autoimuunne türeoidiit 27.01.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Lp. Anu, aastal 2014 pandi diagnoosiks autoimmuunne türeoidiit, Võtsin thyrosoli 2 kuud, analüüsid said korda. Olen üle kahe aasta olnud ilma ravita. Viimasel ajal tunnen päeval tugevat südamepleksmist. Tegin uuesti analüüsid. Tundub, et analüüsid on korras, kuid piiri peal. Arst soovitas võtta L-Thyroxini 25 mcg/päevas. Mis Teie arvate, kas see on hetkel vajalik? Lugesin kõrvaltoimete kohta, ja teeb muret, et võib veelgi suureneda südamepleksmine. Analüüside tulemused lisatud. Ette tänades, Jekaterina

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
L-türoksiini pole Teie praeguste normaalsete analüüsidega võtta vaja. Kindlasti ei vähenda see südamepekslemist, mille põhjused ei ole seotud kilpnäärmega. Samuti on 25 mcg päevas nii väike annus, et täiskasvanule on selle mõju peaaegu olematu.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Autoimuunne

Tere
Kas kilpnäärme alatalitus autoimmuunse haiguse tõttu võib põhjustada depressiooni ja aknet? Ravi ma ei saa, sest arst ütles, et ei pea ravima.

Lugupidamisega
34. aastane naine

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie info põhjal jääb ebaselgeks, kas Teil diagnoositi kilpnäärme alatalitlus, mis on tingitud autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest või normtalitlusega autoimmuunne kilpnäärmehaigus. Autoimmuunset ...

Loe edasi

Ülekaal

Olen kogu elu olnud hädas ülekaaluga. Pikkus 165 cm kaal 112 kg. Neli kuud tagasi otsustasin asja tõsiselt käsile võtta. Kui varem oli liikumine väga minimaalne, siis nüüd hakkasin käima palju jalgsi (umbes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei saa hästi Teie murest aru. 2-3kg kaalulangust 4 kuuga on suurepärane tulemus. Olete õigel teel ja see, mida vaja, on taolise reziimi hoidmine ka edaspidi. Kui olete seda teinud 4 aastat, ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja hüpotüreoos

Perearst diagnoosis 2013.a.kevadel autoimmuunse türeoidiid.nüüd saan asendusravi.Kas peaks uuringuteks pöörduma ka endokrinoloogi vastuvõtule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui asendusravi foonil on kilpnäärmehormoonid korras, saab Teie hüpotüreoosi jälgimisega hakkama ka perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja rasestumine

Tere!
Oleme üritanud juba pea 2 aastat teist last saada, aga siiani tulemusteta.
Põen kilpnäärme alatalitlust ja mul on ka autoimuunne türeoidiit (kui asjast õigesti aru saanud olen:)). Viimased ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga noortel naistel, kellel on viljastumisega probleeme, on soovitav hoida TSH väärtus vahemikus 0,4-2,5 mIU/l. Seega võiksite Te tõepoolest võtta väikeses ...

Loe edasi

pärilikkus

kas alatalitlus võib olla pärilik, ja mida peaks sel juhul jälgima

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus on pärilik üliharvadel erandjuhtudel. Tavaliselt on päriliku eelsoodumusega krooniline autoimmuunne türeoidiit s.t. kilpnäärmehaigus, mis võib (kuid ei pruugi) alatalitlust ...

Loe edasi

Kas kilpnäärme alatalitlus

Mul tekkis väike huvi selle vastu,kas analüüside lehel olevad analüüside normväärtused on arstile rangeks jälgimiseks,või on seal ka mingi maa,kus võib leida kõrvalekaldeid näiteks siis kui mingi näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie viimane hormoonanalüüs on tõepoolest täiesti korras ja Teie kilpnääre töötab seega täiesti normaalselt. L-türoksiini Te momendil küll ei vaja ja Teie vaevused ei ole kuidagi seotud kilpnäärmega.
Loe edasi

Sünnitusjärgne türeoidiit

Tere,

Olen 26 aastane ja sünnitasin pool aastat tagasi teise lapse. Varem kilpnäärmehaigusi pole olnud. Nüüd selgus, et mul on kilpnäärme alatalitlus. Lugesin kuskilt, et selle põhjuseks võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse põhjuseks võib Teil tõepoolest olla sünnitusjärgne türeoidiit. Tegemist on autoimmuunse türeoidiidiga, mis ägeneb sünnituse järel ja võib siis põhjustada ka kilpnäärme ...

Loe edasi

kilpnäärme krooniline põletik

Tere. Kas kilpnäärme krooniline põletik võib põhjustada reaktiivset artriiti? Kas kroonilise kilpnäärme põletikuga on lubatud võtta soolavanne?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit reaktiivset artriiti ei põhjusta. Soolavannid on lubatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

autoimmuunne türeoidiit

Lähen veebruaris endokrinoloogi konsultatsioonile, saatelehele märgitud autoimmuunne türeoidiit ja kalduvus hüpotüreoosile (FT3 ja FT4 korras, aga TG-Ak 438 IU/ml ning TPO-Ak väiksem kui 1000, TSH 4,340)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit iseenesest ei ole lastetuse põhjuseks. Rasestumist võib takistada kroonilise autoimmuunse türeoidiidi tõttu kujunenud kilpnäärme alatalitlus. Soovitan seekordse ...

Loe edasi

kilpnääre

Mis onpt. sõlmeline struuma ja türeotoksikoos?Mis on Hashimoto türeoidiit?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlmeline struuma on kilpnäärme suurenemine sõlmeliste vohandite tekkimise tõttu (enamasti on tegemist follikulaarsete adenoomide või kolloidtsüstidega - mõlemad on healoomulised muutused).
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: