Kas üle või alatalitlus 07.03.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Mul on selguseta, kas mul on üle või alatalitlus?
Kilpnäärme raviks võtan Levothyroxine tabletti 75 mg. päevas. Ma elan UK aga inglise keele oskus on vähene, seetõttu ei tea.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Oskan öelda niipalju, et kuna võtate Levothyroxini tablette (sünteetiline kilpnäärme hormoon), on Teil tõenäoliselt kilpnäärme alatalitlus ja selle põhjuseks autoimmuunne türeoidiit.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Alatalitlus ületalitluseks

Tere,

tekkis selline küsimus, et kui tihti on Teie praktikas ette tulnud, et alatalitlus on muutunud ületalitluseks? Antud hetkel tean ma seda, et kilpnääre on mul 90% ulatuses koestunud. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest tingitud alatalitlus võib ületalitluseks üle minna, kuigi seda juhtub harva ja palju levinum on vastupidine variant. Teie analüüside alusel soovitaksin L-türoksiini ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja keskendumishäired

Tere!

Mul diagnoositi autoimmuunne türeoidiit 2 aastat tagasi ning alates sellest ajast olen asendusravil. Sooviksin teada, kas autoimmuunne türeoidiit võib tekitada ka keskendumishäireid, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunne türeoidiit iseenesest keskendumishäireid ei põhjusta. Küll võivad keskendumist raskendada autoimmuunsest türeoidiidist tingitud üle- või alatalitlus. Nagu aru saan, ongi Teil kilpnäärme ...

Loe edasi

TSH näit

Tere, Sain täna kilpnäärme näidud ja panin aja kinni endokrinoloogi juurde, TSH 105,23 mUl/l; FT4 4,17 pmol/l; FT3 1,00 pmol/l. Sain aja 2 nädala pärast. Olen väga mures selle TSH pärast. Mul varem pole ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, see on kilpnäärme alatalitlus. See ei ole tekkinud mõni päev või mõni nädal tagasi - pigem on Teil alatalitlus tasapisi süvenenud aastaid. Seega elate üle ka vastuvõtuni jäänud 2,5 nädalat. ...

Loe edasi

Püsimeik + kilmnäärme alatalitlus

Tere!
Soovin oma kulmudele lasta teha püsimeiki. Mul on kilpnäärme alatalitlus juba aastaid, võtan igal hommikul 125 mikrogrammi L, Thyroxsini. Protseduuri läbiviiv kosmeetik palus endokrinololoogilt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

alatalitus ja hormoonspiraal

Tere
Kas kilpnäärme alatalituse korral on sobiv paigaldada hormoonspiraal? Mul on Mirena olnud pisut üle aasta ja samast perioodist algas oluline juuste väljalangemine, lausa alopeetsiale kalduv. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus (eelkõige hästi kompenseeritud alatalitlus) ei ole vastunäidustuseks hormoonspiraali paigaldamisele. Kas juuste väljalangemisel hormoonspiraaliga mingi seos on, ei oska ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja IVF

Tere, kas kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada IVF-i ebaõnnestumist? Ravi saan juba aasta pea-aegu, 100mq L-tyroxini, mille määras naistearst .TSH näitaja oli septembris 1,28 ja nov keskel oli IVF. Naistearst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
IVF-i ebaõnnestumise põhjuseks võib olla ravimata kilpnäärme alatalitlus. Kui Te saate ravi ja hormoonid on olnud enam-vähem korras (minimaalseid kõikumisi normi piirides esineb alati), ei ...

Loe edasi

Kiilpnäärme alatalitlus

Kui tõsine kilpnäärme alatalitus mul on? Sain perearstilt teada, et mul on kilpnäärme alatalitlus 0,2-4 asemel on minul 7. Teistest kaebustest on mäluhäired, äkiline väsimus, südame rütmihäired, alakõhuvalud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas Teil on astma või mitte, jäägu kopsuarstide selgitada. Kilpnäärme alatalitlusel (kui see tõepoolest kinnitub) pole bronhiaalastmaga mingit seost. Ühekordne vähesel määral kõrgenenud TSH ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja Nuvaring?

Kuna mul diagnoositi 14 aastaselt kilpnäärme alatalitlus, siis peale suguelu alustamist 19 aastaselt pole ma kasutanud muud kui kondoomi, sest mõni aeg peale diagnoosi tekkisid verejooksud, mille puhul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus jääb Teid saatma kogu eluks. Kui asendusravi on piisav ja hormoonid korras, ei mõjuta see Teie kehakaalu. Ka kõiki rasestumisvastaseid vahendeid võite kasutada. Nuvaringi ...

Loe edasi

kilpnääre

tere. kui kilpnääre on haige, kas siis on raskem rasestuda, eriti, kui eelnevalt on ka abort tehtud? kas rasestumisel on vahet, kas on kilpnäärme üle- või alatalitlus? ette tänades,h

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
On oluline, millise kilpnäärmehaigusega on tegemist. Kilpnäärme ületalitlus ei takista üldjuhul rasestumist ka ravimata kujul. Ravimata alatalitlus võib küll viljatuse põhjuseks olla. Sel juhul ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Kas kilpnäärme alatalitlus võib olla pärilik? Tean,et rasestumisega on mul probleeme (TSH alla normi),aga kui see siiski õnnestub,kas on põhjust muretsemiseks,et laps võib samuti sündida kilpnäärme alatalitlusega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Kilpnäärme alatalitlus ei ole pärilik. Pärilik eelsoodumus võib esineda kroonilise autoimmuunse türeoidiidi suhtes, mis võib hiljem alatalitlust põhjustada, kuid laps sünnib ka sel juhul alati normaalse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: