Endokrinoloogilised probleemid. 04.04.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

vasakus sagaras 3,9cm isoehogeenne koeline sõlm,makrolubistused TR4.Paremas sagaras kaks 1,3 ja 1,1 cm isoehogeenset sõlme makrolubistus.Paremas sagaras veel7mm tsüstjaid sõlmi.Parem sagar 1,6,1,5,4,9cm maht 6,1 ml.Vasak sagar 2,2,2,1,5,8cm maht 14 ml .Kokkuvõte-sõlmeline mittetoksiline struuma.Kas see võib tekitada magades higistamist ja raskusi neelamisel.Kas soovitate operatsiooni.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ultraheliuuringul on Teie kilpnäärme kogumaht 20,1ml. See on minimaalne suurenemine (naistel norm kuni 18ml) ja kilpnääre ei saa olla Teil esinevate neelamishäirete põhjuseks. Kindlasti tuleks teha kilpnäärme vasaku sagara sõlme pennõelabiopsia, et välistada pahaloomuline kasvaja. Kui pahaloomulisust ei leita, siis ma lõikust ei soovita. Kui selgub pahaloomulisus, on operatsioon vältimatu.
Kilpnääre saab põhjustada suurenenud higistamist ainult ületalitluse korral. Talitluse uurimiseks peaks tegema vereproovi - kilpnäärme hormoonanalüüsi. Kui hormoonid on korras, pole kilpnääre magades tekkivas higistamises süüdi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Dopamiin, türoksiin, jood

Tervist!

Olen kannatanud unetuse all 16. eluaastast saadik. Täpsustan: ma ei uinu. Selleks olen tarvitanud viimased 8 aastat bensodiasepiine, viimased paar kuud dooside vähendamiseks võtnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult on mure suur, sest bensodiasepiinidest tekkinud sõltuvus on tõsine probleem. Tõsise ravimsõltuvuse juhte pole Eestis väga sageli ja seetõttu pole arstid (eriti perearstid) nende ...

Loe edasi

riskifaktor?

Lp. dr. Ambos, lugesin ühest portaalist, et endokrinoloogilised haigused võivad olla ka vähi riskifaktoriks. Kas see on tõsi ja millised haigused nimelt seda ohtu suurendavad?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teatud pahaloomuliste kasvajate risk on suurem rasvtõve ja akromegaalia (hüpofüüsi tuumorist põhjustatud kasvuhormooni liig) puhul. Esineb ka endokriinorganite hulgikasvaja sündroom (MEN), ...

Loe edasi

Mures

Tere,

Olen 19 aastane ja viimasel aastal on tervisega probleeme olnud. Juuksed langevad välja, mentsruaaltsükkel kõigub. Vahepeal jääb vahele ja on alles järgmisel kuul jne. Nahk on kuiv ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt soovitan pöörduda oma perearsti poole, kes teeb üldise tervisekontrolli ja ka mõned esmased endokrinoloogilised uuringud (veresuhkur, kilpnäärmehormoonid). Kui perearst viga ei ...

Loe edasi

väsimus ja nõrkus juba 2 kuud .

Olen kilpnäärme alatalitlusega elanud juba 17 aastat, raviks L-Thyroxin 100 mg. Aprillis oli TSH 11,3. Perearst määras doosi 125 mg. 7 augustil jäin haiguslehele tugeva nõrkusega, olin täiesti jõuetu. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei oska Teie kirja põhjal oletada, mis võiks olla nõrkuse ja jõuetuse põhjuseks. Olete olnud kilpnäärme alatalitluse tõttu asendusravil juba 17 aastat. K.a. aprillis korrigeeriti ...

Loe edasi

Tänan!

Tere Taas, ning tänan Teid nii-kiire reageerimise eest. Naistearstiga on nõu peetud ja tema soovitusel ma Endokrünoloogi vastuvõtule minemas olengi.Lisaks päevade ärajämisele on mul opereeritud ära ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Seda enam, et varasemast on teada günekoloogilised lõikused, kaldun arvama, et tegemist on günekoloogilise probleemiga. Siiski on endokrinoloogilised uuringud kindlasti vajalikud ja ...

Loe edasi

kas diabeet?

Olen 52 aastane naine, 176 cm pikk ja 98 kg raskust.
13 aastaselt kilpnääre haigeks, kuid viimased 8 aastat ei kasuta tablette, kuna on muutusteta ja nagu perearst ütleb, on hormoonid ka enam-vähem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaalutõus menopausi ajal tabab suuremal või vähemal määral enamust naisi. Ei jää üle muud, kui püüda seda ohjeldada varasemast suurema tähelepanuga tervislikele eluviisidele. Kaalutõusuga ...

Loe edasi

TSH tase

Olin mures oma 13a. lapse lühikese kasvu pärast (141cm),endokrinoloogilised uuringud tehtud ja saadud tulemuseks,et THS 8,550 .Kolme nädala möödudes tehti uus analüüs ja see näitas THS 3,500. Seda seletati,kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui uuringud tegi lasteendokrinoloog, võite arsti usaldada. Nii Tallinnas kui Tartus töötavad lasteendokrinoloogid on väga kompetentsed ja kogenud. Tõenäoliselt ei võetud Teie lapsel mitte ...

Loe edasi

juukste langus ja endokrinoloogilised uuringud

Tere, olen 19 aastane neiu. Enda arvates pole mul tõsiseid tervisehädasid, kuid jällegi on juuksed kohutavalt lahti. Olen ise lugenud palju selle häda kohta ja nii sattusin ka Teie lehele. Juuste väljalangemise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokrinoloogiliste uuringute all mõeldakse antud juhul hormoonanalüüsi eelkõige kilpnäärmehaiguse väljalülitamiseks. Kui mure väga suur ja peres teisigi kilpnäärmehaigeid, võiks selle proovi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: