Thyrozol ja liigesevalu 04.07.22 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Diagnoosiks siis autoimmuunne türeoidiit ja ületalitus.
Lisaks sõlmed kilpnäärmes.
Olen kuu aega võtnud Thyrozol 10mg 2x päevas.
Enesetunne hakkas paremaks minema (süda ei tagunud enam nõnda, käte värin kadus ja seedimine muutus normaalseks)
Nüüd mõni päev tagasi tundsin paremas käes sellist küünarnukist ülespoole ronivat valu, õlani välja. Läksin EMOsse kus tehti analüüsid ja röntgen. Kõik oli okei. Kirjutati Etoricoxib Teva rohi.
Samal õhtul kordus sama vasaku käega. Öösel lõid valud jalgadesse.Paratsetamoli võttes on natuke parem. Praeguseks annavad kõige rohkem tunda käed, sõrmed ja põlved.
Kohutavalt hirmus on.
Kas see on ravimi kõrvalmõju ja kas kasutada ravimit edasi? Kas see pöördub tagasi ravimi lõpetamisel?
Mida ma tegema peaksin?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Thyrozoli üheks kõrvaltoimeks võib olla liigesvalu. Tavaliselt on see küll mõõdukas ja liikumist ei takista, sest tegelikku põletikku liigestes ei kujune. Kuna olete thyrozoli juba kuu aega võtnud ja kilpnäärme talitlusele on see juba tõenäoliselt mõju avaldanud, siis soovitan kõigepealt thyrozoli annust vähendada poole võrra - 10mg-le päevas. Loodetavasti taanduvad ka liigesvaevused, kui need on thyrozoliga seotud. Kui annuse vähendamisest abi ei ole, tuleb thyrozoli võtmine mõneks ajaks katkestada ja pöörduda uuesti perearsti asendaja poole uute analüüside tegemiseks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme ületalitus

Mul on kilpnäärme ületalitus, täpset diagnoosi arst mulle ei öelnud. Esmane visiit endokrinoloogi juurde oli 28.05 ja Thyrozol 5mg hakkasin võtma 02.06 1tab. 3 korda päevas.Ultrahelis avastati ka sõlmed ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Thyrozol ei põhjusta kindlasti südamerütmihäireid. Rütmihäireid võib soodustada kilpnäärme ületalitlus, kuna südametegevus ületalitlusega kiireneb. Sagenenud rütmihärete tõttu tuleks korrata ...

Loe edasi

TSH ja ftr näidud ning ravim

Tere
Viimati oli mul TSH näit <0.01 ning ft4 21, hetkel on mulle määratud thyrozol 10mg päevas. Kas nende näitajatega on andud rohi ning doos õige?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks nii lihtsalt need asjad ei käi. Kahe suvalise näidu alusel ilma Teid nägemata ja Teie haigusloo üksikasju teadmata ei saa Teile määratud ravi hinnata. Suure tõenäosusega on ravi õige. ...

Loe edasi

Thyrozol ja rasedus

Tere!

Sain diagnoosiks kilpnäärme ületalitlus ning raviks 1x päevas 5 mg Thyrozoli. Tekkis aga selline küsimus, kuidas mõjutab see ravi rasedust? Kuna proovime elukaaslasega last saada ning ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei soovita rasedust planeerida ajal, kui vajate ravi kilpnäärme ületalitluse tõttu. Thyrozolil otsest loodet kahjustavat toimet ei ole ja mõõdukas kilpnäärme ületalitlus ei tohiks ka viljakusele ...

Loe edasi

Thyrozol ja imetamine

Tere Mõned päevad tagasi avastati mul kilpnäärme ületalitus ja autoimmuunne türeoidiit. Arst määras raviks Thyrozol 10 mg ja doosiks 2 tabletti päevas st 20 mg, see pidi olema maksimum doos imetamise ajal. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Imetamise ajal on soovitav kasutada thyrozoli asemel teist türeostaatikumi propüültiouratsiili, mis läbib bioloogilisi barjääre halvemini s.t. mida satub rinnapiima vähem. Propüültiouratsiili ...

Loe edasi

TSH

Tere. Kuna saan perearsti juurde alles 3. mai, siis pöördun Teie poole. Paar aastat tagasi oli TSH 0,01, määrati Thyrozol 5mg ravi. See aitas. 12. aprill proov Synlabis näitas jällegi 0,01 TSH. Eelneval ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,01 mIU/l ei tähenda automaatselt ravivajadust. Kui siiski kaasnevad ka kaebused, on ravi tõenäoliselt siiski vajalik. Jah, võite thyrozoli kasutada, kui ühest tabletist päevas jääb enesetunde ...

Loe edasi

Thyrozol ja muud rohud

Tohter määras 150mg thyrozoli ja rauapreparaadi.Koos neid võtta ei tohi!Veel on mul hommikul võtta ka vererõhurohi.Kuidas peaksin ajastama rohtude võtmist?Kui ma iga rohu ette ja jätele tunni ootan siis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Thyrozoli ja vererõhu ravimit võite rahumeeli hommikul koos võtta. See, mis teiste imendumist takistab, on rauapreparaat ja seda soovitan võtta näiteks hoopis pärast lõunasööki.
Tervitades,
Loe edasi

Mõru maitse suus

Tere, kuna mul avastati kilpnäärme sõlm, hakkasin raviks saama Thyrozoli. 1 kuu möödudes nahk hakkas sügelema, maksanäidud tõusid ja suus kogu aeg mõru maitse. Vahetati välja Propüültiouratsiili vastu. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Thyrozol ja propüültiouratsiil on türeostaatikumid s.t. ravimid, mida kasutatakse kilpnäärme ületalitluse raviks. Sõlmelisi muutusi kilpnäärmes need ravimid ei mõjuta. Nii thyrozol kui propüültiouratsiil ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere,
seoses kilpnäärme ületalitusega määrati Thyrozol. Juuksed lahtised, kas see tingitud ravimist, kilpnäärmest või stressist? Kas Tiotili toimainepõhine ravim oleks juustele leebem?
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Juuste väljalangemine ei ole tingitud ravimist, vaid seotud talitlushäirega (seda esineb nii üle- kui alatalitluse korral). Seega pole vahet, millist ravimit ületalitluse ravimiseks kasutate. ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüs

Kuidas ravida kilpnäärmet, kui analüüs on Kilpnäärme analüüs TSH<0.010, FT4 38?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärme ületalitlusega. Ravitakse kilpnäärmehormoonide sünteesi pärssivate tablettravimitega, millest Eestis on saadaval tiotiil ja thyrozol. Ravi võib korraldada ka perearst, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: