Ülikeeruline lahendamata juhtum 12.01.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Otsene küsimus:
Kas need proovid (lisatud failis) viitavad sekundaarsele aldosteronismile? Kuidas see põhjustaks pideva androgeeni hormoonide kõrgenemise? (DHEAS on ju normis)

(Muide, PTH nüüd pärast vitamiin D võtmist normis, nii et kõrvalkilpnäärmes probleem ei tohiks olla, eriti sest Ca ka alati normis olnud; samuti kilpnäärme proovid alati korras olnud)

Lisainformatsioon:

Sümptomid:
1. pidev tõsine peauimasus
2. pidev füüsiline väsimus
3. kuivad silmad, varieeruv nägevus (astigmatism)
4. tahhükardia (pekslev pulss, aga mitte kiire)
5. janu
6. kõhulahtisus (nüüdseks ravitud dieediga), valu kõhus (väike)
7. kuulmiskadu, pidev kõrge tinnitus mõlemas kõrvas, valu kõrvades sukeldumisel (järeldus: Eustachian tube rike)
8. sageli külmad käed-jalad, Raynaud fenomen (kuivad lillad karedad käed talvel)
9. sünnipärane ebatavaliselt suur painduvus; kehakuju ühe aspekti kohaselt märgatavalt "feminiinne" (laiad puusad, aga "kitsas rindkere", vt pilti failis; see-eest viljastamisvõime ja muu olemas)

Tugev reageerimine kõikidele toitudele (väsimus süveneb), eriti gluteenile, aga allergiad pole (testitud). Kõik neli GI-d on tsöliaakia välistanud.

Psühhosomatismi välistan julgelt, sest pole märganud mingit korrelatsiooni tuju ja sümptomite vahel, ka pole üldse aidanud mitmed proovitud joogad, ning mitte ükski antidepressant. Lisaks nüüd näha, et hormoonid ju tõesti korrast ära.

Vererõhk 120-140, 80-90.

Ei otsi tähelepanu, kõik sümptomid tõsiselt eksisteerivad. Juhtum nii keeruline, et seni ühelgi arstil otsest kõikeseletavat hüpoteesi pole olnud.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõigepealt soovitan hormoonanalüüside tulemustesse suhtuda rahulikult. Enamusel hormoonidest on füsioloogilised kõikumised üsna suured ja nihkeid ei saa alati tõlgendada haiguslikena.
Kõigepealt aldosteroonist - ühe- või ka kahekordse määramise tulemusi ei saa kohe seostada haigusega. Aldosteroon ja reniin kuuluvad süsteemi, mis aitab organismis hoida vedeliku ja elektrolüütide tasakaalu, lisaks mõjutab see süsteem oluliselt vererõhu väärtusi. Kui Teil oleks kõrgenenud vererõhk ja/või kaalim-naatrium normist väljas, oleks mõtet muude võimalike põhjuste hulgas kaaluda ka hüperaldosteronismi. Kuid kuna olete noor terve mees normaalse vererõhu ja elektrolüütide tasakaaluga, ei ole tegelikult aldosterooni ja reniini mõõtmiseks vajadust. Suguhormoonidega ei ole aldosteroonil-reniinil mingit seost peale selle, et mõlemaid toodetakse neerupealiste koores, kuid hoopis erinevates kooreosades ja erinevatest stimulaaroritest/supressoritest juhituna. Naistel võib neerupealiste koore patoloogiate korral esineda kliiniliselt olulist kõrgenenud androgeenide sekretsiooni, kuid meestel on androgeenide allikas ülekaaluliselt testis ja neerupealistes toodetud androgeenid ei oma täiskasvanud mehel kuigivõrd kliinilist tähendust.
Nüüd testosteroonist - selle väärtused on Teil korduvalt normist oluliselt kõrgemad. Kuid kõrge on ka SHBG, seega on vaba andorgeeni indeks normis ja androgenisatsioon normipärane - ka suguvõime, fertiilsus, karvakasv, lihaskond, libido jne. peaksid olema normaalset meestüüpi. SHBG on sidusvalk, mida toodetakse peamiselt maksas. Miks see Teil nii kõrge on - on tegemist naissuguhormoonide toimega, mõne maksapatoloogiaga või lihtsalt mõne kliinilise tähenduseta päriliku anomaaliaga, pole tehtud uuringute alusel võimalik tuvastada.
Ühte võin küll öelda - ei uimasus, väsimus, kuivad silmad ega pekslev pulss jne. ole kuidagi seotud testosterooni ega SHBG-ga. Tegelikult võib iga inimene endale koostada nimestiku tal esinevatest funktsionaalsetest häiretest. Minu enda oma oleks näiteks järgmine: 1. Pidev väsimus, 2. unehäired, 3. sage kõhupuhitus ja kõhulahtisus, 4. külmad käed ja jalad, 5. rohke higistamine, 6. lühinägevus, 7. küünte murdumine, 8. ülekaal, 9. halb painduvus jne. Kuna olen juba keskealine, võiksin seda rida veelgi pikendada. Enamasti pole siin tegemist ühegi haigusega, vaid meie organismi pärilike iseärasuste ja reaktsioonidega ümbritseva keskkonna mõjudele.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Radioaktiivne jood ja rasedus

Tere
Kuidas võib loodet mõjutada see, et lapse isa on saanud 3 kuud tagasi radioaktiivse joodi ravi? Kas ja kuidas see mõjutab loote arengut? Kas on võimalik ka võimalikke väärarenguid loote varases ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui radiojoodravi on saanud tulevase lapse isa, ei ole sellel siiani tehtud uuringutes leitud mingit mõju loote arengule. Naistel soovitatakse siiski 6 kuud peale radiojoodravi rasedusest hoiduda. ...

Loe edasi

Kilpnäärme antikehade näit

Tere!

Günekoloogil tehti muuhulgas kilpnäärmenäitajate vereanalüüs. Mõned antikehade näidud olid kõrged, arst ütles, et edaspidi peaks lihtsalt kontrollima, kuna võib tekkida alatalitlus.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. Hetkel on tehtud analüüside alusel kilpnäärme talitlus normis. Siiski on Teil talitlushäirete risk u. 10 korda kõrgem kui neil, kellel antikehade ...

Loe edasi

Ebanormaalne reaktsioon külmale

Tere!

Probleem on mul seeline, mis kestab juba rohkem kui üks aasta. Kehaosa mis puutub kokku külmaga (ja tavaliselt see on nägu) hakkab n.ö "põlema" ja läheb punaseks (ebaühtlaselt, täpidega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokriinhaigusega siin küll tegemist ei ole. Siiski annan teile ühe soovituse - võiksite pöörduda allergoloog-immunoloogi poole. Tallinnas töötab ITKH-s dr. Krista Ress ja SA PERH-is dr. Svetlana ...

Loe edasi

Insuliin seerumis

Tere!
Analüüside tulemused 2018 a: HbA1C 5,3% (34,7 mmol/l); paastuglükoos plasmas 4,7 mmol/l (referents 4,1-6,1); insuliin seerumis 2,5 mlU/l (referents 3,0-25,0). Aastal 2011 oli paastuglükoos ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Insuliini madal tase tühja kõhuga on täiesti normaalne nähtus ja välistab Teie juhtumil insulinoomi (insuliini tootva kõhunäärme kasvaja). Viimane on harvaesinev enamasti healoomuline kasvaja, ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnääre

Tere.
Mul on selline mure, nimelt on mul kolmas rasedus ja hetkel 27 nädal, ning tänu halbadele maksanäitudele tuli välja et ka kilpnääre on korrast ära. Ultrahelis selgus, et kilpnääre suurem ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja tagasihoidlik ületalitlus, mis küll ei tohiks olla põhjuseks maksanäitajate muutusele. Arvan, et ka beebile ei tohiks see halvasti mõjuda. Raseduse ...

Loe edasi

kilpnäärme uuringute vastused

Tere

tulemused vereproovist
fT4 - 15,97
TPOlgG - 0,8
TSH - 0,82

Kuidas kommenteerite

Tänud

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüse kommenteerida on lihtne - kõik on korras.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpäärme TSH tase 133

Tere. 5 kuud tagasi sünnitasin. Kas kilpnäärme nii suur muudatus või olla rasedusest? Raseduse aeg oli TSH tase 5 arsti ettekirjutusel tarvitasin L-thyroxin pool tabletti. Raseduse lõpus tableti ravi lõpetasin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mul on raske seda näitu kommenteerida. Sünnitusjärgselt võib autoimmuunne kilpnäärmehaigus ägeneda ja tekkida nii üle- kui ka alatalitlus. Siiski on nimetatud TSH tase tõepoolest väga kõrge ...

Loe edasi

Ära lõigatud kilpnääre.

Tere mul on kilpnääre ära lõigatud 19.12.2018.Ja kogu selle aja on olnud kilpnäärme numbrid kõrged.Oktoobri keskel võetud vereproov oli 36,6 siis kilpnäärme proovid.Mul on tõsine probleem et miks pole ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nagu ma aru saan, võtate L-türoksiini vaheldumisi üle päeva 100 ja 125 mcg päevas. Kui tablettide korrapärasest võtmisest hoolimata on analüüsid korrast ära, tuleb annust muuta. Kui oktoobri ...

Loe edasi

Ravimi kogus raseduse ajal

Olen 19.nädalat rase, 2013 aastal on diagnoositud kilpnäärme alatalitus. Suve alguses võtsin kaks 50 mcg (100 mcg) tabletti päevas, juulis kui käisin endokrinoloogi juures siis olid näidud korras ja arst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tõepoolest võiks TSH alusel L-türoksiini annust suurendada 150 mcg ehk siis kolme tabletini päevas. 4-5 nädala möödudes võiks teha kontrollanalüüsid määrates peale TSH ka FT4.
Tervitades,
Loe edasi

Makrolubjastusega sõlm 7 mm

Perearst saatis mammograafi kilpnäärme suurenemise kahtlusega ja sain vastuse:
Kirjeldus: Kilpnääre ei ole suurenenud. Mõlemas sagaras on väikesi tsüste. Paremal on kaudaalsel üks makrolubjastusega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Väikesed tsüstid ja 7mm-ne sõlmeke kilpnäärmes - pahaloomulist kasvajat ei paista kusagilt. Talitage radioloogi nõuande järgi ja tehke aasta möödudes uus kilpnäärme ultraheliuuring. Kui makrolubjastusega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: