paroksüsmid 14.11.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Olen õppinud meditsiini, aga kahjuks juba pikemat aega praktilise tööga ei tegele. Seepärast mure ja küsimused.
Noorel mehel alates augustist on südamepekslemise hood, pulss kõige hullema hoo puhul umbes 190,siis oli RR 170/100, enamasti siiski 150 piires. samal ajal RR tõus. ei saa öelda, mis millele eelneb. enamasti üks hoog, mis möödub enamasti 5 minutiga, aga juhtunud ka paari tunni jooksul mitu kergemat hoogu. Ehho ja hommikul tehtud koormus EKG normi piirides. müokardiidikahtlust ei jäänud kardioloogile.Hoogu filmile võimatu saada, et näha, kas lisajuhtetee... Soovitatud mõõdukat kehalist koormust. Aga et tegevustel, mis nõuavad organismi hapnikuga varustamist tekivad ekstrasüstolid sageli (seepärast ka koormus problemaatiline), siis tehtud spordimeditsiinis aeroobse töövõime test. Tulemus lühikokkuvõttes täiesti halb, koormusel mitteadekvaatsed pulsi ja RR tõusud ja väga madal aeroobne töövõime. Laktaadi väärtused juba koormuse algul ebanormaalselt tõusnud. st lihased ei saavat hapnikku mingil põhjusel? varem tegutsenud jõusaalis ja kasutanud kreatiini.Aeroobset treeningut teinud vähe.
Tegin tasulised üldisemad uuringud- kolesterool, trigl, glükoos, alat, asat, üldveri, CEA , CRP,kaalium- korras. TSH- 0,994 ja vabaT4- 25,1, mis oli nagu ainus patoloogiale lähenev väärtus. verevalgud määramata.
Ja samas jätkuvad endised hood, vallandajat ei saa öelda. eks veidi provotseerib ka hapnikku nõudev füüsiline koormus, aga samas need tekivad ka rahulolekus. tekivad hooti RR tõus, südamepekslemine, näopunetus, vahel ka iiveldus jne.. Ärevushäire? üldse ei arva . kuigi tõesti psüühhikale hakkaks selline asi juba kõigile. Ja asi häirib juba väga.
Ja veel küsimus- kas võiks olla tegu feokromotsütoomiga? millist tasulist uuringut saaksin teha , et asja lahendada kiiremini? Tean, et perearst, ka endokrinoloogi vastuvõtule sel juhul, aga paraku on viimasele järjekorrad ....Ja ei suuda enam venitada uuringutega. kuivõrd infot annavad tegelikult meta ja normetanefriin uriinis? peale hoogu ei saa alati ju koguma hakata. või piisaks ultahelist, kompuutertomogr või magnetresonantsist? kuidas abi saada? Asi segab juba tõsiselt elamist. Vaba T4 piiripealne väärtus ei tohiks ju selliseid paroksüsme anda? Kilpnäärme patoloogiat ultrahelis ei nähtud.
Suured tänud ette
Tiina

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kindlasti ei ole tegemist kilpnäärmehaigusega.
Nn. hoosümptomaatika korral kogume tavaliselt 24t uriini metanefriinidele ja 5-hüdroksüindooläädikhappele (serotoniini metaboliit kartsinoidsündroomi välistamiseks). Seda on mõtet koguda ka hoogude vaheajal. Lisaks neerupealiste kompuutertomograafia või MRT. Feokromotsütoom visualiseerub kompuuteruuringul tavaliselt kenasti ja tavaliselt tunnevad radioloogid selle ka ära. Lisaks võib teha kõhuõõneorganite stsintigraafia metajodobensüülguanidiiniga (MIBG), eelkõige, kui kahtlustame, et feokromotsütoom asub väljaspool neerupealiseid. Kartsinoidi diagnoosimine on keerulisem, kolle võib olla väga väike ja asuda nii kõhu- kui rindkereõõnes. Vajalik on kogu keha kompuuteruuring.
Kõik need uuringud on siiski üsna kallid, ammendavate uuringute maksumus võib ulatuda kümnetesse tuhandetesse kroonidesse. Kui noorel mehel on kindlustus olemas, oleks siiski mõttekas paluda perearstilt saatekiri endokrinoloogile ja otsida võimalikult lühikese järjekorraga raviasutus (SA PERH järjekorra pikkus on 1 kuu, AS Karell 2 nädalat). Kui asi on hull, võib perearst suunata patsiendi vastuvõtule ka erakorraliselt endokrinoloogiga eelnevalt telefoni teel kokku leppides.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlusest alatalitluseks

Tere!

Märtsis näitas vereanalüüs TSH 0,007 mU/L, FT4 12,21 pmo/L ning FT3 5,76 pmo/L. Ultrahelis oli kilpnääre tihenenud ja sain diagnoosiks Tür[e]otoksikoos difuusse struumaga. Alustasin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olete türeostaatilise ravi suhtes väga tundlik ja see on tegelikult hea - pikaajalist ravi suurte annustega Te ei vaja ja nii on ka võimalik ravitüsistuste risk väiksem. Kahjuks ei ole patsiendi ...

Loe edasi

Pikkus

Tere
Sain 2 nädalat tagasi 15 ja olen 170cm pikk. Teised klassis on 176cm ja rohkem. Ema pikkus on 165 ja isa oma 183. Kas mul on lootust pikemaks kasvada ja kas minu pikkus on normaalne vanuse kohta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pikkus on vanuse kohta normaalne ja suure tõenäosusega tuleb ka vähemalt 10cm juurde. Muretsemiseks pole põhjust, kasvuspurt on tõenäoliselt veel ees.
Tervitades,
...

Loe edasi

L-tyroksiini kõrvalmõjud ja menstruatsioon

Tere
Võtan L-tyroxini kuu aega ning märkasin, et 5-6 päeva enne menstruatsiooni veritseb erksat punast värvi.
Kas see on normaalne? Veritsemine on ühekordne, traumasid pole olnud.
Samas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt ei ole veritsusel L-türoksiiniga mingit seost ja probleemi püsimisel soovitan günekoloogiga nõu pidada. L-türoksiin kiirendab ainevahetust ja kindlasti ei põhjusta see ravim ka ...

Loe edasi

Levothyroxin

Võtan levothyroxsiini 100mcg.
Tegin hormoonanalüüsi täiskõhuga ja hommikune tablett võetud. Tulemus:
TSH 0.16 (mIU/l)
(0.40-4.00)

T4 20.96 (pmol/l)
(10-21)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite jätkata sama annusega. TSH minimaalne langus normis T4 foonil kliinilist tähendust ei oma. Kui Teil esineb südameisheemiatõbi või rütmihäireid, võib kaaluda L-türoksiini annuse vähendami8st ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur

Veresuhkur kõrge. Näidud manuses. Kas peaksin muretsema. Sõin õhtul viimati kell 19.00 ja hommikul näidud sellsied. Perearsti arvates kõik korras, kuigi väidetavalt veresuhkur natuke kõrge. Kas peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks on manus kuhugi kadunud ja mina Teie veresuhkru näite ei leia. Kirjas endas ära toodud analüüsid on kõik korras v.a. normist madalam D-vitamiin (kevadel üsna tavapärane tulemus).
Loe edasi

Kilpnäärme testi tulemused

Tere,

Kas saan õigesti aru, et FT4 üksi ei näita midagi ja normist veidi madalam näitaja ei viita kilpnäärme probleemidele? 2018. a oli TSH 1,14; 2020. a TSH 1,89 ja FT4 10,77. Mureks on pikka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, FT4 mõningane langus normis TSH foonil ei anna veel alust hüpotüreoosi diagnoosimiseks ja sellised patsiendid ravi ei vaja. Siin on siiski üks "aga" - välistatud peab olema nn. sekundaarne ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad

TSH tulemus: 2.69 mIU/l (normväärtus: 0.4 - 4 mIU/l)
FT4 tulemus: 14.35 pmol/l (normväärtus: 11.5 - 22.7 pmol/l)
Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad tulemus: 68 kU/l (normväärtus: < 60 kU/l)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonanalüüsid on korras, kilpnääre talitleb normaalselt ja mingit ravi Te ei vaja. Minimaalne peroksüdaasi vastaste antikehade tiitri tõus on oluline siis, kui perekonnas esineb autoimmuunset ...

Loe edasi

karvad rindadel

Olen 1,67 cm pikk, kaalun 55 kg, menstruaaltsükkel on täiesti regulaarne, täpselt 28 päeva pikk. Vistrikke esines puberteedieas tihti, kuid mitte liialt. Nüüd esineb umbes 1-2 punnikest kuu jooksul. Umbes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks võib kontrollida meessuguhormoonide sisaldust organismis, kui seda varem kunagi tehtud ei ole. Hormoonanalüüs tuleks teha menstruatsiooni ajal ja samal ajal ei tohiks võtta beebipille. ...

Loe edasi

KURGU PROBLEEM

Vaadeldes kurku ,avastasin kurgumandli all-kõrval imeliku sõrmeotsa suuruse valkja muna.Kurgus nagu tüki tunne, ajab neelama, ka köha on pikemat aega. Olen suitsetaja pikemat aega juba.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Küsimus on kahjuks tulnud valel aadressil. Sellele peaks vastama nina-kurgu-kõrvaarst. Kilpnääre kurgumandli all ei paikne, seal ei asu ka ükski teine endokriinorgan.
Soovitan siiski ...

Loe edasi

Toidulisand GABA

Tellisin endale ühest E-poest toidulisandi, mis sisaldab 750 mg gamma-aminobutric acid`i ja 100 mg melotoniini. (OstroVit GABA +) Kas seda võtta on ohutu? (olen paar õhtut pool tabletti võtnud, pole tundnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii gammaaminobutüürhape kui ka melatoniin on saadaval ka Eesti apteekides käsimüügis. Retseptiravim see ei ole. Tegemist on aju ainevahetust parandava, pingeid maandava ja und soodustava kombinatsiooniga. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: