Prolaktiin 28.08.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
15 aastasel tütarlapsel on viimase poole aasta jooksul olnud normist veidi kõrgem prolaktiin,viimase analüüsi põhjal 36.Arst mingeid ravimeid ei määranud,paluti tulla paari kuu pärast uuesti.Kas sellise näidu puhul peax juba midagi ette võtma ja kas sellises olukorras oleks abi vitamiinidest,toidulisandidest jms?Kas kõrge prolaktiin võib võib põhjustada ka halba enesetunnet nt. väsimust ja keskendumisraskusi?
Ette tänades
murelik ema

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Arvan, et muretsemiseks pole selliste piiripealsete väärtuste puhul mingit põhjust. Kui menstruatsioonid on alanud ja enam-vähem regulaarsed, kilpnäärmehormoonid korras, võib prolaktiini jätta esialgu tähelepanuta. Prolaktiini väärtusi mõjutavad paljud tegurid - menstruaaltsükli faasid, paljud laialdaselt kasutatavad ravimid (antidepressandid, oksendamisvastased vahendid, antibeebipillid, kokaiin jt. narkootilised ained jne.), pikaajaline stress. Väsimust ja keskendumisraskusi prolaktiin ei põhjusta. Soovitan kordusanalüüsi teha aasta möödudes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kõrge prolaktiin

Tere,
Naistearst tegi hunnik analüüse (seoses sellega, et ei õnnestu rasedaks jääda) ja tuli välja, et prolaktiini tase on kõrgem, kui peaks olema. Analüüsi tulemus on: prolaktiin 809 mU/L, makroprolaktiin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie prolaktiini väärtused on küll normist veidi kõrgemad, kuid tegelikult üsna mõõdukad. Tavaliselt annavad sellist tagasihoidlikku hüperprolaktineemiat stress, kilpnäärme alatalitlus, rasestumisvastased ...

Loe edasi

Prolaktiin

Tere.
Mure lapsega kes mai alguses saab 8 aastaseks.Nimelt kuskil kolm nädalat tagasi ütles ta et rinna nibud valusad siis hakkasin jälgima,oli tekkinud valge voolus ja siis läks see üle pruuniks.See ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiin võib tõepoolest tõusta stressi tingimustes ja lapse jaoks võib veenist vere võtmine olla küllalt suur stress. Siiski soovitan kindlasti pöörduda lastearsti poole ja vajadusel lasteendokrinoloogi ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitude alandamine raseduse eesmärgil

Tere!

Oktoobris andsin TSH, prolaktiini ja vaba türoksiini näidud, need olid järgmised:
TSH 5,1; prolaktiin 789 ja vaba türoksiin seerumis/plasmas 16,5

Määrati 0,5 tabletti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on tegelikult vägagi loogiline - Te ju võtate türoksiini. Teie meilist ei selgu küll millises annuses täpselt - 0,5 tabletti küll, aga tabletid on erinevad - on 50 mcg-sed ja 100 mcg-sed ...

Loe edasi

Hormonaalanalüüsi tulemused

Tere, kas te palun saaksite avaldada oma arvamust järgmiste vereanalüüsi tulemuste osas:
TSH - 2.97 (norm 0.27 - 4.20) - seega justkui normis
FT4 - 12.8 (norm 12.00 - 22.00) - väga normi alumise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on korras. Prolaktiin on oluliselt normist kõrgem. Progesterooni vastuse tõlgendamine sõltub menstruaaltsükli faasist - selle kohta ei oska midagi arvata.
Kas ...

Loe edasi

Enne prolaktiin analüüsi

Mida on vaja vältida ja millised on juhised enne seda, kui lähen tegema analüüsi prolaktiini taseme välja selgitamiseks? Küsin kuna plaanin 2 päeva enne analüüsi tegemist minna sauna. Kas kõht peab olema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite rahuliku südamega saunas käia. Ka ei pea Te analüüsi andmise päeval olema tühja kõhuga. Küll ei soovitaks eelnevatel päevadel unetablette või rahusteid tarvitada.
Tervitades,
Loe edasi

Kõrge prolaktiin mehel

Tere! Viimasel ajal on aina rohkem hakanud normaalset elu häirima keskendumisvõime ja motivatsiooni puudus. Isegi kui on oodata väga meeldivat päeva, on raske hommikul voodist üles tõusta. Kui lõpuks tõusta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie prolaktiini tase on mõõdukalt kõrgenenud ja vajab jälgimist. Soovitan pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule, kuid plaanilises korras. Kordusanalüüsi võiks teha 2-3 kuu möödudes. Kui prolaktiin ...

Loe edasi

Prolaktiin

Tere!
Kuna mul mõni kuu jääb menstruatsioon vahele, tegi naistearst veenivere ja ütles, et mul on prolaktiin liiga kõrge (800 tsükli esimesel poolel). Mind saadeti endokrinoloogi juurde. Tema ütles, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini mõõdukas tõus võib pärssida ovulatsiooni ja põhjustada tsüklihäireid. Mingeid muid kahjustavaid toimeid sel hormoonid ei ole. Seega, kui Te enam rasestuda ei soovi ja tsükkel püsib ...

Loe edasi

Kas sellised näitajad on normaalsed?

Tere! Olen 16-aastane ja käisin hiljuti arsti juures ja tahaksin teada, kas sellised testi tulemused on normaalsed:
S-FSH - 7,84 U/I
S-LH - 3,71 U/I
S-Prolaktiin - 188,00 mU/I
S-Progesteroon ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonanalüüs on korras, progesterooni väärtus vastab tsükli I (follikulaarsele faasile). Täpsemalt seletab Teile uuringu määranud arst.
Tervitades,
...

Loe edasi

prolaktiin

Tere!

Kas prolaktiini väärtus sõltub erinevatest menstruaaltsükli faasidest?

Evi

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõepoolest, teatud määral mõjutab menstruaaltsükli faas prolaktiini väärtusi. Suhteliselt kõrgem on prolaktiin ovulatsiooni ajal, tsükli II (luteaal-) faasiskõrgem kui I (follikulaar-) faasis.
Loe edasi

Küsimus!

Lp. Anu Ambos!

Minu probleemiks on lastetus. Tehti hormonaaluuringud ja tulemused olid jörgmised (kahjuks naistearsti juurde ei õnnestu väga kiiresti pääseda):
türeotropiin - 2,29

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärmehormoonid on korras ja seega on kilpnäärmetalitlus normi piires. Kilpnäärme juurest Teie lastetuse põhjusi otsida ei saa.
Tõenäoliselt vajaksid Teie probleemi puhul kontrollimist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: