kilpnääre? 12.07.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

11 aastasel tütarlapsel on juba paar aastat halb näonahk(vistrikud, mustad boorid). Ka karvakasv on üsna tugev (jalgadel, kaenla all, intiimpiirkonnas). Nahk jalgadel kuiv, juuksed üsna lahti. Kehakaal 65kg, pikkus 155cm. Kas oleks põhjust kilpnääret kontrollida?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ülekaalulisuse põhjuseks on kilpnäärmehaigus üsna harva (lastel veel harvem kui täiskasvanutel), karvakasvu ei mõjuta kilpnääre aga üldse mitte. Soovitan siiski pöörduda lasteendokrinoloogile (saatekirja saab perearstilt), et välja lülitada muud võimalikud patoloogiad ja jälgida puberteedi kulgu.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus/ ravi

Tere! Radioaktiivne ravi on toodud mitmes kohas välja kui üks kolmest hüpertüreoosi ravimise viisist, kuid: Millised on antud ravi võimalikud tüsistused, millised on tema positiivsed pooled? Kust leida ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi on kilpnäärme ületalitluse kõige populaarsem ravimeetod kogu maailmas.
Meetod põhineb asjaolul, et kilpnääre neelab aktiivselt joodi. Seega kogutakse kogu seedetraktist ...

Loe edasi

Kilpnäärme probleem

Tere!Olen 28.a. ühe lapse ema(6 a.).Kui olin rase,lõid mul välja kilpnäärme probleemid(poomis-ja ebamugavustunne kaelal).Käisin endokrinoloogi juures,mulle kirjutati välja ravimid,mida võtsin kuni raseduse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võiksite enne järgmise raseduse planeerimist välja selgitada, milles seisneb Teie kilpnäärmeprobleem. Kui tegemist on üksnes mahulise suurenemisega (raseduse ajal suureneb kilpnääre aktiivse ...

Loe edasi

kõri väsimus tunne

tere.palun öelge millest tekib kõri väsimus tunne.pool aastat tagasi uuriti kilpnääret ja kõik oli parimas korras.öeldi ainult,et mingi ava või pilu on väga kitsas.ma täpset sõnastust ei tea.toidu neelamisel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui pool aastat tagasi tehtud kilpnäärmeuuringud olid korras, on nad korras tõenäoliselt ka praegu. Igaks juhuks võiks pöörduda oma vaevustega ka nina-kurgu-kõrvaarsti poole. Kui ka seal põhjust ...

Loe edasi

analüüs ALT

Tere,
olen põdenud "mürgist kilpnääret", mis on ära opereeritud 1992. aastal.
Pärast operatsiooni läksid kõik analüüsinäitajad normi ja mind võeti arvelt maha.
Tänavu mai kuus käisin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Alaniinaminotransferaas (ALT) on maksafunktsiooni näitaja ja kilpnäärmega pole sellel mingit seost. Tõus on Teie puhul minimaalne. Pöörduge oma murega perearstile ja paluge tal analüüsi mõne ...

Loe edasi

sõlmed kilpnäärmes

Minu ema (54a.) on viimase aasta jooksul jäänud oluliselt kõhnemaks (sale on ta küll kogu aeg olnud). Ta kaebab ka südame kloppimist. Uuriti kilpnääret ja leiti, et selles asuvad sõlmed. Samas vereanalüüs ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonanalüüs oli korras, pole sõlmede pärast kilpnäärmes liigselt vaja muretseda. Teie ema kaalulanguses ja südamekloppimises kilpnääre süüdi ei ole. Üle keskea naistel leitakse ultraheliuuringul ...

Loe edasi

kilpnäärme põletik

Olen 24.a naine, günekoloog soovitas teha vereanalüüsi, et igaks juhuks ka kilpnääret kontrollida, kuna kurtsin, et olen vähem kui aastaga 8-9 kilo juurde võtnud. Analüüs näitas, et oli kilpnäärme põletik, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme põletikku on põhimõtteliselt kahte liiki - krooniline autoimmuunne põletik ja alaäge viiruslik põletik.
Krooniline põletik kulgeb enamasti varjatult ja mingeid vaevusi ei ...

Loe edasi

Struma Nodosa

Tere!
Minul avastati sonograafilisel uuringul kilpnäärme nii vasakus kui paremas sagaras üks sõlm diameetriga ~10mm. Vereanalüüsis selgus, et kilpnäärme ala- või ületalitlust mul ei ole. Tahaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hirmu pole sõlmelise struuma tõttu küll vaja tunda. See, et kilpnäärmes on paar väiksemat sõlmekest nagu Teil, on Eestis üsna sage nähtus ja üle 50-aastaste naiste hulgas arvatakse seda esinevat ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja TSH

Jah,saan ka praegu asendusravi.L-Thyroxini kogus igal hommikul 150 mcg. Diagnoos: hypopituitarismus. Olen siis seni vale ravi saanud või on kõigele loogiline seletus?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Õnneks on vastus: kõigele on loogiline seletus.
Teie olete asendusravil mitte kilpnäärmehaiguse, vaid hüpofüüsi puudulikkuse tõttu. Teie kilpnääre on tõenäoliselt hoopis terve. ...

Loe edasi

ärevushäire ja kilpnäärme põletik

Tere!

Suvel diagnoosis perearst mul kilpnäärme ületalitluse. Pöördusin arstipoole südame kloppimise ja kõrge vererõhu kaebustega. Analüüsid näitasid 3 x suuremat näitu. Öeldi, et tegemist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ärevushäire kilpnäärmetalitlust ei mõjuta ja ületalitlust esile ei kutsu. Kilpnäärme ületalitlus annab sümptomeid (unehäired, närvilisus, käte värisemine, südamekloppimine), mis sarnanevad ...

Loe edasi

kilpnääre

olen paar korda käinud endokrinoloogil, kes ütleb, et mul pole ei üle- ega alatalitlust, aga ultraheli näitab, et on kilpnäärme PÕLETIK. No misasi on kilpnäärme põletik ja millega see lõpeb kui välja ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Kilpnäärme "põletiku" all mõistetakse kroonilist autoimmuunset türeoidiiti. Üksnes ultraheliuuringu alusel seda diagnoosi siiski välja panna ei saa. Vajalik on ka kilpnäärmevastaste antikehade tiitri ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: