paroksüsmid 14.11.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Olen õppinud meditsiini, aga kahjuks juba pikemat aega praktilise tööga ei tegele. Seepärast mure ja küsimused.
Noorel mehel alates augustist on südamepekslemise hood, pulss kõige hullema hoo puhul umbes 190,siis oli RR 170/100, enamasti siiski 150 piires. samal ajal RR tõus. ei saa öelda, mis millele eelneb. enamasti üks hoog, mis möödub enamasti 5 minutiga, aga juhtunud ka paari tunni jooksul mitu kergemat hoogu. Ehho ja hommikul tehtud koormus EKG normi piirides. müokardiidikahtlust ei jäänud kardioloogile.Hoogu filmile võimatu saada, et näha, kas lisajuhtetee... Soovitatud mõõdukat kehalist koormust. Aga et tegevustel, mis nõuavad organismi hapnikuga varustamist tekivad ekstrasüstolid sageli (seepärast ka koormus problemaatiline), siis tehtud spordimeditsiinis aeroobse töövõime test. Tulemus lühikokkuvõttes täiesti halb, koormusel mitteadekvaatsed pulsi ja RR tõusud ja väga madal aeroobne töövõime. Laktaadi väärtused juba koormuse algul ebanormaalselt tõusnud. st lihased ei saavat hapnikku mingil põhjusel? varem tegutsenud jõusaalis ja kasutanud kreatiini.Aeroobset treeningut teinud vähe.
Tegin tasulised üldisemad uuringud- kolesterool, trigl, glükoos, alat, asat, üldveri, CEA , CRP,kaalium- korras. TSH- 0,994 ja vabaT4- 25,1, mis oli nagu ainus patoloogiale lähenev väärtus. verevalgud määramata.
Ja samas jätkuvad endised hood, vallandajat ei saa öelda. eks veidi provotseerib ka hapnikku nõudev füüsiline koormus, aga samas need tekivad ka rahulolekus. tekivad hooti RR tõus, südamepekslemine, näopunetus, vahel ka iiveldus jne.. Ärevushäire? üldse ei arva . kuigi tõesti psüühhikale hakkaks selline asi juba kõigile. Ja asi häirib juba väga.
Ja veel küsimus- kas võiks olla tegu feokromotsütoomiga? millist tasulist uuringut saaksin teha , et asja lahendada kiiremini? Tean, et perearst, ka endokrinoloogi vastuvõtule sel juhul, aga paraku on viimasele järjekorrad ....Ja ei suuda enam venitada uuringutega. kuivõrd infot annavad tegelikult meta ja normetanefriin uriinis? peale hoogu ei saa alati ju koguma hakata. või piisaks ultahelist, kompuutertomogr või magnetresonantsist? kuidas abi saada? Asi segab juba tõsiselt elamist. Vaba T4 piiripealne väärtus ei tohiks ju selliseid paroksüsme anda? Kilpnäärme patoloogiat ultrahelis ei nähtud.
Suured tänud ette
Tiina

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kindlasti ei ole tegemist kilpnäärmehaigusega.
Nn. hoosümptomaatika korral kogume tavaliselt 24t uriini metanefriinidele ja 5-hüdroksüindooläädikhappele (serotoniini metaboliit kartsinoidsündroomi välistamiseks). Seda on mõtet koguda ka hoogude vaheajal. Lisaks neerupealiste kompuutertomograafia või MRT. Feokromotsütoom visualiseerub kompuuteruuringul tavaliselt kenasti ja tavaliselt tunnevad radioloogid selle ka ära. Lisaks võib teha kõhuõõneorganite stsintigraafia metajodobensüülguanidiiniga (MIBG), eelkõige, kui kahtlustame, et feokromotsütoom asub väljaspool neerupealiseid. Kartsinoidi diagnoosimine on keerulisem, kolle võib olla väga väike ja asuda nii kõhu- kui rindkereõõnes. Vajalik on kogu keha kompuuteruuring.
Kõik need uuringud on siiski üsna kallid, ammendavate uuringute maksumus võib ulatuda kümnetesse tuhandetesse kroonidesse. Kui noorel mehel on kindlustus olemas, oleks siiski mõttekas paluda perearstilt saatekiri endokrinoloogile ja otsida võimalikult lühikese järjekorraga raviasutus (SA PERH järjekorra pikkus on 1 kuu, AS Karell 2 nädalat). Kui asi on hull, võib perearst suunata patsiendi vastuvõtule ka erakorraliselt endokrinoloogiga eelnevalt telefoni teel kokku leppides.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Betaloc ja veresuhkur

Tere!
Südamearst diagnoosis kodade virvenduse. Raviks määrati Betaloc Zok 50.
Siiamaani korras olnud veresuhkur (ravimid Tresiba ja Humalog) hakkab 3 tunni jooksul langema . Olen kasutanud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan siiski, et betaloc Teie veresuhkrut ei langeta, küll võib ta veidi vähendada hüpoglükeemiale iseloomulikke sümptomeid, mistõttu tunnetate veresuhkru langust mitte nii teravalt kui varem. ...

Loe edasi

Thyrozol ja muud rohud

Tohter määras 150mg thyrozoli ja rauapreparaadi.Koos neid võtta ei tohi!Veel on mul hommikul võtta ka vererõhurohi.Kuidas peaksin ajastama rohtude võtmist?Kui ma iga rohu ette ja jätele tunni ootan siis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Thyrozoli ja vererõhu ravimit võite rahumeeli hommikul koos võtta. See, mis teiste imendumist takistab, on rauapreparaat ja seda soovitan võtta näiteks hoopis pärast lõunasööki.
Tervitades,
Loe edasi

sekundaarne hüpotüreoos

Tere! Vereproovi tulemused on:

TSH 2.42 mlU/l (ref 0.4-4.0)
FT4 9.0 pmol/l (11.5-22.7)
FT3 3.18 pmol/l (3.5-5.5)
Homotsüsteiin 14.5 umol/l (5-15); 2 nädalat tagasi oli 19.5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil soovitan kindlasti ära käia endokrinoloogi vastuvõtul. Sekundaarne hüpotüreoos tähendab hüpofüüsi puudulikkust ja seda ei põhjusta mitte stress, vaid selle kõige sagedasem põhjus on hüpofüüsi ...

Loe edasi

Kas võib olla siiski alatalitlus?

Tere

Olen juba mitu aastat tervisega hädas. Sümptomid viitaksid justkui kilpnäärme alatalitlusele: pidev suur väsimus, jõuetus, põhjendamatu hiiliv kaalutõus, külmatalumatus, aeglane südametegevus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras, siis alatalitlust olla ei saa. Nii lihtne see ongi. Enamus Teie vaevustest ei ole otseselt ühelegi haigusele viitavad. Mingil määral võib tegemist ...

Loe edasi

Diabeedi ravim

Tere!
Olen 32 aastane mees, pikkust 190 cm ja kaalu hetkel 132 kg. Detsembri alguses diagnoositi mul II tüübi diabeet. Ha1c oli 19,6 mmol/l, saadeti päevaks haiglasse ja alustati diabeeti raviga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan igaks juhuks uurida ka metformiini ja insuliini võimalikke kõrvaltoimeid - ka sealt leiate eluohtlikke, raskeid ja lihtsalt ebameeldivaid nähtusi. Üks insuliini kõrvaltoimeid, mis ...

Loe edasi

küsimus kilpnääre kohta

Kaks nädalat öösel tõuseb palavik 38,5 Käisin vereproovi tegemas, veres S-CRP 68,4 ja S-fT4 34,6 Arst määras antibiootikum Amoxicillinum+Acidum ja Thiamazolum kilpnäärme ületalituse stabiliseerimisels. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kaebuste ja vereproovi vastuste alusel võiks arvata, et tegemist on alaägeda kilpnäärme põletikuga. See on viirushaigus ja antibiootikumid sel juhul ei aita. Ka haigusega kaasnev ületalitlus ...

Loe edasi

Lipodüstroofia

Tere! Olen 29 aastane I tüüpi süstiv diabeetik. Kehakaal on normi alampiiril. Diabeet olnud juba 16 aastat. Selle ajaga on tekkinud reitele lipodüstroofia. Käega katsudes on tugevad muhud ja need on ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem arvan, et ilma plastikakirurgi abita väljakujunenud lipodüstroofiast vabaneda ei õnnestu. Teid ja teie süstekohti nägemata siiski kindlalt midagi väita ei saa. Tuleb oma endokrinoloogi ...

Loe edasi

TSH raseduse ajal

Tere! Mul on hüpotüreoos, võtan iga päev 50 mg L-Thyroxini ja TSH on olnud normis.
Hetkel olen rase. 08.01.2019 (1 trimester) TSH oli 1,67.
Nüüd aga olen 21 nädalat rase ja sain järgmised ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Paanikaks pole põhjust, TSH tõus on minimaalne ja FT4 on normis. Siiski võib L-türoksiini annust 25 mcg võrra suurendada - ehk on raseduse teises pooles tõepoolest kilpnäärme hormoonide vajadus ...

Loe edasi

Kilpnäärme TPO antikehade tõusnud tase

Tere!
Mul on olnud juba kuid sellised sümptomid nagu paanikahood (peapööritus, veri ei käi ringi, hingeldamine ja südamepekslemine), ärevus ning väga kiire ainevahetus (vahel ka mitu nädalat kõhulahtisus), ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea, kas asi on psüühikas või mitte, kuid kilpnäärmes asi ei ole. Teie hormoonanalüüsid on ideaalses korras ja mingeid vaevusi Teie kilpnääre Teile praegu põhjustada ei saa. TPO-AK kõrge ...

Loe edasi

Kilpnääre ja rasedus

Tere!

Olen 30aastane ja hetkel 5 nädalat rase. Olen võtnud igapäevaselt( juba pool aastat) L-Thyroxini 100mg. Käisin täna omal algatusel TSH vereproovil ja vastuseks tuli 2,01. Kas peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on raseda jaoks ideaalses vahemikus ja L-türoksiini annust pole suurendada vaja - jätkake sama annusega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: