Hüpofüüsi adenoom 09.11.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Kompuutertomograafia ning vereanalüüside põhjal diagnoositi hüpofüüsi adenoom. (KT põhjal mõõtmetega ca 5x7 mm, prolaktiin kergelt eleveeritud). Olen käinud ühel konsultatsioonil - ootan täiendavaid vereanalüüse ning MRT'd Detsembris, et otsustada kas vajalik on ravi või lihtsalt jälgimine. Elan hetkel Eestist eemal ning reisin töö tõttu tihti, sellest tulenevalt ka küsimus: kas antud probleemiga on ohutu lennata või ei ole neil omavahelist seost? Samuti sooviksin teada, kas hüpofüüsi adenoomiga on massaaž vastunäidustatud?


Aitäh!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tegemist on mikroadenoomiga (läbimõõt alla 10mm). Võite ohutult lennata ja ka massaaz pole vastu näidustatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hüpofüüs

Aitäh vastuse eest! Tahaksin aga veel teada, kuna mainisite hüpofüüsi: minu vennal on keskealisena diagnoositud hüpofüüsi kasvaja, mida on nüüdseks mitu korda lõigatud ja ta saab asendushormoone. Kas see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüpofüüsi kasvaja olemasolu kohta annab ühese vastuse aju magnetresonantsuuring. Hormoonanalüüsid näitavad kas hüpofüüsi puudulikkust (see võib tekkida ka ilma kasvajata) või mõne hormooni ...

Loe edasi

Neerupealise adenoom

Tere!
Sattusin EMO sse seoses soole verejooksuga, seal tehti kompuuteruuring ja selgus, et neerupealisel on adenoom 1,6cm. , keegi sellele rohkem tähelepanu ei pööranud.
Kas peaksin siiski ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kliiketendustõbi ja sooleprobleemid neerupealise adenoomiga ei seostu, kuid endokrinoloogile suunamine hormoonaktiivse tuumori välistamiseks oleks kõigiti asjakohane. Arvan, et perearstil pole ...

Loe edasi

Neerupealise adenoom

Tere!
Seedimisprobleemide käes vaevlen juba paar aastat ( kõhukinnisus, raskustunne kesk- ja ülakõhus) ka vererõhk, eriti diastoolne ja pulss on kõrgenenud. Südamerütmihäired ning nõrkustunne sagedane. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan igaks juhuks endokrinoloogi poole pöörduda ja hormoonanalüüsid ära teha. Kui hormpoonid on korras s.t. neerupealise adenoom hormonaalset aktiivsust ei oma ja on suure tõenäosusega ...

Loe edasi

Minirini mõju

Tere,
mul avastati aastal 2000 selline haigus nagu diabetes incipidus e. mage diabeet ja olen sellest ajast võtnud regulaarselt Minirin 0.1 mg. tablette.
Nüüd on minul ja mu elukaaslasel plaan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See haigus ei mõjuta Teiepoolset panust pere loomisel mitte kuidagi, kui hüpofüüsi tagasagara puudulikkusele ei lisandu eessagara puudulikkust. Nimelt toodetakse hüpofüüsi eessagaras nn. troopseid ...

Loe edasi

Hüpofüüsi eessagara tsüst lapsel

Lapsel diagnoositi hüpofüüsi eessagara tsüst . Milleks ma pean valmis olema? Mul ei anna lihtsalt rahu ja endokrinoloogile saab ka alles juulis.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite rahulikult oma vastuvõtuaja ära oodata. Paari eelseisva kuu jooksul ei juhtu Teie lapsega midagi.
Selleks, et tulevikuperspektiivide üle arutleda, peaksin nägema Teie lapse MRT ...

Loe edasi

Morgani sündroom

Mu emal on 20 aastat tagasi diagnoositud hüpofüüsi adenoom. Väidetavalt on kasvaja taandarenenud, kuid erinevad kaebused on jäänud. Nüüd soovitas neuroloog külastada endokrinoloogi ja kirjutas saatekirjale ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vabandan vastuse viibimise pärast, mille põhjustasid portaali uuendamisega seotud tehnilised probleemid.
Hüpofüüsi adenoom on hüpofüüsi healoomuline kasvaja, mis võib põhjustada kahesuguseid ...

Loe edasi

Mikroadenoom

Tere,

Olen 23aastane naine, kel avastati 5 aastat tagasi ajuripatsis mikroadenoom (umbes 2x4mm). Pöördusin kõigepealt naistearstile, kuna päevad käisid ebaregulaarselt. Vereanalüüs näitas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teil tegemist hormonaalselt inaktiivse (hormoone mittetootva) hüpofüüsi mikrotuumoriga. Tavaliselt sellised patsiendid ravi ei vaja - adenoom aastatega suuremaks ei kasva ...

Loe edasi

radioaktiivne jood

Tere!
Palun vastake,millistel näidustustel on vajalik radioaktiivse joodi kasutamine ja kas on võimalik teda asendada mingi ravimiga?

Lugupidamisega
Niina D.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi kasutamise näidustuseks on retsidiveeruv (korduvalt ägenev) difuusne toksiline struuma, türeotoksiline adenoom või multinodulaarne toksiline struuma. Lähemaid selgitusi Teie ...

Loe edasi

suur magusaisu

olen 19.a neiu, 174cm pikk, kaal 58. mure on järgmine: pidevalt on suur isu šokolaadi järele. võin süüa kas või iga päev ja isegi 200g päevas. muidu söön mitmekesiselt ja tervislikult: palju juur- ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hüpofüüsi adenoomi on asjatundlikult jälgitud ja soovitan ka edaspidi tohtri nõuandeid täita. Hormonaalselt inaktiivne adenoom ei saa kuidagi olla magusaisu põhjustajaks. Olete lihsalt ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja TSH

Jah,saan ka praegu asendusravi.L-Thyroxini kogus igal hommikul 150 mcg. Diagnoos: hypopituitarismus. Olen siis seni vale ravi saanud või on kõigele loogiline seletus?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Õnneks on vastus: kõigele on loogiline seletus.
Teie olete asendusravil mitte kilpnäärmehaiguse, vaid hüpofüüsi puudulikkuse tõttu. Teie kilpnääre on tõenäoliselt hoopis terve. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: