Kõrge TSH näit 28.11.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
25.11.21 vereprooviga TSH 43,68 ja fT4 5,85
13,07.21 oli TSH näit 0,87
Mingeid ravimeid ma ei võta ja enesetunne on väga korras, vereproovid tehtud korralise läbivaatuse käigus
Kuidas selgitada nii suurt TSH tõusu, kuidas ma peaksin nüüd edasi toimima

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Vereanalüüsid viitavad väljendunud kilpnäärme alatalitlusele - lisaks TSH tõusule on ka FT4 madal. Kui enesetunne on tõepoolest täiesti normis, võiks analüüsi igaks juhuks korrata. Kilpnäärme alatalitluse sümptomid ei ole kuigi spetsiifilised - külmakartus, väsimus ja unisus, kalduvus tursetele ja kõhukinnisusele, südametegevuse aeglustumine jne. Patsiendid ei oska neid sageli tähele panna või kilpnäärmega seostada.
Kõigepealt oleks õige pöörduda oma perearsti poole, kes tõenäoliselt suunab Teid endokrinoloogi vastuvõtule. Vajalik on selgitada hüpotüreoosi tekkimise põhjus ja korraldada asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH ja aldosteroon/reniin raseduse ajal

Tere

Andsin vereanalüüsi raseduse faasis 14+1 ning TSH näiduks tuli 0.07 mlU/l. Minu ämmaemand ütles,et see on normaalne näit rasedal, kas see on tõesti nii? Mulle tundub liiga madal, kuid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,07 mIU/l ei ole küll päris normis, kuid võib 14+1 nädalase raseduse puhul esineda, kuna kõrge kooriongonadotropiini tase võib sellel raseduse perioodil kilpnäärme hormoonanalüüse mõjutada. ...

Loe edasi

TSH näit

Tere mul on diagnoositud 10 aastat tagasi kilpnäärme alatalitus
Reedel tehti uus analüüs ja TSH oli 5,85 kas see normaalne v pean arstiga sellel teemal konsulteerima
Endokrinoloogi juures käisin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui on plaanis rasestuda, on TSH 5,85 mIU/L veidi liiga kõrge. L-türoksiini annuse võiks tõsta 150 mcg-le päevas ja korrata hormoonanalüüsi (TSH, FT4) 2-3 kuu möödudes.
Tervitades,
Loe edasi

Rasedus ja kõrge TSH

Tere, soovin kiiret nõuannet kuna enda raviarstil ei ole vastuvõttu. Mul toimus 12.11 IVF siirdamine ja HCG test näitas rasedust. 28.11 tegin kilpnäärme testid ja TSH näit oli 19.52, fT4 16.59, fT3 2.94, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Napi info alusel on mul TSH tõusu raske kommenteerida. FT4 on korras, FT3 normist madalam.
Ainus, mida oskan soovitada on L-türoksiini annust suurendada 150mcg-le päevas ja teha 1 kuu ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere.
Pisike mure. Sell aastal märtsis lasin vereproovi teha kilpnäärme TSH näit oli 4,02. Nüüd lasin uuesti ja TSH näit oli 4,06. Kas ma peaksin kiiremas korras erialaarstile minema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, kiires korras eriarstile minekuks põhjust ei ole. Küll võiks olukorra selgitamiseks määrata ka FT4 ja kilpnäärmevastaste antikehade tiitri (seda teeb perearst). Kui kilpnäärmevastaste antikehade ...

Loe edasi

TSH, TPO-IgG ja rasestumine

Tere. Olen 3-aastase tütre ema ja juba üle 2 aasta ei ole õnnestunud uuesti rasestuda.
Naistearst on teinud kõik proovid ning avastas, et TSH on normist kõrgem: 5,26. Olen nüüd kuu aega võtnud l ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO IgG kõrge tiiter viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele ja seega on TSH mõõduka tõusu põhjuseks autoimmuunne türeoidiit. See tähendab, et L-türoksiini peaksite TSH normis hoidmiseks ...

Loe edasi

Klipnäärme alatalitus

Tere


Sooviksin teada, kas minu näidud viitavad kilpnäärme alatalitusele:

Analüüs 11.08.2017

TSH: 2,44mlU/L

fT4: 16,6 pmol/L

TPO ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
11.08.17 tehtud analüüsid kilpnäärme alatalitlusele ei viita - talitlus on korras. TPO tiitri umbes 2x tõus viitab autoimmuunsele türeoidiidile - vajate regulaarset jälgimist perearsti juures ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere
Võtan juba 2 aastat L-Thyroxini 50mg ,
TSH : mai 2015- 7,86 , august 2015-1,66 ,
veebruar 2016- 36,17
T3 -veebruar 2016 - 1,44
T4 -veebruar 2016 -71,2
Millest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on kilpnäärme alatalitlus võrreldes varasemaga mõnevõrra progresseerunud, kuid mul on siiski raske TSH väärtust tõena võtta, sest samaaegselt määratud T4 ja T3 väärtused on normis. ...

Loe edasi

TSH tõus

Tere!

2010 diagnoositi UH-s muutused kilpnäärmes, mis võisid viidata autoimmuunsele türeodidile. TSH näit oli siiski normi piires. 2011 juunis käisin endokrinoloogi juures, kes tuvastas, et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Et Teie probleemides selgusele jõuda, oleks vaja teada ka kilpnäärmevastaste antikehade tiitrit. Kui tiiter on kõrge, kinnitab see autoimmuunse kilpnäärmehaiguse diagnoosi ja sel juhul soovitaksin ...

Loe edasi

TSH

Tere,

TSH näit on 0.397. Kas on muretsemiseks põhjust?

Ette tänades
N 31a

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks põhust ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere, olen 49 aastane naine. 10 päeva tagasi tehti hormoonuuring : oli S-TSH - 5,2( vähemalt sellele pöördus tähelepanu arst!) Arst ütles, et näit on väga kõrge ja soovitas endokrinoloogi juurde minna. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonuuringus on TSH mitte väga kõrge, vaid minimaalselt tõusnud. Võite rahulikult ära oodata oma järjekorra endokrinoloogi juurde. Millegi ohtlikuga tegemist ei ole ja tõenäoliselt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: