Kilpnäärme näitude alandamine raseduse eesmärgil 26.12.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Oktoobris andsin TSH, prolaktiini ja vaba türoksiini näidud, need olid järgmised:
TSH 5,1; prolaktiin 789 ja vaba türoksiin seerumis/plasmas 16,5

Määrati 0,5 tabletti L-Thyroksiini. Võtma hakkasin seda novembrist ja uued proovid andsin detsembri keskel. Ravi pandi peale selle tõttu, et ei ole õnnestunud rasedaks jääda umbes aasta.

Näidud olid järgmised:
TSH 2,81, prolaktiin 465 ja vaba türoksiin seerumis / plasmas 18,9.

Kuidas on võimalik, et vaba türoksiin on tõusnud? Kas see viitab haigusele?

Tänan vastuse eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõik on tegelikult vägagi loogiline - Te ju võtate türoksiini. Teie meilist ei selgu küll millises annuses täpselt - 0,5 tabletti küll, aga tabletid on erinevad - on 50 mcg-sed ja 100 mcg-sed tabletid. Tegelikult on detsembris tehtud analüüsid fertiilsuse aspektist igati head - TSH on normis, FT4 samuti, normi on läinud ka prolaktiin. Seega peaksid Teie võimalused rasestuda olema paranenud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus.

Tere.
Sain kaks nädalat tagasi diagnoosiks kilpnäärma alatalituse.
TSH 7.36
FT4 14
TG 207,5
TPO 18
Märgin ära, et sünnitasin lapse 14.01.15 ehk siis 2 aastat tagasi.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

TerE!
TSH 7,36 mIU/l on normist mõõdukalt kõrgem, FT4 14 pmol/l on normis. TPO-AK 18 on normis, Tg 207,5 antud kontekstis kliinilist väärtust mitte omav näitaja. Kokkuvõttest on diagnoos tõepoolest ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüs

Tere,
palun kommenaari kilpnäärme näitude kohta.
TSH 1,25
TF3 4,42
TF4 8,3

Ette tänades

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlalt saan öelda TSH kohta, et see on korras. FT4 ja FT3 osas peaksin teadama konkreetse labori normiväärtusi, kus analüüs tehtud on (need võivad oluliselt erineda). Arvan, et selgituse ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalituse kaebused

Tere,
Lasin omal algatusel laboris analüüsid teha Kilpnäärmele ja tulemused:
TSH 4,38
FreeT3 4,2
FreeT4 15,1
Anti thyroglobulin ja TPO antibody negatiivne
Kaebused: ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui antikehade tiiter on madal, ei ole TSH minimaalse tõusu puhul L-türoksiini määramises ühtset seisukohta. Soovitan pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule (kasvõi erakliinikusse) ja probleemi ...

Loe edasi

Subkliiniline hüpotüreoos.

Tere.
Vereanalaüüs näitab: TSH- 4,74; vaba T4 - 14,0; vaba T3 - 4,81 ja TPO vastased antikehad 17.
UH näitab kilpnäärme struktuuri ebaühtlane ja hüpoehhogeenne.
Kas selliste näitude puhul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui vaevused puuduvad ja kasutate usaldusväärseid rasestumisvastaseid vahendeid, ei ole asendusravi tingimata vajalik. Jälgimine on siiski asjakohane - kord aastas tuleks TSH määrata.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja kehakaalu tõus

Minu probleemid algasid kehakaalu tõusuga. Möödunud aasta pooleteise jooksul olen juurde võtnud ~25 kg. Kilod tulid ikka tasakesi hiilides. Jaanuaris tehti vereproov ja avastati TSH -13,6, TPO- 2000, FT4 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Siit järeldus, et Teie kehakaalu tõusu põhjuseks ei olnud kilpnäärme alatalitlus. Saate adekvaatset asendusravi ja ka viimati määratud TSH on juba täiesti korras. Kehakaalu tõusu põhjus jääb ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja ultraheli

Tere! Palun öelge, kas tuleb tihti ette, et kilpnäärme alatalitluse korral ultraheli midagi halvaloomulist näitab? Olen mures, alatalitlus avastati mul 2010a alguse,s aga siiamaani ei määratud mulle uh, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse kõige tavalisemaks põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit. See haigus ei põhjusta enamasti kilpnäärme olulist mahulist suurenemist ega ole sellel tõvel ka seost ...

Loe edasi

Tere!

Käisin uuringutel ja näidud sellised:
FSH 7,25
LH 3.44
Testost 0.84
THS 23,460

Sain teada, et on kilpnäärme alatalitus. Mida ma peaksin veel teadma, selliste näitude ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 23,46 mIU/l on oluliselt normist kõrgem (norm 0,4-4,0) ja viitab tõepoolest kilpnäärme alatalitlusele. Täpsustamiseks on vajalik ka FT4 (FT3) ja antikehade määramine - tõenäoliselt selgub ...

Loe edasi

kehakaal

Varem oli probleem kilpnäärme ületalitlusega ja sain joodi,mille tagajärjel on nüüd alatalitlus.Kasutam tablette ja analüüsid on korras.Probleem on aga selles,et olen kaalus juurde võtnud üle 10-ne kilo ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul on tegemist radiojoodravi järgse kilpnäärme alatalitlusega ja saate L-türoksiini asendusravi eesmärgil. L-türoksiini annustamine toimub hormoonanalüüside alusel ja kaalulangetamise ...

Loe edasi

kilpnääre ja rasedus

Tere! Kas kilpnäärme ala- või ületalitlus võib põhjustada raseduse peetumist ja katkemist? Kui tõenäoline raseduse lõpuni kandmine paralleelselt kilpnäärme raviga?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ravimata kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada viljatust, samuti ka raseduse katkemist. Ületalitluse puhul seda tavaliselt ei juhtu. Samas ei ole adekvaatse asendusravi foonil, kui hormoonid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: