Ületalitlus ja päike 17.05.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Lugesin teie vastustest, et ületalitlusega ei tohi päikese käes olla. Sellega kõik selge - kui ei tohi, siis ei tohi. Eneseharimise pärast aga tahan teada, miks ei tohi? Mis siis juhtub?

Suur aitäh juba ette!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Päris absoluutne see keeld ei ole, ebasoovitav on pikemaajaline päevitamine või töötamine päikese käes. Nimelt on kuumus kilpnäärme ületalitlusega patsiendile, kelle keha niigi liialt palju soojust toodab, halvasti talutav - kuumarabandus, minestus või lihtsalt enesetunde oluline halvenemine on kerged tekkima. Neile patsientidele ei ole soovitav ka näiteks kuum saun ja ka lõunamaareisidest soovitaksin ägenemise ajal loobuda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Kas kilpnäärme ületalitlus võib olla pärilik? kuidas sellesse üldse haigestutakse? mida toob kaasa endaga kilpnäärme ületalitlus?kuidas seda ravitakse? kui vanalt võib sellesse haigestuda? kas näiteks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlust puudutavat peatükki tervishoiu käsiraamatust ma ümber kirjutama ei hakka. Vastan lühidalt:
1. Kilpnäärme ületalitlus ei ole nakkushaigus, mida on võimalik "endale ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Kas ravimit tiotil tuleb võtta enne või peale sööki?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale sööki.
Tervitades,
Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere! Kas vastab tõele, et kilpnäärme ületalituse korral ei ole soovitav päikest võtta? Kui nii, siis mis ohud kaasnevad liigse päevituse korral. Aitäh!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse korral ei ole tõepoolest soovitav päevitada, käia solaariumis, võtta saunas leili, sõita kuuma kliimaga paikadesse. Intensiivne päikesekiirgus ja kuumus võivad kutsuda ...

Loe edasi

Päike ja solaarium

Tere!

Kas päike ja solaarium on vastunäidustatud kilpnäärme haiguste korral? Olen arstil käies selle küsimuse unustanud,kuid kunagi ütles arst,et hoidke päikese eest ja kuuma eest,kuid ma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere, Jane!
Kuna Teie kilpnääre on eemaldatud ja hormoonide taset hoiab asendustablett, ei ole päike, soojus ja solaarium Teile enam mingiks ohuks. Kui probleemiks oli kilpnäärme ületalitlus, ...

Loe edasi

Tiotil ja väsimus

Tere!
Tuvastati kilpnäärme ületalitlus. Peale tablettide sööma hakkamist tunnen tohutut väsimust. Kui varem olin aktiivne, tegelesin spordiga jne kuna seda väga nautisin siis nüüd sunnin end trenni ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan enesetunde muutuse üle aru pidada oma raviarstiga. On võimalik, et ületalitlus pole piisavalt ravitud (3 tabletti tiotiili päevas on pigem väike kui suur annus) ja ületalitlus on ...

Loe edasi

laps

Tere,tohter!Kas kilpnäärme ületalitlus(toksiline)võib ohustada loote arengut ja kuidas?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt mitte, pigem on ületalitlus koormuseks rasedale. Ravivajaduse otsustab igal konkreetsel juhul endokrinoloog.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

rasedus

Tere! soovin teada,kas kilpnäärme ületalitlus kahjustab loote arengut ja millised võivad olla komplikatsioonid? ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus enamasti loodet ei kahjusta. Pigem teeb see naisele raseduse kandmise raskemaks. Lootepoolsed komplikatsioonid on üliharvad ja mina pole oma 10-aastase endokrinoloogi ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Olen pikemat olnud väga väsimud ja pulss on pidevalt 91. Kui pingutan või midagi teen siis üle saja. Minu perearst ütles, et analüüsid näitavad kerget kilpnäärme ületöötamist. Käisin jaanuaris endokrinoologi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teie kilpnäärmes üks või mitu sõlme, mis toodavad liiga palju kilpnäärmehormooni. Analüüside järgi on Teie ületalitlus küll tagasihoidlik, kuid võib siiski põhjustada südamepekslemist ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus ja epilepsia

Kuidas mõjutab hiljuti avastatud kilpnäärme ületalitlus epilepsiat? Ja vastupidi?

Ette tänades,

Maria

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Epilepsia kilpnäärme talitlust ei mõjuta. Pole aga välistatud, et ravimata ületalitlus ei võiks esile kutsuda epilepsiahoogu. Seega tuleb ületalitlus epileptikul korralikult ja võimalikult ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: