Kilpnääre ja rasestumine 07.10.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Mu vereproovi tulemused viitavad autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele TPO IgG oli 152 (ref väärtus <34klU/L) ja Türeoglobuliini IgG 338.1 (ref väärtus <=115 IU/ml), ning fT4 on üsna madal, nimelt 12.0 (ref väärtus 12-22) ja TSH on üsna keskel 1.45 (ref väärtus 0.3-4.2). Kas see tähendab siis seda, et see võimalik autoimmuunne kilpäärnemhaigus ei takista mul rasestumist? Ja kas ma pean selle haiguse ravimiseks hakkama võtma rohutusid?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Autoimmuunne kilpnäärmehaigus ei takista Teil rasestumist nii kaua kui hormoonid püsivad korras. Haiguse ravimiseks rohtusid võtta pole mõtet, sest seda haigust välja ravida ei saa. Kui peaks tekkima kunagi sellest haigusest tingitud üle- või alatalitlus, siis talitlushäiret ka ravitakse ja sel juhul tuleb ka ravimeid võtta.
Tervitades,
dr. Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH, antikehad ja rasestumine

Tere, olen proovinud oma elukaaslasega rasestuda üle 2 aasta, kuid seni tulutult. Naistearst lasi minult võtta erinevad analüüsid ja kõik peale kilpnääre omade olid korras. TSH näitas 5,7 ja antikehade ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmevastased antikehad rasestumist ei takista ja nende sisalduse vähendamiseks ei ole endal võimalik midagi ette võtta. See, mis rasestumist võib mõjutada, on algav kilpnäärme alatalitlus ...

Loe edasi

Kilpnääre ja rohud

Tere. Minu mure on järgmine. Olen u 5 aastat käinud endokrinoloogi juures ja võtnud arsti korralduste järgi L-thyroxini (hetkel 75mg). Oli ka korraldusi, kus ei pidanud pool aastat ravimit võtma. Kuna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete seni olnud jälgimisel lasteendokrinoloogi juures, tuleb nüüd tõepoolest arsti vahetada. Teie lasteendokrinoloog kindlasti soovitab Teile head täiskasvanute spetsialisti, annab ka ...

Loe edasi

Kilpnääre ja pea uimasus

Kas kilpnääre võib tekitata pea uimasust otsa eest, nagu võtab tuikuma?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Et kilpnääre sellist tunnet tekitab, on küll vähetõenäoline. Pigem soovitaksin silmas pidada vererõhku, vajadusel uurida lülisamba kaelaosa või unarterite läbitavust. Perearst aitab kindlasti ...

Loe edasi

kilpnääre

ultrahelis kindlaks tehtud kilpnäärme üldmaht 4,7ml - kui suur on normaalne maht?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme normaalne maht on naistel kuni 18ml, meestel kuni 25ml. Seega on Teie kilpnääre suuruselt normis.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere. Olen 26a , 2-3 a soovinud rasestuda,aga tulemusteta ,alustasin günekoloogilisi uuringud ja peale immunoloogia uuringu tulemust soovitas arst kiiremas korras kilpnäärme arsti juurde minna , analüüsi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil esineb türeotroopse hormooni (TSH) minimaalne tõus, mille kõige sagedasemaks põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Kas kilpnääre on tõepoolest haige ja kas see haigus ka viljastumisvõimele ...

Loe edasi

kilpnääre

milliseid tagajärgi annab kilpnääre, kui ravi õigel ajal ei saa. kui kindlalt saab loota vereproovile?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühte võin öelda, vereproovile võib kindlalt loota. Ülejäänu osas sõltub kõik konkreetsest kilpnäärmehaigusest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre

Kas kilpnääre võib alatalituse korral ka mitte minna suuremaks või väiksemaks? Mille järgi saab aru, et kilpnääre on läinud väiksemaks kas kilpnääre saab mõõtmetelt olla alla normi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre võib alatalitluse puhul minna nii suuremaks kui väiksemaks. Kilpnäärme mahuliseks hindamiseks kasutavad arstid ultraheliuuringut, kogenud arst võib kilpnäärme suurenemist või vähenemist ...

Loe edasi

rasestumine ja kilpnääre

Tere

Olen 32-aastane naine ,imetan 1 aastast last. Kilpnäärme TSH tase oli 7.79. Arsti sõnutsi on see näitaja imetamisele iseloomulik. 2002 olid kilpnäärme hormooni näitajad TSH-1.42, FT4-12.1 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan selguse saamiseks siiski endokrinoloogi juures ära käia. TSH on Teie puhul küll minimaalselt üle normi ja tõenäoliselt on FT4 ja FT3 normis. Samas on selline hormoonide profiil iseloomulik ...

Loe edasi

kilpnääre

tahaks teada,mis asi on myrgine kilpnääre??Kuidas on v6imalik seda ravida ja kas see haigus on yldse ravitav?Olen väga mures.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Mürgine" kilpnääre on rahvalik väljend kilpnäärme ületalitluse kohta. Tegelikult ei tooda kilpnääre mingit mürki, vaid ülekülluses kilpnäärmehormooni. Haigus on ravitav. Ravivõimalusteks on ...

Loe edasi

tsüstid kilpnäärmes ja rasestumine

Tere,

Sonograafias leiti kilpnäärme väliskontuuridel tsüstid (vist 4 tk) läbimõõduga 5-6 mm vist 4 tk, perearsti poolt tehtud vereproovides olid näitajad kõik normi piires Glükoos 4,8 mmol/l, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuni 6 mm-sed tsüstid kilpnäärmes ei oma tegelikult mingit olulist kliinilist tähendust. Kui kilpnäärmehormoonid on korras, siis töötab kilpnääre normaalselt ja rasestumisele ei ole kilpnäärme ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: