pcos ja metforal 29.09.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Mul diagnoositi mõni aeg tagasi pcos. Olen 27 aastane. Kaal 56kg, pikkus 164m. Määrati raviks Metforal 850mg 1 tab. päevas. Olen seda võtnud nüüd u kuu ja minu enesetunne kisub kehvemaks. Tegin just äsja ka uues hormoonide analüüsid ja arst soovitas jätkata metforali võtmist, kuigi kaebasin kasvavat valu kõhus, paremal pool alakõhus, kõhu tugevat kinnisust, kõht on väga punnis, puhitust, väga sage pissihäda ja põie tundlikus (vanasti ei käinud kordagi öösel tualetis, nüüd korra või paar), tohutu väsimus ja jõuetus. Proovisin täna suure kõhupaise tõttu võtta espumisani. Too aga tekitas jubedaid kõrvetisi aga kõhupaiset ei vähendanud.
Kas on võimalik, et see ravim mulle ei sobi või on hoopis pahanduse tekitajaks mitte üldse pcos ja tema ravi reaktsioon, vaid soole?/põie?/neerude? enda vaegused? Toitumine on mul viisakas. Püüan juua iga päev vähemalt 1l-1,5l vett. Olenevalt palju ma vett sisaldavaid toiduaineid tarbin. Enamuse minu söögilauast moodustavad juur- ja köögiviljad, mille juurde täistera seemneleivad vms kiudaine rikas toiduaine. Hommikuti meeldib geefirit või jogurtit müsliga süüa. Liigun ka igas päevas päris palju. seega tundub, et elustiilist ei saa see tekkinud olla.
Kas oskaksite mulle nõu anda. Kas peaksin jätkama ravimi tarbimist ja lootma, et need sümtomid taanduvad või pigem katkestama ravi?
Samas minu endokrinoloog soovitas tungivalt mul seda ravimit kuni fertiilse ea lõpuni tarvitata ja mitte pause teha, mis tundub mulle ka natukene veider. Pcos-e kohta olen lugenud, et kontrolli all hoidmiseks tuleb enamasti lihtsalt muuda eluviisi, toituda GI-dieedi järgi ja teha regulaarselt sporti. Mida ma osaliselt ka juba teen.
Mida teie mulle soovitaksite? Ja kas probleem võib olla hoopis milleski muus?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Metformiini kõrvaltoimeteks on kõhugaaside tekitamine, mille mõjul võib tekkida ka kõhupuhitus. Tavaliselt kaasneb pigem kõhulahtisus kui kinnisus. Sagedast urineerimist ega põietalitlushäireid metformiin ei tekita. Kuigi võtate metformiini väikeses annuses, võib vähemalt osa Teie vaevusi olle tõepoolest selle ravimi kõrvaltoimed. Kõige lihtsam viis selgusele jõuda, on metformiin mõneks nädalaks ära jätta. Kui enesetunne ilma metformiinita on oluliselt parem kui ravimit võttes, siis metformiin Teile lihtsalt ei sobi. Õnneks pole tegemist PCOS-i kontekstis vältimatu ravimiga.
PCOS-i ravivajadus on seotud sündroomi raskusastmega, mis võib olla väga erinev. Kergematel juhtudel piisab tõepoolest normkaalu hoidmisest ja tervislikust eluviisist. Rasketel juhtudel on vajalik meessuguhormoonide taseme korrigeerimine ja viljakuse saavutamiseks ovulatsioonide stimulatsioon. Soovitan Teil günekoloogiga oma ravivõimalused läbi arutada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hüperparatüreoidism ja operatsioon

Tere

Küsimus on, et milliste analüüside väärtuste juures on näidustus kõrvalkilpnäärme operatsiooniks?
Mui on aasta jooksul PTH olnud üle normi 9-12 pmol/l
Ca ja iCa on kõikunud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Teie kaltsiumi ja parathormooni väärtused lubavad esialgu lõikusest hoiduda. Loomulikult peate olema endokrinoloogi jälgimisel ja tegema analüüse vähemalt 2 korda aastas. Kui kaltsiumi tase on tulevikus ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: