liothyronin 25.08.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Olen tarvitanud L'thyroxini 13 aastat seoses kilpnäärme alatalitlusega. Kogused on varieerunud vahemikus 125 - 100 - 112. Aega ajalt on seis, kus 100 on liiga vähe ja 112 liiga palju. 100ga on TSH 4-5 ja 112 0,1 , Mõlemal juhul tunnen ennast halvasti. Kõige paremini tunnen, kui TSH on 0,8. T4 on ka viimasel ajal 12-14, mis on vist liiga madal. Kui võtan 112 mcg siis on kontsentratsioon väga hea, aga muidu pinge sees, kui 100, siis ei suuda tööülesannetele keskenduda ja ka vererõhk läheb väga madalaks. Hommikuti ei suuda voodist välja tulla. On tulnud ette ka, et tasakaal kaob hetketi.

1. Tunnen huvi, kas teie kaaluksite T4 ja T3 ravi kombineerimist. Tahaksin seda katsetada, et teada saada, kas see võiks minu puhul toimida. Mujal maailmas on see väga levinud variant.

2. Kas võib kasu olla sellest, kui võtan ravimit õhtul enne magama jäämist?

Suur tänu!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Olen tegelikult üsna veendunud, et kilpnäärmehormooni sisalduse mikromuutused ei ole tegelikult Teie halva enesetunde põhjus. Töötava kilpnäärmega patsientidel puuduvad vaevused nii TSH 4-5 mIU/l kui ka TSH 0,1 mIU/l juures. Seepärast nimetataksegi neid nihkeid subkliinilisteks ja korrigeeritakse raviga üksnes erandjuhtudel. Ka kombineeritud ravi või L-türoksiini võtmine õhtuti ei aita Teil TSH-s püsivalt 0,8 peal hoida. Proovida ju võite. Silmas tuleb pidada, et liothyronin (FT3) on Eestis registreerimata ravim, mille väljakirjutamisel tuleb arstil täita aastase koguse sissetoomiseks Ravimiametile spetsiaalne taotluse blankett. Apteek tellib ravimi Euroopa keskladudest ja selle saabumine Eestisse võtab aega nädalaid. Samuti tuleb liothyronini eest maksta täishind.
Ise loen kombinbeeritud ravi põhjendatuks üksnes juhtudel, kui L-türoksiini ülelävise annuse korral (FT4 on oluliselt üle normi) püsib FT3 oluliselt alla normi ja TSH oluliselt normist kõrgemana. Sellistel juhtudel on kombineeritud ravi tõepoolest vajalik, kuid seda esineb äärmiselt harva. Ka mujal maailmas ei ole see levinud variant (mis iganes mulje ka interneti patsientide ja ravimfirmade saitidelt ei jää).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme põletik

Pöördusin mõned aastad tagasi arsti poole murega, et kilpnäärme kohale oli tekkinud sõlm. Mul avastati kilpnäärme alatalitlus ning umbes aasta tagasi pandi diagnoosiks krooniline kilpnäärme põletik, pidin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lisaks TSH-le oleks siiski mõnikord oluline määrata ka FT4 (erandjuhtudel ka FT3), eriti, kui TSH kuidagi ideaalsesse vahemikku jõuda ei taha.
Levotüroksiin ei ole mitte ainult Eestis, ...

Loe edasi

L-Tyroxini kogus

Tere! Peaaegu kaks aastat tagasi eemaldati kilpnääre. Oli jutt et asendusainet (L-Tyroxini) tuleks võtta umbes 100gr. Eilse seisuga olin võtnud 200 gr ja TSH oli 10, ehk alatalitlus. Võtan nüüd 225 gr. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiinil tegelikult annuse ülempiir puudub. Võtta tuleb vastavalt vajadusele nii palju, et hormoonanalüüs oleks korras. Silmas tuleb pidada asjaolu, et kui mingil põhjusel tekib nädal ...

Loe edasi

Kilpnäärmele spetsialiseerunud endokrinoloog

Tere,
uuriksin, kas Tallinnas on mõni endokrinoloog enam spetsialiseerunud kilpnäärmehaiguste ravile ja diagnostikale või tegelenud selles valdkonnas süvitsi uurimistööga? Samuti sooviksin teada, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eesti on väike ja endokrinolooge on meil vähe. Otseselt kilpnäärmehaigustele spetsialiseerunud nn. türeoidolooge Eestis ei ole. Uurimistööd on siiski tehtud ja nimetada võiks näiteks dr. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Minu S-TSH on 0,001 (Norm 0,270-4,200) ja S-FT4 12,45. Kuidas on S-TSH väärtus alla normi, kui ma võtan juba 4 aastat tablette, milles on Levothyroxin-Natrium 100 µg ja Liothyronin-Natrium 20 µg?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik sõltub Teie diagnoosist. Võimalik, et tegemist ei ole primaarse s.t. kilpnäärmehaigusest põhjustatud, vaid sekundaarse s.t. hüpofüüsi puudulikkusest tingitud kilpnäärme alatalitlusega.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: