Vasakus neerupealises sõlmeline muutus - adenoom? 08.04.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Suunati tuumori saatediagnoosiga KT uuringule, mille tulemusena leiti munasarjas demoidtsüst, mis võeti lähemalt uurimise alla (ning hiljem teostati ka operatsioon), kuid muu hulgas leiti ka "vasaku neerupealise mediaalses sääres 2,1 x 2,4 cm aktiivselt kontrasteeruv sõlm - adenoom?". Sai käidud endokrinoloogi vastuvõtul, kuhu perearst oli suunanud ning saatekirjale oli märgitud, et vajalik uurida Conni ning Cushingi sündroomi suhtes. Endokrinoloog ütles vastuvõtul, et ta teostab uuringud, mis on saatekirjal märgitud ning tehti üksnes vereanalüüsid ja uuriti kilpnääret. Nüüd hiljem tekkis küsimus, et kas neerupealise adenoomi osas tehti ikka kõik vajalikud uuringud? Vastuseks oli endokrinoloogil märgitud, et Conni ja Cushingi sündroom välistatud. Kuna paraku vastuvõtul ei osanud koheselt arstilt seda küsida ja neerupealise teemal sai vaid nii põgusalt korraks räägitud (näidatud KT tulemuste paberit), siis minu küsimus oleks, et milliseid uuringuid tavapäraselt neerupealise adenoomi leiu korral teostatakse ja kas on vajalik pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule uuesti? Või on hetkel siiski selge, et neerupealise adenoomi osas on kõik vajalik tehtud?

Lugupidamisega

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kaldun tõepoolest arvama, et tehtud analüüsidest Conni ja Cushingi sündroomi välistamiseks piisab. Conni sündroomi e. primarse hüperaldosteronismi puhul oleks reniini (REN) väärtus suprimeeritud, see on aga vastupidi normist hoopis kõrgem. Cushingi sündroomi korral oleks adrenokortikotroopne hormoon (AKTH) mõõdetamatuks suprimeeritud, Teil on see aga täiesti mõõdetav. Seega jah, arvan, et Teie vasaku neerupealise adenoom on pigem hormonaalselt inaktiivne (ei tooda mingit hormooni). Kuna sõlme mõõdud on suhteliselt tagasihoidlikud ja lõikusraviks põhjust ei anna, jääte jälgimisele ja 1 aasta möödudes tuleks teha korduv kompuuteruuring sõlme kasvudünaamika hindamiseks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Sõlmeline struuma

Tere. Sooviks saada teie arvamust. UH tulemused: Kilpnääre sileda kontuuriga, ebahomogeense ehhostruktuuriga, istmuses on hüpoehhogeenne sõlmeke 0,24x0,3cm, vasakul on hüperehhogeenne sõlm 3,2c3,3x5,8cm, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre põhjustab valusid üliharva ja siis on tegemist enamasti alaägeda põletikuga. Lihtne sõlmeline struuma nagu Teil, valu ei põhjusta.
Kilpnäärme maht on mõõdukalt suurenenud, ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüstadenoom

Tervist ja ilusat alanud jõuluaega!

Käisin täna ultrahelis, sest perearst katsus kilpnääret ja arvas, et võiks igaks juhuks kontrollida, kuna tundub olema pisut suurenenud. UH ütles arst, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Huvitav, mida võisite küll internetist kilpnäärme tsüstadenoomi kohta lugeda, et nii ärevaks muutusite. Adenoom tähendab healoomulist kasvajat, tsüstadenoom seda, et kasvaja sisemuses on ...

Loe edasi

neerupealse feokromotsütoom

Tere

Olen ennast juba 4 aastat halvasti tundnud, hooti, ilma igasuguse põhjuseta vererõhk tõuseb ning pulss tõuseb kiiresti 120 ringi. Lisaks veel kohutav väsimus ning käed ja jalad lähevad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõige tõenäolisem on, et väike tuumor Teie neerupealises on healoomuline ja hormonaalselt mitteaktiivne adenoom. Sellisel juhul ei ole sellel väikesel tuumoril mingit seost Teie halva enesetundega ...

Loe edasi

kilpnääre

Mis onpt. sõlmeline struuma ja türeotoksikoos?Mis on Hashimoto türeoidiit?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlmeline struuma on kilpnäärme suurenemine sõlmeliste vohandite tekkimise tõttu (enamasti on tegemist follikulaarsete adenoomide või kolloidtsüstidega - mõlemad on healoomulised muutused).
Loe edasi

Lapsel üks rind suurenenud

Tere! Minu 2-aastasel tütrel on vasak rind suurenenud. (4-5 cm-se läbimõõduga kõva, liigutatav "tükk"). Sünnist saadik kuni 18 elukuuni olid mõlemad rinnad sellised. 1,5 aastaselt tehti perearsti juures ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt "tükk" tõepoolest kaob iseenesest ja muretsemiseks pole põhjust. Siiski paluge perearstilt saatekirja lasteendokrinoloogile ja käige seal ära. Mõned hormoonuuringud on tõenäoliselt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: