Prolaktiin seerumis kõrge 04.06.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

minu arst (günekoloog) ütles vereanalüüside tulemuste kohta, et kilpnäärme talitus võiks olla aktiivsem, muidu midagi märkimisväärset pole. Kodus siiski vaatasin, et mõned näitajad on normväärtustest erinevad - prolaktiin kõrge (571.3) ning folliikuleid stimuleeriv hormoon, luteiniseeriv hormoon madalad (vastavalt 1.6 ja 1.4). Östradiool seerumis jälle kõrge - 1254.

Analüüsid tehti menstruaaltsükli kolmandal päeval. Hiljuti oli menstruatsioonitsükkel paigast ära - päevade alguse vahele jäi 37 ja siis 47 päeva, viimati küll taas 26 päeva, mis on ligikaudu viimaste aastate normaalne pikkus. Aasta algul läbisin pika antibiootikumikuuri (doxicycline kuu aega järjest perioraalse dermatiidi raviks).

Kilpnääret stimuleeriv hormoon seerumis oli 2.93, türeoidperoksüdaasi vastane IgG seerumis 12, vaba türoksiin seerumis 13.9 - need oleks nagu normis?

Mida sellised näitajad tähendada võivad ja kas peaksin pöörduma endogrinoloogi või muu arsti poole?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Prolaktiini tõus on minimaalne ja kliiniline tähendus sellel puudub. Tsüklihäireid nii väike tõus ei põhjusta ja ravi ei vaja. Teised suguhormoonid on sõltuvad menstruaaltsükli faasist. Kuna analüüs tehti tsükli alguspäevadel on FSH ja LH madal tase norm, östradiool ehk kõrgevõitu, kuid omaette kliinilist tähendust sellel pole. Kilpnäärme talitlus on normis.
Võite oma analüüsi tulemustega rahule jääda ja endokrinoloogi poole pöörduma ei pea.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kõrge prolaktiin

Tere,
Naistearst tegi hunnik analüüse (seoses sellega, et ei õnnestu rasedaks jääda) ja tuli välja, et prolaktiini tase on kõrgem, kui peaks olema. Analüüsi tulemus on: prolaktiin 809 mU/L, makroprolaktiin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie prolaktiini väärtused on küll normist veidi kõrgemad, kuid tegelikult üsna mõõdukad. Tavaliselt annavad sellist tagasihoidlikku hüperprolaktineemiat stress, kilpnäärme alatalitlus, rasestumisvastased ...

Loe edasi

TSH äkiline tõus

Tere,

Kirjutan, et küsida lisaks oma perearstile ka Teiepoolset arvamust minu haigusloos:

14.06.2017 tegi perearst mulle esimest korda kilpnäärme analüüsid, kuna kaebasin pikemat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina ei arva, et nii suur TSH tõus oleks tingitud kahenädalasest ravipausist L-türoksiini mikroannusega (25 mcg päevas). Pigem on ikka tegemist autoimmuunsest türeoidiidist tingitud kilpnäärme ...

Loe edasi

Kõrge prolaktiin/Kilpnäärme alatalitus

Tere!
Teie diagnoosisite mul mõned aastad tagasi kilpnäärme alatalituse ning ravimiks L-Thyroxini 50 mg.
Pöördusin naistearstile väga ebaregulaarsete menstruatsioontsüklite ja rasestumissooviga. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
21.09.19 tehtud analüüsides on kilpnäärme hormoonanalüüsid korras, kuid prolaktiin tõepoolest nii kõrge, et see võib pärssida sugunäärmete tööd ja põhjustada viljatust.
Prolaktiini saab ...

Loe edasi

Kilpnäärme antikehade näit

Tere!

Günekoloogil tehti muuhulgas kilpnäärmenäitajate vereanalüüs. Mõned antikehade näidud olid kõrged, arst ütles, et edaspidi peaks lihtsalt kontrollima, kuna võib tekkida alatalitlus.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. Hetkel on tehtud analüüside alusel kilpnäärme talitlus normis. Siiski on Teil talitlushäirete risk u. 10 korda kõrgem kui neil, kellel antikehade ...

Loe edasi

Prolaktiin

Tere.
Mure lapsega kes mai alguses saab 8 aastaseks.Nimelt kuskil kolm nädalat tagasi ütles ta et rinna nibud valusad siis hakkasin jälgima,oli tekkinud valge voolus ja siis läks see üle pruuniks.See ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiin võib tõepoolest tõusta stressi tingimustes ja lapse jaoks võib veenist vere võtmine olla küllalt suur stress. Siiski soovitan kindlasti pöörduda lastearsti poole ja vajadusel lasteendokrinoloogi ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitude alandamine raseduse eesmärgil

Tere!

Oktoobris andsin TSH, prolaktiini ja vaba türoksiini näidud, need olid järgmised:
TSH 5,1; prolaktiin 789 ja vaba türoksiin seerumis/plasmas 16,5

Määrati 0,5 tabletti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on tegelikult vägagi loogiline - Te ju võtate türoksiini. Teie meilist ei selgu küll millises annuses täpselt - 0,5 tabletti küll, aga tabletid on erinevad - on 50 mcg-sed ja 100 mcg-sed ...

Loe edasi

Kõrge prolaktiin mehel

Tere! Viimasel ajal on aina rohkem hakanud normaalset elu häirima keskendumisvõime ja motivatsiooni puudus. Isegi kui on oodata väga meeldivat päeva, on raske hommikul voodist üles tõusta. Kui lõpuks tõusta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie prolaktiini tase on mõõdukalt kõrgenenud ja vajab jälgimist. Soovitan pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule, kuid plaanilises korras. Kordusanalüüsi võiks teha 2-3 kuu möödudes. Kui prolaktiin ...

Loe edasi

Prolaktiin

Tere!
Kuna mul mõni kuu jääb menstruatsioon vahele, tegi naistearst veenivere ja ütles, et mul on prolaktiin liiga kõrge (800 tsükli esimesel poolel). Mind saadeti endokrinoloogi juurde. Tema ütles, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini mõõdukas tõus võib pärssida ovulatsiooni ja põhjustada tsüklihäireid. Mingeid muid kahjustavaid toimeid sel hormoonid ei ole. Seega, kui Te enam rasestuda ei soovi ja tsükkel püsib ...

Loe edasi

Kõrge prolaktiin mehel

Tere!

Tegin kaks nädalat tagasi tasulised vereanalüüsid (kõik hormoonuuringud + kliiniline keemia + hematoloogilised uuringud). Enamik tulemustest on referentsivahemikus ja üsna head (näiteks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Te juba olete teinud tasulised analüüsid, soovitan soojalt käia lisaks kord ka endokrinoloogi tasulisel konsultatsioonil, kes Teie uuringute tulemused Teile lahti seletab.
Lühikeseks ...

Loe edasi

Prolaktiin

Tere!
15 aastasel tütarlapsel on viimase poole aasta jooksul olnud normist veidi kõrgem prolaktiin,viimase analüüsi põhjal 36.Arst mingeid ravimeid ei määranud,paluti tulla paari kuu pärast uuesti.Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et muretsemiseks pole selliste piiripealsete väärtuste puhul mingit põhjust. Kui menstruatsioonid on alanud ja enam-vähem regulaarsed, kilpnäärmehormoonid korras, võib prolaktiini jätta ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: