Alatalitlus tekkis väga äkki peale radiojoodi 19.05.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Pärast 3ndat ületalitluse hoogu (esmakordselt diagnoositi 2008) sain 17.märts radiojoodi, peale mida jäin 5mg Carbimazole peale. Kuu aega hiljem näitas veri, et radiojood pole veel mõju avaldanud, jätkasime 5mg Carbimazole. 15.mai vereproov aga näitas tõsist alatalitlust (siin kahjuks patsiendile numberid ei avaldata). Kirjutati 25 ug Levothyroxine päevas (4ndl pärast taas vereproov). Kaalu on paar kilo juurde tulnud ja silmakoopad on juba ligi aasta tõsiselt paistes ning aegajalt valutavad (ka hetkel). Samuti on viimastel päevadel külmavärinad. Teisi sümptomeid nagu (veel) pole. Kas nt. see väsimus võib ka hiljem tekkida?
Mind huvitab selline üldine küsimus - kui asendushormooni doos sobivaks määrata, miks on alatalitluse sümptomid - kaalutõus ja väsimus nii levinud? Kas need patsiendid teevad ise midagi valesti? Milles täpsemalt see probleem seisneb (st. kas õige hormooni taseme saavutamine on keeruline)?
Mind huvitab eelkõige see, et kas kaalutõus on reaalne ja kas silmade paistetus võib jääda igaveseks (või on nüüd oodata selle kadumist)? Mida veel võiksin ise teisiti teha? Teen regulaarselt sporti, ei suitseta, magan ja söön enamvähem normaalselt. Kas nt. alkohol või kohv mõjutab kuidagi? Suur tänu vastamast.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kaalutõus ja väsimus on keskealiste naiste hulgas üldse väga levinud, olgu siis kilpnäärme alatalitlusega või ilma selleta. Ja enamasti on põhjus ikka see, mis kõigil - liiga palju tööd ja stressi, naise normaalse elukaarega kaasnev ainevahetuse mõningane aeglustumine kolmekümnendatest eluaastatest alates või kaaluiive, mis seotud raseduste ja rinnaga toitmistega.
Radiojoodravi järgselt võetakse kaalus juurde esimese ravijärgse aasta jooksul, kui kilpnäärme ületalitlus kiirelt alatalitluseks muutub ja asendusravi muutustele alati vajaliku kiirusega järele ei jõua. Seejärel olukord stabiliseerub, asendusravi annus täpsustub ja adekvaatse asenduse korral ei ole kaalutõusuks enam mingit põhjust. Kui pingutada, saab ravijärgse aastaga juurde tulnud kilodest (tavaliselt kuni 5kg, harva kuni 10kg) lahti.
Silmadeümbruse sidekoe turse võib olla seotud nii kujuneva alatalitluse kui ka kilpnäärmehaigusest põhjustatud silmadeümbruse sidekoe kahjustusega. Esimesel juhul möödub turse asendusravi piisavusel iseenesest, teise juhul tuleb silmadega eraldi tegeleda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus, radiojood, rütmihäired, raseduse planeerimine

Tere
Mul diagnoositi ületalitlus 2008a. keskel, millele järgnes pikk Tiotili ravi ja näitajad said korda. 2012. alguses oli ületalitlus tagasi tulnud ja olen olnud sellest ajast saadik karbimisooli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui planeerite mõne aasta pärast rasedust, soovitan radiojoodi kohe ära teha. Peale radiojoodravi ei ole soovitav vähemalt 6 kuud kuni aasta rasestuda, eelkõige radiojoodravijärgse võimaliku ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlusest alatalitlusse.

Tere, avastasin selle lehe, kus saab oma küsimata küsimustele ehk vastuseid.
Proovin teha lühidalt, kaebused (kõrvade pinin, vererõhu tõus, südamekloppimine, käte värisemine jne.) said algusele umbes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult kulgeb Teie ravis kõik reeglipäraselt. See, et suhteliselt kiiresti peale radiojoodravi tekkis kilpnäärme alatalitlus on hea eeldus hormoonide kiireks stabiliseerumiseks. Radiojoodravi ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja selle ravist tulenevad probleemid

Mul avastati kilpnäärme ületalitlus. Tabletiravi pidevat tulemust ei andnud ja eelmine aasta suvel sain radioaktiivse joodi ravi. Neelasin alla kapsli, mille tagajärjel pidi kiilpnääre hakkama normaalselt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mida teha? Soovitan rääkida kõigest meilis kirjapandust oma raviarstiga. See, kes antud juhul midagi teha ei saa, olen mina. Võin vaid anda selgitusi, et oma raviprotsessi paremini mõistaksite ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja sage viirusinfektsioonide põdemine

Tere,
2007.a. pärast sünnitust tekkis autoimmuunne türeoidiit ja selle tagajärjel kilpnäärme alatalitlus. TSH oli siis 200. Võtan iga päev 225 L-Thyroxini ja asendusravi baasil kilpnäärme näitajad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie immuunsüsteemi kilpnäärme (asendusraviga hästi kompenseeritud) alatalitlus ei mõjuta. Viiruseid toob Teie perre esimest aastat lasteaias käiv laps. Väga tavaline olukord, millega puutuvad ...

Loe edasi

käte suremise seos kilpnäärme talitlusega

Aitäh vastuse eest. Leidsin internetist, et Ida-Tallinna Keskhaigla pakub ravipaketti: Paketi üldtutvustus
Käte väsimus, öine käte suremine, kätevalu või sagedasest arvutiga töötamisest väsinud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Käte suremist võib põhjustada pikaajaline ravimata kilpnäärme alatalitlus. Kindlasti ei teki käte suremine peale radiojoodi kujuneva alatalitluse esmase tunnusena. Hoopis tõenäolisem põhjus ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere

Peale nooruses ravitud kilpnäärme ületalitlust tekkis kilpnäärme alatalitlus. Olen juba mitu aastat võtnud L-Tyroxini vaheldumisi 1 tbl ja 1,5 tbl päevas. Olen kõhna kehaehitusega, tihti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini annuse korrigeerimise aluseks peab olema hormoonanalüüs, mitte enesetunne. Füüsilisel pingutusel tekkiva südamekloppimise põhjuseid on väga palju (kõige lihtsam näiteks kehv ...

Loe edasi

kui mehel on hypertyreoos

Abikaasa , meesterahvas alustas radiojoodraviga, kas raviperioodi jooksul peaks hoiduma rasestumisest, soov on lapsi saada.
Kas ravikuur mõjutab mehe sperma kvaliteeti ?

Ette tänades ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi puhul pole tegemist kuuriga. Patsient saab radiojoodi ravikapsli sisse ühekordselt (sellele eelneb, tõsi küll, üliväikese radiojoodi annuse proovineelamine). Radiojoodi toime ...

Loe edasi

kolesterool

Tere lp. dr. Ambos
Olen poolteist aastat ravinud kilpnäärme ületalitlust ja septembri lõpul sain teist korda radiojoodi. Paar päeva tagasi Medicomi terviseuuringutel selgus, et kolesteroolitase ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli tase ei ole otseses seoses kilpnäärme talitlusega. Siiski võib ületalitlus soodustada kolesteroolitaseme langust, alatalitlus selle tõusu. On võimalik, et peale korduvat radiojoodravi ...

Loe edasi

Kas kilpnäärme alatalitlus?

Tere,
Selle aasta veebruaris avastati mul vasakul pool kilpnäärmes sõlm. Vereanalüüs ja biopsia proov olid korras. Alates aprillist olen päeval aga pidevalt väga väsinud. Mais said tehtud uuesti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonid on korras, siis sõlm kilpnäärmes Teie väsimuses süüdi ei ole. Kilpnääre mõjutab ülejäänud organismi hormoonide kaudu ja kui nende tase on normi piires, on kilpnäärme poolt kõik ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus/ ravi

Tere! Radioaktiivne ravi on toodud mitmes kohas välja kui üks kolmest hüpertüreoosi ravimise viisist, kuid: Millised on antud ravi võimalikud tüsistused, millised on tema positiivsed pooled? Kust leida ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi on kilpnäärme ületalitluse kõige populaarsem ravimeetod kogu maailmas.
Meetod põhineb asjaolul, et kilpnääre neelab aktiivselt joodi. Seega kogutakse kogu seedetraktist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: