Kes ravimidoosi määrab? 06.04.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Üle 3 kuu tagasi pöördusin perearsti poole, kuna väsimus ja kaalutõus. Tehti vereproov, mis näitas et TSH 10.45 mU/l [norm 0.40 - 4.00]. Suunati endokrinoloogi juurde, vaadati ultraheliga ja võeti uus vereproov, et vaadata kas oli krooniline või ajutiselt paigast ära. Diagnoosiks sain E03.8 - Muu täpsustatud hüpotüreoos. Asendusraviks ordineeritud L-Thyroxin 75 mcg päevas. TSh kordab kolme kuu pärast. TPO IgG<34 kU/L600.0. Kui küsisin endokrinoloogilt, kas vereproovi pean minema andma sinna haiglasse, kus ta vastu mind võttis või perearsti juurde, siis ütles, et vahet ei ole ise valin. Läksin nüüd nädal tagasi siis perearsti juurde vereproovi andma ja telefoni teel sain vastuse, et TSH on 3,28 seega korras, nii öeldi. Kui küsisin kas kas jätkan siis sama doosiga, vastati, et seda pean enda arstilt küsima. Aega kirja panna ei saanud, kuna saatekiri kehtetu, eelmise aasta oma. Seega helistasin uuesti perearstile, et saatekirja paluda ja öeldi, et miks ma üldse endokrinoloogi vastuvõtule soovin minna kui mul näit oli täpselt keskel, ehk siis väga hea. Olen segaduses ja kogu see teema on minu jaoks uus ja arusaamatu. Ise arvasin, et peale vereproovi andmist peaksin ikka endokrinoloogi vastuvõtule jälle minema? Ta kirjutas välja 3 kuu ravimiretsepti ja need hakkavad ka otsa saama, kes neid siis pikendab? Perearst? Kas perearst siis määrab edasipidi minu doosi TSH põhjal? Kas endokrinoloogi juurde mul enam asja ei olegi? Oleksin soovinud konsultatsiooni aga mitte keegi ei räägi mulle mitte midagi. Patsiendiportaalist vastused vaadates ei olnud FT4 kirjas esimesed vereproovi võtmisel endokrinoloogi juures? Kas ongi vajalik ainult TSH? Viimaseid vereproovi vastuseid ei ole ka patsiendiportaalis kirjas, tean ainult et TSH 3,28. Mida teha?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ma ei mõista hästi Teie perearsti, kes tema enda poolt määratud uuringu vastust Teile piisavalt ei kommenteerinud. TSH 3,28 mIU/l (N 0,4-4,0 mIU/l) on tõepoolest normi piires ja esialgu võiksite jääda edasi võtma L-türoksiini endises annuses - 75 mcg päevas. Retsepti saab pikendada perearst. Kordusanalüüsi võiksite teha k.a. sügisel ja siis selgub, kas L-türoksiini annust peaks veel veidi suurendama või mitte, sest fertiilses eas naistel peaksime asendusraviga püüdma saavutada TSH ideaalset vahemikku 1-2,5 mIU/l. Teie kirjast ei saa ma päriselt sotti, kas antikehade tiiter oli kõrge või mitte, kuid suure tõenäosusega on Teil autoimmuunsest türeoidiidist põhjustatud mõõdukas alatalitlus ja harjuda tuleb mõttega, et L-türoksiini tuleb võtta edaspidi elu lõpuni. Kontrollanalüüse tuleb peale annuse täpsustamist teha üks kord aastas ja enamasti tehakse neid perearsti juures, kes ühtlasi pikendab ka L-türoksiini retsepti. Kui TSH püsib normi piires, ei ole vajadust sinna kõrvale teisi analüüse teha, kui annuse tiitrimine osutub problemaatiliseks, suunab perearst Teid uuesti endokrinoloogi vastuvõtule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme hormoonid ja seotus teiste hormoonidega

Tere
Olen mures viimastel nädalatel järsult halvenenud enesetundest.

Varasemalt terve ja ravimeid hetkel ei tarvita.
Kõik kaebuseid hakkasid rohkem kui aasta tagasi ehk 2019.aasta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras (viimased oktoobri lõpus tehtud analüüsid on tõepoolest korras) ei ole kilpnääre Teil esinevate vaevuste põhjuseks. Kilpnäärme ületalitluse korral ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere.
Aastaid tagasi on mul diagnoositud alatalitlus ja söön L-thyroksiini ülepäeva 150/200.
Viimased vereproovid näitasid aga FT4 tõusu.
fT4 on 25,12
TSH 0,81
Kas ma saan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui enesetunne on hea, ei pea L-türoksiini annust vähemalt esialgu muutma. Olete noor naine ja TSH on normi piires. Minimaalset üleannustamist talute hästi ja see pole ohtlik. Kui lähete endokrinoloogi ...

Loe edasi

Gravesi tõve ravi

Tere.
Mul on diagnoositud Gravesi tõbi. Saan hetkel ravi Tiotil 2x 50mg hommikul ja õhtul ehk 4 tbl ööpäevas. Kolm nädalat tagasi, kui alustati ravi Tiotiliga oli FT4 35,5. (Ravi olen saanud nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olete julge proua, tahate kohe ise arsti ametit proovida! Et mis sinna endokrinoloogi juurde ikka minna, tellite Synlabist järjekordsed analüüsid ja muudate ravi vastavalt nendele ise! Aga ...

Loe edasi

TSH ja raseduse algus (kilpnäärme alatalitlus)

Tervist!

Pöördun Teie poole, sest kahjuks on minu endokrinoloog hetkel puhkusel ja seetõttu ei õnnestu temalt hetkel (kuu lõpuni) abi saada.

Olen praegu 8. nädalat rase, praegu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse korral soovitataksegi L-türoksiini annust suurendada koheselt 25 mcg võrra, seega oleks Teie puhul sobiv annus 100 mcg päevas. L-türoksiin loodet ei kahjusta, kahjustab ravimata alatalitlus. ...

Loe edasi

Mittetüüpiline hüpotüreoos - kas ravis on erinevusi?

Tere.
Tunnen huvi, kas ka hüpotüreoosi puhul tuleb vahel kasutada tavapärasest erinevat ravilähenemist? Näiteks sagedasemid kontrollanalüüse.

Enamasti ütlevad meedikud, et alla 3-4 kuu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul ei saa ma aru, miks on L-türoksiini annust vähendatud. TSH 105, 15 ja 42 mIU/l näitavaid ikka ühte ja sama - alatalitlus pole piisavalt kompenseeritud. L-türoksiini annuse suurendamine ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: