kiklpnääre 21.10.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! mul on paar päeva valu kaelas ja ei saa kõrisõlmest allapoole kaelale valutada.
kael kisub nagu krampi ja neelata on toitu valus nagu peaks millestki üle neelama ,kas see võib olla kilpnääre.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Võib olla kilpnääre ja võib ka mitte olla (kilpnäärmehaigus - alaäge türeoidiit - on siiski üsna harv neelamisvalulikkuse põhjus). Palun pöörduge selguse saamiseks oma perearsti vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme analüüs normist väljas

Tere!

Vaevab väsimus, meeleolulangused, värisevad käed, pea “udusus”, kaalutõus aasta jooksul 5kg (kuigi püüan liikumise ja toitumise jälgimisega langetada, aga midagi ei muutu), menstruatsiooni ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie halva enesetunde taga ei ole kilpnääre - TSH ja FT4 on korras s.t. kilpnääre talitleb täiesti normaalselt. Normist kõrgem on TPO-AK s.t. kilpnäärmevastaste antikehade tiiter, mis on autoimmuunse ...

Loe edasi

TSH tase muutus ilma ravimiteta

Tere,

Aasta tagasi lasin endale teha kilpnäärme testi, kus TSH tase oli 4.5 mIU/l.

Viimasel ajal on olnud ärevusprobleemid ja arst lasi teha kilpnäärme testi uuesti, mis näitas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selline muutus on normaalne. TSH tootmine hüpofüüsis kohaneb organismi vajadustega ja kuni näitajad muutuvad normi piirides, ei ole muretsemiseks põhjust.
Tervitades,
...

Loe edasi

Tihe urineerimine ja pidamatus

Olen Turner'i sündroomiga ning viimasel ajal olen hakanud liiga tihedasti urineerima ning ei suuda kaua aega uriini kinni pidada. Olen mõnikord ka öösel magades aluspesu ära määrinud. Olen ilmselt liiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt tuleb oma murega perearsti poole pöörduda ja teha tavaline uriinianalüüs. Kui kuseteedes põletikku ei ole ja neerud töötavad normaalselt, kuid uriinipidamatus jätkub, suunab perearst ...

Loe edasi

TSH väärtused raseduse ajal

Tere,

Hetkel jooksmas raseduse 7. nädal. Enne rasestumist oli TSH näit 2,2. Üleeilne vereproov näitas:
TSH 4,16 (mlu/l 0,3-4,2)
Vaba trioodtüroniin seerumis 4,8 (pmol/l 3,1-6,8)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna FT4 ja FT3 olid normi piires, pole TSH mõningase tõusu pärast liialt muretseda vaja. Raseduse esimesel trimestril on TSH soovitav vahemik 0,1-2,5 mIU/l. Kui TSH on kõrgem, on soovitav ...

Loe edasi

Punnid lapsel - kas veresuhkur kòrge?

Tere!
Sooviksin kûsida, kas antud punnid võivad olla tekkinud veresuhkru körgest tasemest? Laps on 1.9 aastane. Läheme homme hommikul pereöe juurde veresuhkrut möötma.
Öösiti ta sügab neid. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega ei viita "punnid" kõrgenenud veresuhkrule. Lõpliku vastuse saate pereõe juures veresuhkrut mõõtes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Vedelikupeetus organismis

Tarvitasin veebruaris-märtsis ravimit gabapentiin neuropaatiliste valude vastu jalgades. Tekkisid tursed, peamiselt pahkluudel ja labajalgadel, ja kaalutõus 7-8 kg, ilmselt vedelikupeetuse tõttu. Gabapentiini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See segane lugu ei ole kirja teel lahendatav. Siin oleks küll päris mitme spetsialisti konsultatsiooni vaja. Esiteks - kui palju uriini Teil ikkagi ööpäevas välja tuleb? Seda saate tegelikult ...

Loe edasi

Testosteroon

Tere! Kas nii on testosterooni mõõtmine õige. Andsin vereproovi hommikul kell 11. Enne seda olin tööl öövahetuses, mille järel sõitsin veel 8km jalgrattaga. St olin umbes kümme tundi magamata enne vere ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühekordsest testosterooni määramisest me kunagi mingeid järeldusi ei tee. Määramisi peab olema vähemalt paar-kolm ja lisaks peab olema määratud ka SHBG (sidusvalk), et määrata vaba testosterooni ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnäärme alatalitlus

Tere,

Mul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit ning võtan hetkel L-Thyroxini skeemiga 125-125-100-125-125-100. Sellise annusega oli TSH viimasel kontrollimisel veidi üle kuu aja tagasi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH ei kahjusta loodet. L-türoksiini annust võiks siiski veidi suurendada - jätkake L-türoksiini 125/150 mcg vaheldumisi üle päeva. Kordusanalüüsi (TSH, FT4) võiks teha 1 kuu möödudes.
Tervitades,
Loe edasi

suurenenud külmatundlikkus

Põen alates 11.a. autoimmuunset türeoidiiti, raviks L-thyroxin 0.75 mg päevas. Viimasel aastal on suurenenud külmatundlikkus, jään iga paari nädala tagant haigeks. Kõigepealt õhtul läheb kurk valusaks, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tuleb leida paremate töötingimustega töökoht. L-türoksiini annuse muutmise kriteeriumiks on kilpnäärme hormoonanalüüsid. Kui hormoonanalüüs on korras, siis ainult vaevuste põhjal pole annuse ...

Loe edasi

Hüpotüreoos ja rasedus

Tere. Räägin oma murest. Soovisin rasestuda ja enne tegin jaanuaris analüüsi SYNLABis. Selgus, et TSH oli 4.66 mIU/l, ferritiin 8.7 µg/l, MCV 81.7 fl ja MCH 26.8 pg. Veebruaris oli TSH juba 7,04. Arst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks pole põhjust, kuid L-türoksiini annust võiks tõepoolest suurendada 75 mcg-ni päevas. Kuna FT4 ja FT3 on normi piires, siis TSH minimaalne tõus küll mingile võimalikule lootekahjustusele ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: