Rasedus ja L-thyroxini kasutamise vajadus 11.10.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, olen praegu rase (14. nädal). 7. nädalal vereanalüüsist selgus, et TSH oli 6,25. Läksin endokrinoloogi juurde, tegin uuesti analüüsi, mis oli korras. Kuu pärast endokrinoloog kutsus uuesti enda juurde, seekord TSH oli 4,28 (norm 0,27-4,2), FT4 normis. Endokrinoloog kirjutas retsepti L-thyroxini võtta 25 mg päevas. Analüüsi tegemise ajal oli mul veel põiepõletik, mida ravisin nitrofurantoiniga. Kardan, et järsku see ka kuidagi mõjutas analüüsi tulemust. Nüüd mõtlen, kas nii pisikese muutuse pärast peab kohe hormooni võtma? Järsku piisab joodi preparaadi võtmisest ja uuesti vere analüüsi andmisest või isegi selline muutus on ohtlik lootele?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tõenäoliselt on Teil tegemist kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga, mis sünnituse järgselt ja ka peale raseduse katkestamist ägenes. Sellise probleemiga naised võiksid raseduse ajal TSH mõõduka tõusu korral tõepoolest võtta väikest annust L-türoksiini, et kindlustada lootele piisav hormoonivaru (loode on just esimesel trimestril täiesti sõltuv ema kilpnäärmehormoonidest). See on pigem profülaktiline abinõu ja suure tõenäosusega ei ole vähese TSH tõusu puhul sellist hormoonivaegust, mis loodet tõsiselt võiks kahjustada. Aga parem karta kui kahetseda. Kroonilise autoimmuunse türeoidiidi puhul on jooditablettidest vähe abi ja hormoonitootmist see ei suurenda. Vereanalüüsi aga tuleb 1-2 kuu möödudes niikuinii uuesti teha. Nitrofurantoin kilpnäärme hormoonanalüüsi tulemusi ei mõjuta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre ja rasedus

Tere
Detsembris avastati kilpnäärme alatalitus TSH oli siis 3,59. Jaanuaris sain ravi peale 0,25 thyroxini. Eelnevalt on olnud 2 järjestikust raseduse katkemist olnud, 4 nädalal ja 7 nädalal.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei arva, et eelnevad raseduse katkemised oleksid kuidagi seotud kilpnäärme talitlusega. TSH 3,59 mIU/l on tegelikult normi piires, TSH 5mIU/l on veidi üle normi, kuid siiski üsna minimaalselt. ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere.
Mõned aastad tagasi tegin kilpnäärme proove ja kõik olid korras v.a antikehad (505) tehti ka uhd ja seal kinnitati diagnoosi .August 2013 tegin uuesti proove tsh 3,44 ja antikehad 505 olin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini võiks võtta siiski veidi suuremas annuses - 50 mcg päevas. Kui uuesti rasestute, tuleks teha kiiresti uus analüüs (TSH, FT4). Siis on ka näha, kas annus vajab suurendamist.
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja raseduse katkemine

Tere!

2014 aasta novembris diagnoositi kilpnäärme alatalitlus. TSH näit oli 36. Alustasin Ravi 50 mg L-Thyroxin tablettidega.
Veebruaris uus vereproov, kus TSH oli langenud 24 peale. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et L-türoksiini annuse suurendamata jätmine ei olnud raseduse katkemise põhjuseks, kuna nädal enne rasedusest teada saamist oli TSH ideaalses vahemikus (1-2,5 mIU). Ideaalse TSH puhul ...

Loe edasi

L-thyroxini võtmise vajadus

Tere!

Eelmine kevad tehti mulle analüüsid ning nende seas ka mõned kilpnäärme omad. TPOAB=775 ja TRAB<1,8. Detsembris 2011 määrati uued analüüsid ning sellel korral oli TSH=4,9 ja TPOAB=1118,90.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete noor viljakas eas naine, on soovitav hoida TSH vahemikus 1,0-2,5 mIU/l. See on vajalik eelkõige seetõttu, et juba vähene kilpnäärme alatalitlus võib pärssida ovulatsioone ja vähendada ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnääre

Tere.

Minu lugu algab möödunud sügisest, kui tekkis kilpnäärme põletik, siis talvel TSH oli 4, (ma täpselt ei mäleta) ja arst määras ravi-L Thyroxini, kuid ma ei hakanud neid tablete võtma. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teil krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis ei tekkinud möödunud sügisel, vaid tõenäoliselt suguküpsuse saabudes. Noore fertiilses eas naise TSH väärtus kroonilise autoimmuunse ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus raseduse algusjärgus

Tere! Mul oli embrüo siirdamine 18. nov,eile käisin siis arstil ja on tekkinud lootemuna ja rebukott, aga loodet veel näha pole. Mure on selles, et võtan praegu 100mq L-Thyroxini päevas ja seda juba pea ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete viimasel ajal võtnud L-türoksiini 100 mcg päevas ja selle foonil on hormoonanalüüsid olnud septembris korras, ei ole põhjust annust nii varases järgus muuta. Kui rasedus on tekkinud, ...

Loe edasi

L-Thyroxini kasutamine pärast sünnitust

Tere,

Mul kilpnäärme alatalitlus juba aastaid ja enne rasedust võtsin 125mcg ja raseduse lõpuks 175mcg. Kuna mul ei ole võimalik hetkel arsti juurde minna, et proove teha, siis sooviksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavapraktika kohaselt L-türoksiini vajadus raseduse ajal tõuseb ja peale sünnitust taas langeb. Mõnevõrra võib L-türoksiini vajadus püsida suuremana ka rinnaga toitmise ajal. Seega on vaja ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Tere!
Olen 27a naine,kilpnäärme alatalitus diagnoositi mul mais 2007.Sellest saati võtan L- Thyroxini 75 Pregu olen 9 nädalat rase ning analüüsidest selgus,et pean ravimi annust tõstma 100-le.Mure ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Põhjust muretsemiseks ei ole. Asendusravi annuse suurendamine on pigem ennetav abinõu. Esimestel arengunädalatel vajab loode kilpnäärmehormooni siiski väga vähesel määral ja alatalitluse ...

Loe edasi

türeoidektoomia ja rasedus

tere!
Aasta tagasi tehti mulle radikaalne türeoidektoomia. Võtan iga päev 150 mg.
L-Thyroxini. Enesetunne on hea. Kas peale sellist operatsiooni võib veel mõelda
emaks saamisele? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Loomulikult võib. Kui asendusravi foonil on hormoonanalüüsid korras, ei ole mingit vastunäidustust. Raseduse ajal on vaja kindlasti hormoonanalüüsi korrata ja L-türoksiini annust sellele ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Kas kilpnäärme alatalitusega noor naine (27 aastane, haigus avastati 1999.a lõpus, kroonilise kõripõletiku tagajärg) võib rasedaks jääda? Varem rase ei ole olnud. Kui kaua võib esimest rasedust edasi lükata? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Enne kui planeerida rasedust, tasub kindlaks teha, kas peate L-türoksiini pidevalt tarvitama või mitte. Türoksiinravi ei korraldata kolesterooliväärtuste alusel, see ei ole kolesterooli langetav ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: