Kõrge prolaktiin/Kilpnäärme alatalitus 24.09.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Teie diagnoosisite mul mõned aastad tagasi kilpnäärme alatalituse ning ravimiks L-Thyroxini 50 mg.
Pöördusin naistearstile väga ebaregulaarsete menstruatsioontsüklite ja rasestumissooviga. Viljatusarst tellis mulle põhjalikud vereanalüüsid, milledest on näha väga kõrget prolaktiinitaset (tulemused lisatud failina).

Kas selline tulemus vajaks kiiret endrokrinoloogilist sekkumist või saab ka viljatusarst selle probleemiga edasi tegeleda?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
21.09.19 tehtud analüüsides on kilpnäärme hormoonanalüüsid korras, kuid prolaktiin tõepoolest nii kõrge, et see võib pärssida sugunäärmete tööd ja põhjustada viljatust.
Prolaktiini saab ravimitega üsna efektiivselt langetada, samas oleks vaja teha uuringuid ka prolaktiini tõusu põhjuste selgitamiseks.
Võiksite pöörduda minu poole meiliadressil anu.ambos@regionaalhaigla.ee, siis saaksime vastuvõtu ajas kokku leppida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus

Tere!
Aasta tagasi diagnoositud alatalitus. Pean perearsti juures kontrollis käima. Kas vereanalüüsi andes peab olema söömata,joomata ja rohtu ei tohi võtta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hoopiski mitte. Kilpnäärme hormoonanalüüsi võib anda ka peale sööki ja ära võib võtta ka sama päeva L-türoksiini tableti.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere, kuigi mul on aastaid tagasi uuritud kilpnääret ja midagi halba ei leitud, siis kahtlustan siiski kilpnäärme alatalitus. Hiljutilugesin artiklit kus kirjeldati sümptomeid ja täpselt nii see minuga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt tahan kohe öelda, et kilpnäärme alatalitlust ei diagnoosita kunagi lihtsalt vaevuste põhjal. Vastuse küsimusele, kas on tegemist kilpnäärme alatalitlusega või mitte, annab hormoonanalüüs. ...

Loe edasi

Prolaktiin

Tere!
Kuna mul mõni kuu jääb menstruatsioon vahele, tegi naistearst veenivere ja ütles, et mul on prolaktiin liiga kõrge (800 tsükli esimesel poolel). Mind saadeti endokrinoloogi juurde. Tema ütles, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini mõõdukas tõus võib pärssida ovulatsiooni ja põhjustada tsüklihäireid. Mingeid muid kahjustavaid toimeid sel hormoonid ei ole. Seega, kui Te enam rasestuda ei soovi ja tsükkel püsib ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere
Arst ütles mulle ,et antikehade arv on suur .Mida see tähendab?.Suurusjärgu lasksin ilmselt kõrvust mööda. Ja kilpnääre on päris kopsakas ning sõlmeline.
Kas see tähendab ,et operatsioon ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge kilpnäärme vastaste antikehade tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Tõenäoliselt on see haigus ka Teie kilpnäärme suurenemise ja struktuurimuutuse põhjuseks. Kilpnäärme ...

Loe edasi

Südame kloppimine, vahelöögid

Tere,
juba pool aastat mul problemiks südame kloppimine ja vahelöök, seda just rahulikus asendis - istudes lamades ja seda nii igapäevaselt kordi. Pea pööramisel käib tihti lõikav valu kaelast läbi. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem põhjustab seda miski muu. Kilpnäärme ületalitlus võib küll põhjustada südamekloppimist ja vahelööke, kuid sel juhul peaks Teil esinema ka kaalulangus, kätevärisemine, suurenenud higistamine ...

Loe edasi

väsimus

Kas kilpnäärme alatalitus võib põhjustada ka liigset väsimust. Olen 24 aastane ja kogu aeg nii väsinud. Vereproovist selgus, et mul on tegu kilpnäärme alatalitusega.
Kui suur on kõige kõrgem TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada väsimust. Samas on väsimus väga levinud vaevus, mis võib esineda praktiliselt iga tõsisema tõve puhul. Arutage seda oma raviarstiga!
Kõige ...

Loe edasi

kilpnäärme vastased antikehad

Tere,
Minu diagnoos on krooniline autoimmuunne türeoidiit, subkliiniline hüpotüroos. L-thyroxini raviga on kerge alatalitus saanud kenasti kontrolli alla. Muret teeb aga endiselt kõrge antikehade ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge antikehade tiiter on kroonilise türeoidiidi marker, mis jääb saatma Teid kogu eluks ja raviga seda mõjutada ei ole võimalik. Kõrge antikehade tiiter ei mõjuta kuidagi fertiilsust ja ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Tere!Olen 52a naine ja läksin uuringutele,seoses kõrge vererõhuga 160/100.Tehti põhjalikud uuringud ja selgus et mul on lisaks sellele ka kõrge kolesterool 7,2,millest halb kolesterool oli 5,2.Samuti leiti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokrinoloogina kommenteeriksin eelkõige TSH-d, mis on tõesti normist kõrgem ja viitab kilpnäärme alatalitlusele (kuigi mõõdukale). Küsimuse lõplikuks selgitamiseks on vaja teha täiendavad ...

Loe edasi

kilpnäärne antikehad ja rasedus

Tere!
Mul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit, selle baasil kilpnäärme alatalitus, kasutan L-Thyroxini 100 mg päevas, kilpnäärme hormoonid (T4, T3) ja ka TSH olid normis. Kuid arst ütles, et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antikehade hulka ei ole võimalik mõjutada. Kilpnäärme antikehade kõrge tiiter ei tohiks hormoonide normaalse taseme puhul küll kuidagi raseduse katkemist soodustada. Tõenäoliselt oli tegemist ...

Loe edasi

kilpnääre lapsel

Tere!
Naisel on juba viis aastat kilpnäärme alatalitus ning võtab vastavaid tablette.
Nüüd leiti 11 aastasel poisil samuti kilpnäärme alatalitus ning määrati
tabletid, esialgselt kolmeks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, korteri radioaktiivsuse taset mõõtma ei pea. Teie abikaasal on kilpnäärme alatalitluse põhjuseks tõenäoliselt krooniline autoimmuunne türeoidiit. Sellel haigusel on tugev pärilik eelsoodumus. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: