paroksüsmid 14.11.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Olen õppinud meditsiini, aga kahjuks juba pikemat aega praktilise tööga ei tegele. Seepärast mure ja küsimused.
Noorel mehel alates augustist on südamepekslemise hood, pulss kõige hullema hoo puhul umbes 190,siis oli RR 170/100, enamasti siiski 150 piires. samal ajal RR tõus. ei saa öelda, mis millele eelneb. enamasti üks hoog, mis möödub enamasti 5 minutiga, aga juhtunud ka paari tunni jooksul mitu kergemat hoogu. Ehho ja hommikul tehtud koormus EKG normi piirides. müokardiidikahtlust ei jäänud kardioloogile.Hoogu filmile võimatu saada, et näha, kas lisajuhtetee... Soovitatud mõõdukat kehalist koormust. Aga et tegevustel, mis nõuavad organismi hapnikuga varustamist tekivad ekstrasüstolid sageli (seepärast ka koormus problemaatiline), siis tehtud spordimeditsiinis aeroobse töövõime test. Tulemus lühikokkuvõttes täiesti halb, koormusel mitteadekvaatsed pulsi ja RR tõusud ja väga madal aeroobne töövõime. Laktaadi väärtused juba koormuse algul ebanormaalselt tõusnud. st lihased ei saavat hapnikku mingil põhjusel? varem tegutsenud jõusaalis ja kasutanud kreatiini.Aeroobset treeningut teinud vähe.
Tegin tasulised üldisemad uuringud- kolesterool, trigl, glükoos, alat, asat, üldveri, CEA , CRP,kaalium- korras. TSH- 0,994 ja vabaT4- 25,1, mis oli nagu ainus patoloogiale lähenev väärtus. verevalgud määramata.
Ja samas jätkuvad endised hood, vallandajat ei saa öelda. eks veidi provotseerib ka hapnikku nõudev füüsiline koormus, aga samas need tekivad ka rahulolekus. tekivad hooti RR tõus, südamepekslemine, näopunetus, vahel ka iiveldus jne.. Ärevushäire? üldse ei arva . kuigi tõesti psüühhikale hakkaks selline asi juba kõigile. Ja asi häirib juba väga.
Ja veel küsimus- kas võiks olla tegu feokromotsütoomiga? millist tasulist uuringut saaksin teha , et asja lahendada kiiremini? Tean, et perearst, ka endokrinoloogi vastuvõtule sel juhul, aga paraku on viimasele järjekorrad ....Ja ei suuda enam venitada uuringutega. kuivõrd infot annavad tegelikult meta ja normetanefriin uriinis? peale hoogu ei saa alati ju koguma hakata. või piisaks ultahelist, kompuutertomogr või magnetresonantsist? kuidas abi saada? Asi segab juba tõsiselt elamist. Vaba T4 piiripealne väärtus ei tohiks ju selliseid paroksüsme anda? Kilpnäärme patoloogiat ultrahelis ei nähtud.
Suured tänud ette
Tiina

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kindlasti ei ole tegemist kilpnäärmehaigusega.
Nn. hoosümptomaatika korral kogume tavaliselt 24t uriini metanefriinidele ja 5-hüdroksüindooläädikhappele (serotoniini metaboliit kartsinoidsündroomi välistamiseks). Seda on mõtet koguda ka hoogude vaheajal. Lisaks neerupealiste kompuutertomograafia või MRT. Feokromotsütoom visualiseerub kompuuteruuringul tavaliselt kenasti ja tavaliselt tunnevad radioloogid selle ka ära. Lisaks võib teha kõhuõõneorganite stsintigraafia metajodobensüülguanidiiniga (MIBG), eelkõige, kui kahtlustame, et feokromotsütoom asub väljaspool neerupealiseid. Kartsinoidi diagnoosimine on keerulisem, kolle võib olla väga väike ja asuda nii kõhu- kui rindkereõõnes. Vajalik on kogu keha kompuuteruuring.
Kõik need uuringud on siiski üsna kallid, ammendavate uuringute maksumus võib ulatuda kümnetesse tuhandetesse kroonidesse. Kui noorel mehel on kindlustus olemas, oleks siiski mõttekas paluda perearstilt saatekiri endokrinoloogile ja otsida võimalikult lühikese järjekorraga raviasutus (SA PERH järjekorra pikkus on 1 kuu, AS Karell 2 nädalat). Kui asi on hull, võib perearst suunata patsiendi vastuvõtule ka erakorraliselt endokrinoloogiga eelnevalt telefoni teel kokku leppides.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hüpotüreoos ja rasedus

Tere. Räägin oma murest. Soovisin rasestuda ja enne tegin jaanuaris analüüsi SYNLABis. Selgus, et TSH oli 4.66 mIU/l, ferritiin 8.7 µg/l, MCV 81.7 fl ja MCH 26.8 pg. Veebruaris oli TSH juba 7,04. Arst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks pole põhjust, kuid L-türoksiini annust võiks tõepoolest suurendada 75 mcg-ni päevas. Kuna FT4 ja FT3 on normi piires, siis TSH minimaalne tõus küll mingile võimalikule lootekahjustusele ...

Loe edasi

Tsh madal

Tere. Tsh on 0,35(norm on 0,40-4.00). Ülejäänud kilpnäärme näidud normis. Eelmise aasta lõpus võetud analüüs näitas, et FT3 on natuke kõrge. Nüüd võetud vereanalüüsiga on ft 3 normis. Üldine enesetunne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Enesetundele mõjuks ja ravida oleks vaja, kui TSH oleks madalam kui 0,1 mIU/l. Kliiniliselt ebaolulisi minimaalseid kõikumisi võrreldes normiga esineb aeg-ajalt igal inimesel. Köhatamist TSH ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere

Sain vereproovi tulemused, milles TSH 4.47 (norm 0.3 - 4.2 mIU/L).
Normist olid väljas veel Neut% 38.4 (norm 40.0 - 80.0 %)
Lymph% 50.9 (norm 15.0 - 45.0 %)

Tunnen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervel inimesel on TSH 0,3-4,2 mIU/l, nagu ka norm ette näeb. Vahemikus 1-2,5mIU/l soovitatakse TSH-d hoida haigetel inimestel (eelkõige noortel naistel), kes saavad ravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga.
Loe edasi

Pikkus

Tere

Olen 19-aastane noormees, 175 cm pikk. Ema on 164 cm pikk ja isa on 170 cm pikk. Viimased neli aastat enam pikkust juurde lisandunud ei ole. Olen veidi kuulnud kasvuhormoonidest. Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvestades Teie vanemate pikkust, olete kasvanud suure tõenäosusega päris parajalt. Maksimaalselt võib lisanduda veel 1-2 sentimeetrit, vaevalt rohkem. Kasvuhormoonist pole Teil kasu, sest ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere,
Pöördusin perearsti poole pidevate kõhuvaludega. Esmalt tehti mulle uriiniproov mis oli korras, teisel külastusel võeti verd ja sellest selgus, et kilpnäärme näit on <0.01 ja nüüd lähen endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus tavaliselt kõhuvalu ei põhjusta, küll võib ALAT mõõdukas tõus sellega seotud olla. Käsimüügiravimeid maksa ainevahetuse parandamiseks võite kasutada, kuid abi saab olema ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere!2013 diagnoositi kilpnäärme alatalitus. Võtan 1,5 tabletti 50 mikrogrammist l tyroksiini.Näidud olid korras detsembrini 2018 mil tsh oli 4,1.Nüüd sai uuesti kontrollitud ja seekord tsh 5,7.Kuna tunnen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvestades Teie sugu ja vanust, võiks tõepoolest L-türoksiini annust suurendada 100 mcg-ni päevas s.t. 2 50mcg-se tabletini päevas. Kordusanalüüsi võiks teha septembris.
Tervitades,
Loe edasi

Kas kilpnäärme ületalitus?

Tere. Mul on 15 a tagasi diagnoositud sõlmed. Analüüsid on varem olnud korras. Kuna olen ülekaaluline pelgasin kilpnäärme alatalitust. Tegin analüüsid ja nüüd paistab, et TSH on liiga madal, 0,01. Mingeid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaua kestnud sõlmelise struuma korral tekib suurenevates sõlmedes aja jooksul väike hormooni ületootmine, mille tõttu TSH väärtus langeb. Samal ajal on FT4 ja FT3 normis ja patsiendi enesetunne ...

Loe edasi

L-thyroksin, annus, muu täpsustamata hüpotüreoos

Tere

2011 diagnoositi minul autoimmuune türeoidiit E06.3(E03.08). Sellest ajast olen võtnud L-thyroxini alguses 75 mcg, seejärel 100mcg kuni 125 mcg (raseduse ajal), et TSH näitaja püsis normi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete suhteliselt noor naine, soovitaksin tehtud analüüside alusel L-türoksiini annust suurendada 125 mcg-ni päevas. Ultraheliuuringu tulemus on ootuspärane ja autoimmuunsele türeoidiidile ...

Loe edasi

Harknääre

Tere!

Kas harknäärme funktsioone on võimalik vereanalüüsiga testida?
Või kuidas saab kontrollida?
Juba pikemat aega üleval rinnakus surub, pitsitab ja matab hinge, vahel ka tükitunne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, harknäärme funktsioone vereanalüüsiga testida ei saa. Harknääre on täiskasvanud inimesel taandarenenud. Üliharva esineb siiski harknäärme kasvajaid ja nende visualiseerimiseks kasutatakse ...

Loe edasi

Maksanäitajad ja hüpotüreoos

Miks võivad hüpotüreoosi puhul olla maksa ja neeru funktsioonide testide tulemused (nt ALAT, kreatiniin) muutunud? Paljud kliinilised uuringud näitavad, et subkliinilise hüpotüreoosi puhul on muuhulgas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt - kui Teie TSH on normis ja FT4 ning FT3 normist madalamad, ei ole tegemist tüüpilise kilpnäärmehaigusest põhjustatud hüpotüreoosiga ja kui Te seni pole endokrinoloogi vastuvõtul ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: