Hüpofüüsi adenoom ja kilpnäärme alatalitlus 28.11.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Kas kilpnäärme alatalitlus võib olla põhjustatud hüpofüüsi adenoomist? Mul on diagnoositud mõlemad aga ma ei tea kas need on seotud?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus ei põhjusta hüpofüüsi adenoomi (healoomulist kasvajat), kuid kompenseerimata alatalitlus võib põhjustada prolaktiini tõusu. Hüpofüüsi adenoom võib teatud tingimustel kilpnäärme alatalitlust põhjustada, kuid hormoonanalüüside abil on võimalik selgust saada, kas kilpnäärme alatalitlus on põhjustatud hüpofüüsi adenoomist või ikkagi kilpnäärmehaigusest. Lõpuks ei ole välistatud, et kilpnäärme alatalitlus ja hüpofüüsi adenoom esinevad mõlemad ühel isikult teineteisest sõltumatult. Seega tuleb ammendava selgituse saamiseks pöörduda Teid raviva endokrinoloogi poole, kes tunneb Teie haiguslugu ja oskab võimalikud seosed lahti seletada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus?

Mul on TSH näit 0,52 ja ACTH 2,4 (hommikul kella 10 aeg). Kas see näitab kilpnäärme alatalitlust või mitte?
Mis on kilpnäärme alatalitluse sümptomid? Mul kohutavalt kukub juukseid ära alates eelmise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie TSH on 0,52 mIU/l (s.t. normis), siis Teil kilpnäärmehaigusest tingitud alatalitlust kindlasti ei ole. Harvadel juhtudel võib kilpnäärme alatalitlus olla põhjustatud hüpofüüsi puudulikkusest ...

Loe edasi

Kilpnäärme testi tulemused

Tere,

Kas saan õigesti aru, et FT4 üksi ei näita midagi ja normist veidi madalam näitaja ei viita kilpnäärme probleemidele? 2018. a oli TSH 1,14; 2020. a TSH 1,89 ja FT4 10,77. Mureks on pikka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, FT4 mõningane langus normis TSH foonil ei anna veel alust hüpotüreoosi diagnoosimiseks ja sellised patsiendid ravi ei vaja. Siin on siiski üks "aga" - välistatud peab olema nn. sekundaarne ...

Loe edasi

Hüpofüüsi adenoom

Tere,

Kompuutertomograafia ning vereanalüüside põhjal diagnoositi hüpofüüsi adenoom. (KT põhjal mõõtmetega ca 5x7 mm, prolaktiin kergelt eleveeritud). Olen käinud ühel konsultatsioonil - ootan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on mikroadenoomiga (läbimõõt alla 10mm). Võite ohutult lennata ja ka massaaz pole vastu näidustatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Hüpofüüs

Aitäh vastuse eest! Tahaksin aga veel teada, kuna mainisite hüpofüüsi: minu vennal on keskealisena diagnoositud hüpofüüsi kasvaja, mida on nüüdseks mitu korda lõigatud ja ta saab asendushormoone. Kas see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüpofüüsi kasvaja olemasolu kohta annab ühese vastuse aju magnetresonantsuuring. Hormoonanalüüsid näitavad kas hüpofüüsi puudulikkust (see võib tekkida ka ilma kasvajata) või mõne hormooni ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus?

Tere!

Kas võib olla nii, et TSH analüüs on korras, kuid Türeoidperoksüdaasi vastane IgG seerumis näitab kilpnäärme ala- või ületalitlust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Türeoidperoksüdaasi vastane IgG seerumis ei näita kunagi kilpnäärme talitlust, vaid immuunsüsteemi reaktiivsust türeoidperoksaüdaasi suhtes ja ainult seda. Kui TSH on normis, on kilpnäärme ...

Loe edasi

Hüperprolaktineemia

Kevade lõpus diagnoositi mul endokrinoloogi juures vereanalüüside tulemusena hüperprolaktineemia, kõrge PRL ja madalad ovariaalsed steroidhormoonid. Mida need tähendavad?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüperprolaktineemia puhul on kõrge hüpofüüsi eessagaras toodetava hormooni - prolaktiini tase. See hormoon on tingimata vajalik raseduse ja imetamise perioodil, ta stimuleerib otseselt rinnanäärmete ...

Loe edasi

Peavalud, tasakaaluhäired - ajuripatsikasvaja?

Mul on iga päev peavalud, mõnikord lööb lihtsalt pähe valu, mõnikord valutab kogu pea...perekonnas on nii ema kui vanaema vähki surnud...emal oli ajuripatsi kasvaja, vanaemal oli maksavähk. Mis arsti juurde ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie peas on küll kõik segi nagu puder ja kapsad.
Kui Teil esinevad sagedased peavalud, mis hästi tavaraviga ei möödu, soovitan pöörduda neuroloogi vastuvõtule. Neuroloog suunab Teid ...

Loe edasi

Morgani sündroom

Mu emal on 20 aastat tagasi diagnoositud hüpofüüsi adenoom. Väidetavalt on kasvaja taandarenenud, kuid erinevad kaebused on jäänud. Nüüd soovitas neuroloog külastada endokrinoloogi ja kirjutas saatekirjale ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vabandan vastuse viibimise pärast, mille põhjustasid portaali uuendamisega seotud tehnilised probleemid.
Hüpofüüsi adenoom on hüpofüüsi healoomuline kasvaja, mis võib põhjustada kahesuguseid ...

Loe edasi

THS

Tere, küsimus THS-si kohta - et kas on võimalik, et see läheb ise normi? Kui THS oli üle 7 ja järgmisel korral mõned päevad hiljem normis?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH (türeostimuleeriv hormoon) pärineb hüpofüüsi eessagarast ja stimuleerib kilpnäärme talitlust. Kui kilpnäärme talitlus on normist kõrgem (ületalitlus), TSH langeb (stimulatsiooni ei vajata). ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja TSH

Jah,saan ka praegu asendusravi.L-Thyroxini kogus igal hommikul 150 mcg. Diagnoos: hypopituitarismus. Olen siis seni vale ravi saanud või on kõigele loogiline seletus?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Õnneks on vastus: kõigele on loogiline seletus.
Teie olete asendusravil mitte kilpnäärmehaiguse, vaid hüpofüüsi puudulikkuse tõttu. Teie kilpnääre on tõenäoliselt hoopis terve. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: