Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks 10.05.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?
3 aastat tagasi sain teada, et mul on kilpnäärme alatalitlus. Sain ravimitega kilpnäärme korda, kuid kaal on koguaeg sama. Ükskõik kui palju trenni teen kaal lihtsalt ei muutu. Lugesin, et kaalu kontrolli alla saamiseks on proovitud alatalitlus viia ületalitluseks.
Kuidas sellist asja oleks võimalik teha?
Aitäh!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Nii kilpnäärme alatalitlus kui ületalitlus on organismile kahjulikud ja põhjustavad pikemajalisel ravimata juhul pöördumatuid kahjustusi. Kilpnäärme alatalitlus on tekkimisel tavaliselt pöördumatu ja tähendab seda, et suurem osa kilpnäärmekoest on autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest tõsiselt kahjustatud ja kilpnäärme normtalitlus enam ei taastu. Seetõttu määrataksegi alatalitlusega patsiendile asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga, et hoida kilpnäärme hormoonide tase veres normi piires. Alatalitluse viimine ületalitluseks on seega võimatu. Kui olete rasvunud ja elustiili muutus edu ei too, tuleks pigem kaaluda bariaatrilist lõikust (maovähendusoperatsiooni).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Tere
Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus. Arst ütleb, et ma ilmselt jään kogu eluks tablette võtma. Aga kas mingisugust muud ravi sellele haigusele ei ole? Nii et saaks tablettidest vabaks? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tõepoolest on kilpnäärme alatalitlus enamasti pöördumatu seosund. Mingit muud ravi peale sünteetilise kilpnäärmehormooni olemas ei ole (ei aita ei taimed, ei vitamiinid, ei nõidus ega ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Mul on kilpnäärme alatlitlus. Kas võin teha kilpnäärme alatalitlusega nabaneeti?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võid teha küll. Peaasi, et võtad korralikult L-türoksiinija lased needi panna sellises kohas, kus see toimub puhtalt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere! Mul tekkis pärast esimest last kilpnäärme alatalitlus ja nüüd 3 aastat hiljem pärast teist last muutus ületalitluseks. Milliseid tegevusi ja toite peaks vältima?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite süüa kõike. Toit kilpnäärme talitlust ei mõjuta. Samuti võite jõudumööda kõike teha. Suuri füüsilisi pingutusi siiski enne hormoonanalüüside normaliseerumist ette võtta ei maksaks. Samuti ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus muutunud ületalitluseks

Tere! Pool aastat tagasi avastati mul kilpnäärme alatalitlus. Algul oli TSH 10, alates sellest ajast olen võtnud naistearsti poolt määratud L-Tyroxini, alguses 50mq, kuna TSH langes arsti arvates liiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tekkinud on väike segadus L-türoksiini annustamisel ja see juhtubki, kui TSH-d mõõdetakse ja ravi korrigeeritakse liialt lühikeste intervallidega. TSH muutub kuude jooksul ja sagedamini kui ...

Loe edasi

Autoimmuunne kilpnäärmehaigus

Mul avastati 2 kuud tagasi autoimmuunne kilpnäärmehaigus. Enesetunne on aga väga halb, nimelt on mul ületalitluse sümptomid - südamepekslemine, närvilisus, õhupuudus, higistamine. Perearst ütles, et see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit ei põhjusta mingeid vaevusi, kui tekkinud ei ole üle- või alatalitlust. Kui hormoonanalüüs on korras, on kilpnäärme talitlus normis ja ravi vaja ei ole. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,

Kas on võimalik, et vanuril tuleb kilpnäärme alatalitlus iseenesest ja ta võib magada end koomasse. Teie vastust ootama jäädes...80 aastase vanuri tütar

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus kujuneb pika aja jooksul (kuude või aastate jooksul)tasapisi. Selle põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis võib aastakümneid kulgeda varjatult ja vaevustevabalt. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus .


Tere !


Kas kilpnäärme alatalitluse puhul võib solaariumis päevitada
ja suvel päikest võtta ?


Lugupidamisega
Asty



Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võib.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

alatalitus ületalituseks?

Tere
Kui palju jood on seotud kilpnäärnega? Arsti soovitusel hakkasin võtma jodeeritud soola, mida olen võtnud pool aastat, aga peaksin selle nüüd katkestama vist.
Mul on diagnoositud hüpotüreoos, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jodeeritud soola kasutamine koduses majapidamises on kilpnäärme haigusi ennetav abinõu, kuna Eestis on tegemist kerge joodivaegusega (seda just Lõuna- ja Kagu-Eestis). Ravimina kasutatakse ...

Loe edasi

Higistamine

Tere! Olen 46 aastane 3 lapse ema.
Võtan juba 5 aastat kilpnäärme alatalituse pärast hormoone (100). Nüüd on tekkinud liighigistamine ja kehakaalu tõus. Iga väikese füüsilise liigutamisega olen üleni ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus võib üle minna ületalitluseks üksikutel haruharvadel juhtudel ja kindlasti mitte 5 asendusravi aasta järel. Igaks juhuks tasub vaevuste esinemisel hormoonanalüüsi siiski ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Olen 26 aastane naine. Eile sain teada, et mul on vähene kilpnäärme ületalitlus. Vereanalüüs tehti selle tõttu, et tundsin end väsinu ja jõuetuna, esines ka südamekloppimist. Sünnitasin 4 kuud tagasi. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teil ikka üks ja seesama autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mis ilmnes esmakordselt murdeeas ja on andnud peale sünnitust ägenemise. Päris välja ravida seda haigust pole võimalik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: