha kuiv, tuberkuloosiprotsessi arenedes lisandub tavaliselt rögaeritus. Veriköha täheldatakse peamiselt tüsistunud kopsutuberkuloosi korral ning see viitab kopsukoe lagunemisele. Õhupuudus ja hingeldus ei ole kopsutuberkuloosile tüüpilised, kuid võivad kaasneda laialdase protsessi ning kopsuja südamepuudulikkuse korral. Valu rindkeres viitab kopsukelme haigestumisele, kuid tuima valutunnet võib esineda ka suurte bronhide haaratuse korral. HIVga nakatunutel sõltub haiguspilt immuunpuudulikkuse astmest ning on sageli ebatüüpiline. 

Tuberkuloosi diagnoosimisel on vaja arvestada võimalikke kontakte tuberkuloosihaigetega nii lähemas kui kaugemas minevikus, varasemate tuberkuliiniproovide tulemusi ja haigestumist soodustavaid tegureid, näiteks kehvad elutingimused, alatoitumus, tööstress jt.

Haiguse avastamiseks tehakse tuberkuliiniproov, radioloogilised uuringud (röntgenogrammid, kompuutertomograafia) ja bakterioloogilised uuringud. Bakterioloogiline analüüs on igasuguse bioloogilise materjali, näiteks röga uurimine haigustekitajate, antud juhul mükobakterite suhtes. Mükobakterioloogialaboris tehakse uuritavast materjalist äigepreparaadid ja külvid söötmetele. Äigepreparaadi mikroskoobiga uurimine (mikroskoopimine) võimaldab baktereid leida ainult rohke bakterierituse korral. Täpsemad on külvid, mille tulemused saadakse

2–4 nädalaga (vedelsöötmed) või maksimaalselt 2,5 kuuga (tahked söötmed). Mükobakterite tuvastamisega ja ravimitundlikkuse määramisega saadakse kinnitust tuberkuloosi diagnoosile, valitakse sobivaim antibakteriaalne ravi ja hinnatakse ravi tulemuslikkust, st kas bakterieritus püsib või on lakanud. Mükobakterite määramise molekulaarsed meetodid täiendavad, kuid ei asenda mikroskoopimist ja külve. Lisaks tehakse diagnoosimisel vereanalüüsid ja bronhoskoopilised uuringud. Kui eespool nimetatud uurimismeetoditega ei ole diagnoos selgunud, võetakse koeproov haiguskoldest.

Tuberkuloosne protsess võib, ehkki harva, paikneda isoleeritult ka ainult bronhi(de)s. Sagedamini kaasneb bronhituberkuloos siiski kopsutuberkuloosiga või levib bronhidesse bronhe ümbritsevatest lümfisõlmedest uurise kaudu. Bronhituberkuloosi iseloomulikud sümptomid on tugev, piinav köha, rögaeritus ja valud rinnaku taga. Diagnoosimine on võimalik bronhoskoopia abil, mille käigus avastatakse haiguskoldes põletikuline infiltraat või haavandid või sidekoeline armistumine. Haiguse kulg ja prognoos olenevad kopsu- ja bronhituberkuloosi vormist ning ulatusest.

Teisene kopsutuberkuloos paraneb haiguskollete imendumisega või sidekoelise kapseldumisega või sidekoeliste armide tekkega. Viimaste kujunemisel võivad tekkida hingamisteede deformatsioonid, mille tõttu võib hiljem areneda kopsu- ja südamepuudulikkus.

Vt ka tuberkuliiniproov, tuberkuloos.

Kopsutuberkuloos

Nõuanded sel teemal

Nexium maokaitseks

Tere,
Palun vastake, kui patsient saab keemiaravi (paclitaxel ja carboplatin) ja talle on välja kirjutatud võtta maokaitseks Nexium 20 mg tablette 1 kord päevas. Kui pikka aega peab võtma Nexiumi? ...

Kalle Kurvits

Vastas dr Kalle Kurvits

Tere

Nexium on mõeldud maovaevuste (keemiaravi toimel suurenenud soolhappe eritumisest põhjustatud) vähendamiseks.
Selle ärajätmine teie ravi puhul võib halvendada enesetunnet esmalt ...

Loe edasi

Liigne insuliini produktsioon?

Tere!

Olen 43-aastane naine ja olen mures seetõttu, et minu veresuhkur langeb justkui kiiremini ja madalamale kui teistel mind ümbritsevatel inimestel ning põhjustab seejuures tugevaid vaevusi. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkru näidud nii glükoosi kui laktoosi koormusproovil on normaalsed. Siiski soovitan küsida perearstilt glükomeetri, et saaksite mõõta oma veresuhkrut just siis, kui end halvasti ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Minul avastati kilpnäärme ületalitlus peale sünnitust. Näitaajad on S,P-TR IgG 7,63, S,PTPO IgG 19,49 ja S,P fT3 19,74 ning S,P-TSH 0,005. Arst ütleb, et see on üsna tõsine ületalitlus. On ka see nii? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ületalitlus on tõsine. Enesetunde normaliseerumine võtab aega, ravi kestab 6-12 kuud. 4-5 nädalat peale ravi alustamist tuleb teha korduv hormoonanalüüs ja siis on näha kui oluliselt näitajad ...

Loe edasi

Huvi

Kas enne südameoperatsiooni võetakse ka HIV proo?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Oleneb raviasutusest. Põhja Eesti Regionaalhaiglas viidi infektsioonikontrolli komitee ettepanekul sisse kord, et kõiki opereeritavaid haigeid testitakse ka HIV infektsiooni suhtes. Teiste raviasutuste ...

Loe edasi

valu luudes

tere selline mure et vahel läheb käe suure sõrme nukk paiste ja valutab siis kaob ära ja mõne ajapärast lööb valu jalalaba välisküle luu sisse ja nii et kõndida on ikka valus on ka põlve niisuguse ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Suure tõenäosusega on Teil tegu mingi liigesprobleemiga. kas see on podagra või mõnu muu reumaatiline haigus vajab täpsustamist. Soovitan alustada perearstist.

Loe edasi

Nabast eritis

Tere!
Nimelt on probleem selles, et viimased paar päeva on hakkanud naba sügelema ja hiljem nö kuivanud eritist näha, see on päris hirmus. Kas oskaksite mind aidata?😇

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
KIrjelduse ja pildi järgi tundub, et tegu on põletikuga nabas. Jääb mulje, et Teil on sügav naba ja selline naba vajab seestpoolt regulaarset puhastamist, Vastasel juhul võib nabasse koguneda ...

Loe edasi

Hormonaalanalüüsi tulemused

Tere, kas te palun saaksite avaldada oma arvamust järgmiste vereanalüüsi tulemuste osas:
TSH - 2.97 (norm 0.27 - 4.20) - seega justkui normis
FT4 - 12.8 (norm 12.00 - 22.00) - väga normi alumise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on korras. Prolaktiin on oluliselt normist kõrgem. Progesterooni vastuse tõlgendamine sõltub menstruaaltsükli faasist - selle kohta ei oska midagi arvata.
Kas ...

Loe edasi

Lülisamba muutused ja sport

Röntgenbildi alusel on mul selline diagnoos.
Hinnakoodid: A7916, A7907RÖ-leid:NIMMELÜLID:Lumbaallordoos tavaline, skolioosi ei ole. l5 anterolistees ~6 m ulatuses, defekt pars interartikularis´es. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kirjelduse järgi esineb nimmelülide nihkumine seoses lülidevahelise liigese vigastusega. Vajate kohest ortopeedi konsultatsiooni. Vältige seni füüsilist koormust.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Eesnaha lõikus

Tere,

Augustis tehti minule eesnaha lõikus kuna eesnahk ei tulnud erutunud olekus üle peenisepea. Kirjutasin tookord ka Teile. Nüüdseks on eesnahk eemaldatud aga peenisepeal olev kida on peenise ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Väga õnnestunud see opi tulemus kahjuks tõesti ei ole. Korrigeeriv operatsioon on võimalik, suisa soovitatav.

Loe edasi

Vaimne tervid

Tere!

Minul on probleem ise enda piinavate mõtetega. Mul käiks nagu negatiivne raadio peas. Ma võin kahetseda täiesti tavalist vestlust inimesega arvates, et äkki ma ütlesin midagi valesti ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Inimene on nagu kanamuna - kaks otsa sellel munal. Üks on vaimne-psüühiline ja teine on kehaline. Mõlemad on tähtsad ja mis peamine - ühte harjutades-tugevdades
mõjutame positiivselt ka teist. Siit ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi