Autoimmuunse tpreodiidi sümptomid kestavad aastaid, kuid atstid räägivad, et analüüsid on korras 23.03.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
2016 aastal oli diagnoositud autoimuunne tyreodiit. Soovisite kontrollida vereanalüüse 1 kord aastas. Sel aastal oli THS 4.95 ning vastavalt Teie kokkuvõtte soovitusele alustada L-tyroxini ravi alates THS 3 pöördusin perearsti poole ravi saamise eesmärgil. Perearst ptles, et ei oska vajalikku manustamise doosi määrata ja soovitas pöörduda endokrinoloogi poole doosi välja selgitamiseks. Endokrinoloog VitaClinikus võtis uuesti verd, ja saatis mulle sõnumi:
Eile tehtud aTPO 548 kIU/L, seega on teil ikkagi autoimmuunne türeoidiit. Asendusravi veel ei vaja, sest TSH on alla 7 mIU/L. Edasine TSH kontroll vajalik kord aastas. Dr Fogel.

Ma küsisin üle:
Tere. Pean L-thyroxiniga alustama siis, kui TSH on üle 3. Perearst ei teadnud, millises koguses seda manustada, seega pöördusin Teie poole. Palun, kirjutage asendusravi välja.

Ta vastas jälle, et:
Ei pea alustama. Ameerika kilpnäärme assots juhendi järgi lisatakse kui üle 7. Hetkel pole asendusravi vaja .

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Noortel fertiilses eas naistel peaks kilpnäärme hormoonid siiski täiesti korras olema - kui mitte muul, siis fertiilsuse tagamise eesmärgil kindlasti. Seega võiks Teile tehtud uuringute põhjal tõepoolest soovitada L-türoksiini asendust väikeses annuses - 50 mcg päevas. TSH eesmärkväärtus asendusravi foonil võiks olla 1-2,5 mIU/l. Iseasi, kas asendusravi Teie enesetunnet parandab. Subkliinilise hüpotüreoosiga patsiendid, kellel esineb TSH vähene tõus, kuid FT4 ja FT3 on normis, on tavaliselt vaevusteta. Teie poolt kirjeldatud enesetunde muutused võivad olla põhjustatud ka ärevusega kombineeritud depressioonist, aneemiast või veel millestki muust. Ja südame parema poole suurenemine - kas Teile tehti ehhokardiograafia? Kui sel juhul leiti tõepoolest parema poole ülekoormus või midagi taolist, peaksite hoopis tõsisema diagnoosiga olema kardioloogi jälgimisel.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Mul ei ole haigekassat, synlabis tegin proovid : TSH- 5,80, FT4 10,32, TPO-Ak 234, Gamma-glutamüüli transferaas 70 U/I. Palun teada, kas pean midagi ette võtma ?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan võtta oma analüüsid ja perearstiga nõu pidada. Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga ja algava kilpnäärme alatalitlusega. Arvestades Teie vanust võib kaebuste puudumisel ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere
Olen 27aastane naine, kahe lapse ema. Esimene rasedus oli mul väga noorelt ja terve raseduse vaevas mind iiveldamine ja väga halb enesetunne. Teise raseduse ajal avastati mul kilpnäärme ületalitlus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme hormoonanalüüs on korras, siis on see korras ja ületalitlust momendil ei ole. Vaevuste põhjust tuleb otsida mujalt ja perearst on siin kõige parem nõuandja. Loomulikult ei tähenda ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja ravi raseduse ajal

Tere dr Ambos

Olen 37-aastane ja hetkel 6.-ndat nädalat lapseootel (3. laps). Eelmisel nädalal selgus täiesti juhuslikult (palusin perearstil lihtsalt tervisekontrolliks analüüse teha ja nende ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kes ja kus küll kirjutab, et alati ja igal juhul suurendatakse L-türoksiini annust 50-lt mikrogrammilt 2 nädala möödudes 100 mcg-le?! Võib-olla sel juhul, kui TSH on 50 mIU/l tehakse nii, ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere!
Diagnoosisite minul kilpnäärme ületalituse, 2 x on eelnevalt ägenemist olnud.

Lasin perearstil üle pika aja analüüsid võtta, kuid üks asi teeb murelikuks, nimelt on ühe analüüsi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO kõrge väärtus näitab lihtsalt, et tegemist on kroonilise autoimmuunse kilpnäärmehaigusega. Kuna hormoonid on korras, on haigus praegu vaibefaasis ja ravi ei vaja. Ka vaevusi ei tohiks kilpnääre ...

Loe edasi

L-Thyroxini mõju

Tere.

Olen põhimõtteliselt suurema osa oma noorest elust maadelnud kilpnäärme probleemidega. Enne küsimuste esitamist annan Teile lühikese ülevaate oma senisest haigusloost. Umbes 12aastasena ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olen tegelikult põhimõtteliselt nõus Teie arstiga - kui analüüsid on korras, pole L-türoksiini annuse muutmiseks põhjust. Kui suvel oleks L-türoksiini annus Teie jaoks liiga suur, oleksid ...

Loe edasi

Unisus ja mäluprobleemid

Tere!

Mul diagnoositi krooniline autoimmuunne türeoidiit. Üritasin internetist haiguse kohta infot ja materjali otsida. Leidsin paar artiklit kus mainitakse, et üheks sümptomiks/tagajärjeks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Väsimustunne ja mäluhäired EI OLE kroonilise autoimmuunse türeoidiidi sümptomid. Väsimus ja mäluhäired on kilpnäärme ALATALITLUSE sümtomid. Krooniline autoimmuunne türeoidiit võib olla kilpnäärme ...

Loe edasi

kilpnääre

Olen 47.a.-ne naine.7-aastat tagasi sain redioodi ravi. olen aastaid saanud asenduseavi ja siiani on enamvähem analüüsid korras olnud korras.Viimasel aastal on aga enesetunne halb.Ka TSH-d kontrullinud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt ei ole ei Teie halb enesetunne ega kaalutõus seotud ei kilpnäärme alatalitluse ega asendusraviga. Kilpnäärmehormooni vajadus organismis on üsna stabiilne ega muutu kiiresti. ...

Loe edasi

vitiliigo

tere!

olen kuulnud seosest vitiliigo ja kilpnäärme haiguste vahel. küsimus aga et kui kilpnäärme korda saab (näiteks opereeritakse või lihtsalt saadakse tablettidega normi) kas siis on ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vitiligo võib esineda koos autoimmuunse kilpnäärmehaigusega, kuid ei ole sellest põhjustatud. Seega ei mõjuta kilpnäärme ravi ega selle tulemus kuigivõrd vitiligo esinemist. Korras kilpnäärme ...

Loe edasi

krooniline põletik?

Tere.Kas selline variant on võimalik, et kilpnäärmevastaste antikehade analüüs on korras, kuid sellele vaatamata on krooniline kilpnäärme põletik? Hüpotüreoos on mul ning saan asendushorm. ravi. Kas see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, selline variant on võimalik. 10-15% kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga patsientidest on TPO- antikehade tiiter madal (normi piires). Autoimmuunset protsessi kilpnäärmes see ei välista. ...

Loe edasi

kilpnäärme antikehad

Tere olen 23 a. neiu. Endogrinoloog ütles, et kõik on korras vereproovide järgi, aga enne kuntstlikku viljastamise ettevõttmist tehti veel mingid analüüsid ja arst avastas , et mingid kilpnäärme antikehad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge kilpnäärmevastaste antikehade tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Kui samal ajal on hormoonid korras, siis pole antikehad iseenesest takistuseks ei loomulikule rasestumisele ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: