Kilpnäärme alatalitlus ja TSH tõus 19.03.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Tarvitan kilpnäärme alatalitluse tõttu L-Thyroxini 100, nii et TSH on viimastel aastatel olnud 4-6, täna sain teada viimase analüüsi, mis oli 23,15.

Kahjuks ei saanud enda raviarsti kätte ja olen Teilt varemgi head nõu saanud.

Analüüsi nädalal olin kõhugripis - kas see võib mõjutada analüüsi?

Olen eksinud rohu võtmise vastu, sest ma võtan seda peale sööki - kas see võib mõjutada ravi?

Viimasel ajal olen väsinud, unine ja mul on vähe energiat - olen arvanud, et suur pinge ja raske talv õpetajana seljataga, muidu olen energiline.

Kas halvenenud enesetunnet mõjutab analüüsi halvenemine?
Kardan ka annuse suurendamist, sest ma ei saanud alguses üldse seda hormooni tarvitada.
Palun Teie arvamust, kas see analüüs on väga halb?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH on tõepoolest liiga kõrge ja kilpnäärme alatalitlus alakompenseeritud. See võib mõjuda ka Teie enesetundele põhjustades ülemäärast väsimust, unisust ja energia puudust. Ma ei usu, et kõhugripp analüüsi nädalal tulemust mõjutas, TSH muutub väga aeglaselt. Võimalik, et mõjutas ravimi võtmine pärast sööki. Igal juhul tuleb L-türoksiini annust veidi suurendada - vaheldumisi üks ja poolteist tabletti päevas (100/150 mcg), rohtu kindlasti iga päev võtta (võib ka peale sööki) ja teha uus hormoonanalüüs (TSH, FT4) 2-3 kuu möödudes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme alatalitlus ja rasestumine

Tere!

Oleks soov rasestuda, kuid THS väärtus 6,78. Sooviks teada kaua peab ravimit ennem võtma, et oleks õige aeg rasestuda.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus ei pruugi rasestumist takistada. Soovitan siiski järgida endokrinoloogi nõuannet ja alustada L-türoksiiniga 50 mcg päevas. Hormoonanalüüsi võiks korrata 2-3 kuu möödudes, ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Aastast 2011 on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus. Pikalt olen võtnud L-Thyroxini 100 ühikut (raseduse ajal olid doosid veidi suuremad). Nüüd poolteist aastat pärast lapse sündi ütles perearst et TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sünntusjärgselt võib autoimmuunne türeoidiit, mis on tõenäoliselt Teie puhul alatalitluse põhjuseks, ägeneda ja hormoonanalüüsid stabiilse asendusravi annuse foonil veidi kõikuda. Tasakaal ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja kehakaalu tõus

Minu probleemid algasid kehakaalu tõusuga. Möödunud aasta pooleteise jooksul olen juurde võtnud ~25 kg. Kilod tulid ikka tasakesi hiilides. Jaanuaris tehti vereproov ja avastati TSH -13,6, TPO- 2000, FT4 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Siit järeldus, et Teie kehakaalu tõusu põhjuseks ei olnud kilpnäärme alatalitlus. Saate adekvaatset asendusravi ja ka viimati määratud TSH on juba täiesti korras. Kehakaalu tõusu põhjus jääb ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere, lasin tehe vereproovi. TSA 9.8, võtan juba 4 aastat L-Thyroxini. Algul võtsin 50, nüüd 100, aga TSA ikka kõrge ja jube väsimus on. Millest see on tingitud?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete L-türoksiini korrapäraselt võtnud ja ravikatkestusi pole esinenud, näitab TSH (türeostimuleeriv hormoon) taseme tõus hüpotüreoosi alakompensatsiooni ja L-türoksiini annust on vaja ...

Loe edasi

Langev TSH

Tere!

2004. aastal jäin väga jõuetuks ja apaatseks, TSH tõusis üle 5, diagnoositi kilpnäärme alatalitlus. Sain hormoonasendusravi ja paari kuuga hakkasin end tundma hästi - energilise ja rõõmsana. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH üle 5 mIU/l on väga minimaalne tõus ja üldjuhul kilpnäärme alatalitlust veel ei tähenda. Enamasti on teised kilpnäärmehormoonid (FT4 ja FT3) siis korras ja asendusravi määratakse üksnes ...

Loe edasi

TSH näitaja tõus

Tere! Mul on kilpnäärme alatalitlus, mis avastati 3 kuud tagasi, siis oli TSH 10,1 , S-fT3 5,48 , SfT4 10. Hakkasin saama L-thyroxini 50mq, järgmiseks kuuks olin saanud TSH juba 5,4 peale ja olin rõõmus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks ei ole põhjust. Kilpnäärme mõõduka alatalitluse põhjuseks on Teil tõenäoliselt krooniline autoimmuunne türeoidiit. Selle puhul esineb mõnikord minimaalset TSH tõusu ka täiesti ...

Loe edasi

Kilpnäärme proovid

Tere,
Olen 35aastane naine ja peale kilpnäärme opi on proovi tulemused TSH - 4,07, fT3 - 4,0, fT4 16,5, TPO - 373,00. Sooviks teada, kas need on normaalsed või on tegu alatalitlusega. Perearsi arvates ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esimesete lõikusjärgsete analüüside järgi Teil veel asendusravi vajavat alatalitlust ei ole. Küll näitab kõrge TPO antikehade tiiter, et tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja kaalutõus

Kas kaalutõus (2-3 kuuga 10 kilogrammi) võib olla põhjustatud kilpnäärme alatalitlusest (TSH 3,87)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 3,87 mIU/l on normiväärtus (normivahemik 0,4-4,0) ja kilpnäärme alatalitlusega antud juhul tegemist ei ole. Seega on siin kaalutõusul teised põhjused.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnääre

Tere! olen 62 aastane naisterahvas. Kuna mul oli kilpnäärme ületalitus siis selle aasta kevadel oli operatsioon. Juuliskuus tehtud vereproov näits TSH 0,06, kuu aega hiljem 5,6 ja nüüd septembris oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH järjepidev tõus viitab kilpnäärme ületalitluse möödumisele ja järk-järgulisele asendumisele alatalitlusega. Kiire pulss võib olla tingitud kilpnäärme ületalitlusest, alatalitlusest aga ...

Loe edasi

TSH 11

Tere!
Olen 29.a. naine ja pöördusin perearsti poole juuste väljalangemise murega. Vereprooviga selgus, et TSH on 11 (norm. vist 5) ja arst suunas endokrinoloogi vastuvõtule, diagnoos hüpertüreoos. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TSH viitab mitte kilpnäärme ületalitlusele (hüpertüreoosile), vaid alatalitlusele (hüpotüreoosile). TSH tõus on Teil mõõdukas ja nii ei ole tõenäoliselt raskekujuline ka Teie alatalitlus. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: