Kilpnäärme alatalitlus ja veritsus 31.10.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Selle aasta jaanuaris sain pärast pikki otsinguid perearsti juures teada, et mu probleemide (depressioon, väike pidev palavik, meeletu väsimus jms) põhjuseks on kilpnäärme alatalitlus.
Tema suunas mind edasi endokrinoloogi vastuvõtule, mis toimud aprillis. Siis määrati mulle ravi L-Thyroxini pool tabletti päevas. Mais kontrolliti vereanalüüsiga hormooni taset ning öeldi, et ravi mõjub ning kõik on korras. Sain veel arstilt soovituse, et kui end hästi tunnen, võin ka ravi mõneks ajaks lõpetada ning kui enesetunne peaks jälle kehvemaks minema, võin taas tabletti võtma hakata. Ultraheli tehti ka, see näitas väikest sõlmekest, kuid üldiselt pidi kõik korras olema.
Lõpetasin nüüd juulis ka Lindinette 20 pillide võtmise (mis olid mulle määratud, kuna esines düsmenorröad, mille pärast ma korduvalt kiirabiga haiglasse olen viidud), kuna psühhiaatriga leidsime, et minu depressioon ning ärevus võis põhjustatud olla hoopis pillide võtmisest. Nüüd oktoobriks, sain hinnanguks, et depressioon on tõesti mul kadunud, mis on väga tore. Antidepressante pole ma kunagi võtnud. Kasutanud vaid looduslikke rahusteid (palderjan, meliss) ning käsimüügis olevat Neurozani vitamiine.
Kuid nüüd terve oktoobri on mind kimbutanud veider veritsemine. Algas see tsükli 16.päeval ja kestis 2 nädalat. Käisin kohe ka günekoloogi vastuvõtul, kes tegi analüüsid ning läbivaatlused ning leidis, et TSH on 6,20. Lisaks leidis ta mult munasarjas väiksema tsüsti (mul on 2009 aastal olnud ka operatsioon, kus üks suur ja väikesem tsüst ka eemaldati).
Pärast 2 nädalast veritsemist-määrimist oli nädal aega pausi ja siis tekkis veritsemine uuesti, mis kestis veidi üle 1 nädala. Veritsus on kerge, kohati vaid määriv ning ei põhjusta mingeid kõhuvalusid (mis mul tavapäraselt alati on esinenud koos mensesega). Ühesõnaga on see minu jaoks väga ebatavaline.
Günekoloog soovitas mul ühendust võtta endokrinoloogiga, et ehk oleks vaja ravimiannust suurendada.
Suvel oli ka vähemalt üks nädalane paus L-Thyroxini tableti võtmisel ning ka muidu on mul tableti võtmisega jäänu päevi vahele, seda kuna ma lihtsalt pole harjunud neid enne sööki võtma. Siit ka küsimus, et kas tabletti on mõtet võtta ka pärast hommikusööki - kas ta mõjub? Kuna mu eluviis on tööl ja koolis käimise tõttu ka ajaliselt suhteliselt kõikuv - vahel on hommik minu jaoks kell 7- vahel aga alles 11-12, mil siis ka tabletti võtan. Kas ka see võib ravi mõjutada?
Ma ise pigem kaldun arvama, et ehk on mu tsüklihäired ikkagi pillide lõpetamisega seotud, mitte TSH tasemest.
Millised on Teie, kui spetsialisti arvamused ja kogemused? Kas L-Thyroxini annuse suurendamine antud olukorras on vajalik ning kas antud veritsus võib olla tingitud TSH kõrgest tasemest?

Jään Teie poolset arvamust ootama ning suured tänud Teile juba ette.

Kõike head!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH 6,2 mIU/l on selgelt üle normi ja L-türoksiini annuse suurendamine 50 mcg-le päevas oleks tõepoolest asjakohane. 25 mcg päevas on pigem lastepraktikas kasutatav annus. Ravimit võite võtta ka pärast sööki. Võib-olla peab annust siis biosaadavuse vähenedes veidi suurendama, aga eks seda näitavad edaspidi hormoonanalüüsid. Tsüklihäired on tingitud pigem beebipillida katkestamisest kui minimaalsest alatalitlusest ja peaksid mööduma.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Viimase nelja aastaga kaalutõus 12 kg, juuksed jäänud võrreldes varasemaga hõredaks, juuksekarvad õhukesed ja tuhmid. Öösiti ärkan selle peale, et kaelalt voolab nirena higi ja padi on läbimärg. Õhtuks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui varem on kilpnäärmega probleeme olnud, siis võiks tõepoolest perearsti juures kilpnäärme talitlust kontrollida. Vaevused on siiski üsna vasturääkivad - kilpnäärme ületalitlus küll suurendab ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere
Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus. Arst ütleb, et ma ilmselt jään kogu eluks tablette võtma. Aga kas mingisugust muud ravi sellele haigusele ei ole? Nii et saaks tablettidest vabaks? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tõepoolest on kilpnäärme alatalitlus enamasti pöördumatu seosund. Mingit muud ravi peale sünteetilise kilpnäärmehormooni olemas ei ole (ei aita ei taimed, ei vitamiinid, ei nõidus ega ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja HAR

Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, nädal tagasi oli TSH 1,302.
L-tyroxin 125 mg.
Lisaks kilpnäärme sünteetilisele hormoonile, määrati mulle hormoonasendusravi
Angelig.
Kuidas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie asendusravi L-türoksiiniga on analüüsi põhjal igati adekvaatne. Menopausi hormoonanasendusravi kilpnäärmeravi ei mõjuta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Mul on kilpnäärme alatlitlus. Kas võin teha kilpnäärme alatalitlusega nabaneeti?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võid teha küll. Peaasi, et võtad korralikult L-türoksiinija lased needi panna sellises kohas, kus see toimub puhtalt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,

Kas on võimalik, et vanuril tuleb kilpnäärme alatalitlus iseenesest ja ta võib magada end koomasse. Teie vastust ootama jäädes...80 aastase vanuri tütar

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus kujuneb pika aja jooksul (kuude või aastate jooksul)tasapisi. Selle põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis võib aastakümneid kulgeda varjatult ja vaevustevabalt. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus .


Tere !


Kas kilpnäärme alatalitluse puhul võib solaariumis päevitada
ja suvel päikest võtta ?


Lugupidamisega
Asty



Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võib.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere.Minul jäid ,,päevad,,tulemata ja pöördusin arsti poole,sest oleme proovinud rasestuda.Siis selgus,et mul on alatalitlus TSH 7,1 ja T4 11.Olen väga mures kas on vöimalik yldse lapsi saada.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on kergekujuline kilpnäärme alatalitlus, mille põhjuseks on tõenäoliselt autoimmuunne türeoidiit. Olulisi vaevusi selline tagasihoidlik alatalitlus ei põhjusta, kuid võib siiski mõjutada ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Kas on võimalik kilpnäärme alatalitust ravida või parandada muude vahenditega, kui kilpnäärme hormooniga?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus on enamasti pöördumatu ja seda ravida ei ole üldse võimalik. Võimalik on üksnes asendada puuduvat hormooni suukaudu võetava sünteetilise analoogiga, et hoida organismis ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

tere.. mul on kilpnäärme alatalitus ja ma tahtsin küsida,et kas see võib põhjustada nn "pahade päevade" ärajäämist..

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme alatalitlus on asendusraviga kompenseeritud, ei tohiks see olla tsüklihäirete põhjuseks. Raskekujuline ravimata kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada nii viljatust kui menstruaaltsükli ...

Loe edasi

kilpnäärmealatalitlus

Kas kilpnäärmega on raskem rasedaks jääda .Mul on endal kilpnäärme alatalitlus ja olen juba tükk aega üritanud rasestuda aga ei õnnestu.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre on olemas kõikidel naistel ja enamus rasestub ...
Nali naljaks, kuid kui Teil kilpnäärme alatalitlus on asendusraviga piisavalt hästi kompenseeritud (hormoonanalüüs normis), ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: