Kas võib olla siiski alatalitlus? 10.04.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Olen juba mitu aastat tervisega hädas. Sümptomid viitaksid justkui kilpnäärme alatalitlusele: pidev suur väsimus, jõuetus, põhjendamatu hiiliv kaalutõus, külmatalumatus, aeglane südametegevus (tavaline rahulolupulss on 55-58, ehkki ma pole füüsiliselt heas vormis ega treenitud), kõrgenenud kolesterool, juuste väljalangemine (see on praeguseks siiski paranenud, aga oli ligi pooleaastane periood, kus kaotasin meeletult juukseid), ebaregulaarne tsükkel, kohatine kõhukinnisus). Samas on kilpnäärmeanalüüsid olnud normis, viimati olid näidud järgmised: TSH 2,47, fT4 12,8, TPO IgG 6. Teised terviseuuringud (tehtud südameuuringud ja günekoloogiline läbivaatus, lisaks erinevad vereproovid, muuhulgas vitamiinide ja mineraalide näidud) pole ka ühtegi teist põhjust taolisteks sümptomiteks leidnud.

Kas on võimalik kilpnääret veel põhjalikumalt uurida? Või kui need kolm näitu on korras, võib kindlalt väita, et kilpnääre on igati terve ja selles probleem pole?

Lugupidamisega

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras, siis alatalitlust olla ei saa. Nii lihtne see ongi. Enamus Teie vaevustest ei ole otseselt ühelegi haigusele viitavad. Mingil määral võib tegemist olla normaalsete ealiste muutustega - 45-aastane naine kaalub tavaliselt 10-15kg rohkem kui 25-aastane ja see ei ole haiguslik. Kolesterooli väärtused sõltuvad palju pärilikkusest ja tõusevad aastate lisandudes. Ka tsükkel võib menopausi lähenedes muutuda ebaregulaarseks. Arvan, et parimaks nõuandjaks on ikkagi perearst, kes on Teie tervisenäitajatega kursis juba aastaid ja oskab tähele panna nende dünaamikat.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärmehormooni tase

Tere,
eelmise aasta kevadel avastas naistearst, et mul on kilpnäärme alatalitlus ja määras hormoonravi. Siis juhtus, et ma ei saanud väga kiire töö tõttu arstile sobivat aega ja jäi uuesti kontrollimata ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tunna ma piisavalt asjaolusid, et seletusi jagada. Harvadel juhtudel võib kilpnäärme alatalitlus mööduda, kuid kas Teie puhul on tegemist taolise juhtumiga või oli diagnoos algusest ...

Loe edasi

Kilpnäärme puudulikkus

Tere
Kas kilpnäärme puudulikkus võib ka ajapikku mööduda? Mul avastati alles hiljuti. Väideti, et pean tablette võtma elu lõpuni. Muidugi arst ütles, et ravimi doos on küll väike, ent võtma peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse põhjuseks on enamasti krooniline autoimmuunne türeoidiit. Kilpnäärme alatalitlus ei ole seotud rasvumisega ja kehakaalu langetamisega ei parane. Küll võib dekompenseeritud ...

Loe edasi

kiklpnääre

Tere! mul on paar päeva valu kaelas ja ei saa kõrisõlmest allapoole kaelale valutada.
kael kisub nagu krampi ja neelata on toitu valus nagu peaks millestki üle neelama ,kas see võib olla kilpnääre ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib olla kilpnääre ja võib ka mitte olla (kilpnäärmehaigus - alaäge türeoidiit - on siiski üsna harv neelamisvalulikkuse põhjus). Palun pöörduge selguse saamiseks oma perearsti vastuvõtule.
Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Võtsin tyroksiidi 75mg. Perearsti juures tegin uue proovi ja TCH oli 7,3. Perarst ei jaga eriti asja ja õige arsti juurde saan alles septembri lõpus. Kas 100mg on piisav annus tyroksiidi, mida praegu, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete noor inimene ja südamehaigust ei põe, soovitan tõepoolest L-türoksiini annust suurendada 100 mcg-ni päevas. Kui septembris lähete oma arsti juurde, teeb tema kontrollanalüüsid (koos ...

Loe edasi

terviseprobleem

Tere
Olen 42.-aastane naisterahvas. Viimastel aastatel on olnud mul menstruatsiooni häireid umbes paar korda aastas. Sellel aastal on esinenud seda tihedamini. Päevade vahe on olnud kuni 50 päeva. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii kilpnäärme üle-, kui alatalitlus võivad olla tsüklihäirete põhjuseks. Sel juhul esinevad siiski ka teised kilpnäärme talitlushäirele viitavad vaevused (ületalitluse puhul kaalulangus, ...

Loe edasi

klomp kurgus

käisin Lor konsultatsioonil, seal poolt kõik ok, veres kilpnäärme näitajad tiba madalad. kas see tükki tunne kurgus võib olla põhjustatud ka kilpnäärmest?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska Teie "tiba madalaid" hormoonanalüüse kuidagi hinnata. Peaksin neid siiski ise nägema, et otsustada, kas kõik on korras või mitte. Kilpnäärme talitlus (mida näitavad hormoonuuringud) ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Kas kilpnäärme alatalitlus võib olla pärilik? Tean,et rasestumisega on mul probleeme (TSH alla normi),aga kui see siiski õnnestub,kas on põhjust muretsemiseks,et laps võib samuti sündida kilpnäärme alatalitlusega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Kilpnäärme alatalitlus ei ole pärilik. Pärilik eelsoodumus võib esineda kroonilise autoimmuunse türeoidiidi suhtes, mis võib hiljem alatalitlust põhjustada, kuid laps sünnib ka sel juhul alati normaalse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: