Hüpotüreoos ja rasedus 18.06.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Räägin oma murest. Soovisin rasestuda ja enne tegin jaanuaris analüüsi SYNLABis. Selgus, et TSH oli 4.66 mIU/l, ferritiin 8.7 µg/l, MCV 81.7 fl ja MCH 26.8 pg. Veebruaris oli TSH juba 7,04. Arst kirjutas välja L-thyroxini 50mcg. Aprilliks oli TSH juba 1,78. Nüüd juunis on mul alanud II trimester ja TSH on jälle kasvanud 3,15ni, T3 4,2 ja T4 14,2, WBC 10.24. Olen nii mures kuna arst on öelnud et TSH ei tohi olla üle 2. Kas peaksin võtma L-thyroxini 75mcg? Kas kõrgendatud TSH kahjustab kuidagi lapse arengut? Aitäh vastuse eest.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Muretsemiseks pole põhjust, kuid L-türoksiini annust võiks tõepoolest suurendada 75 mcg-ni päevas. Kuna FT4 ja FT3 on normi piires, siis TSH minimaalne tõus küll mingile võimalikule lootekahjustusele ei osuta.
Kordusanalüüsi võiks teha 1 kuu möödudes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Kuidas saan teada kas mul on hüpotüreoos?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tuleb teha kilpnäärme hormoonanalüüs veeniverest. Tavaliselt teeb seda perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Hüpotüreoos

Tere!

Kas hüpotüreoosi on võimalik diagnoosida vereanalüüsi teel? Kui nii, siis millised analüüsid peaks arst määrama? Või on siiski täpse diagnoosi saamiseks vaja endokrinoloogi konsultatsiooni?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, hüpotüreoosi saab diagnoosida, määrates veres kilpnäärmehormoonide sisaldust. Teha tulebki just kilpnäärme hormoonanalüüs. Sellega saab hakkama ka perearst. Kui hüpotüreoos kinnitub, võib ...

Loe edasi

Hüpotüreoos ja rasedus

Tere!
Minu mure on selline, et olen 11. nädalat rase ja mul avastati hüpotüreoos. TSH on 6,09, vaba T4 10,46, vaba T3 4,06 ja TPO-Ak <28. Ämmaemand saatis mind ka sisearsti juurde, kes midagi eriti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks pole põhjust. Teie kilpnäärme alatalitlus on väga vähene ja suure tõenäosusega loodet ei kahjusta. L-türoksiini tuleb siiski võtta ja mina soovitaksin annust koguni suurendada ...

Loe edasi

Rasedus ja hüpotüreoos

Tere,
On diagnoositud autoimmuunnne türeoidiit ja kilpnäärme alatalitus. Enne rasedust oli TSH korras 75 mcg L-Thyroxiniga, aga 10. nädalal oli TSH 24, vaba t4 13,3 ja T4 111. Naistekliinikust öeldi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nõustun Teie endokrinoloogiga ja soovitan samuti võtta 100 mcg päevas. 75mcg 3 korda päevas on ravimi ebatavaline annustamine ja kindel üledoos. Arvan, et sellise soovituse andja ei tea asendusravist ...

Loe edasi

küsimused hüpotüreoosiga seoses

Tere, mul on probleemid kilpnäärmega (hüpotüreoos) Kas ma tohin selle haigusega saada elektriravi? Ja elada riigis, kus on kuum ja palju päikest?
Ja harrastada sporti?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie hüpotüreoos on asendusraviga hästi kompenseeritud, võite elada nagu iga terve inimene s.t. võite saada elektriravi, võite elada soojas kliimas ja võtta päikest, võite harrastada ...

Loe edasi

Hüpotüreoos ja rasedus

Tere!
Olen 28 aastane ja heas vormis naine. Tunnen ennast ka täiesti tervena. Paraku pole 2, 5a jooksul õnnestunud rasestumine. Sattusin viljatuskabinetti, kus tehti vere hormoonanalüüs ja diagnoosiks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma muud, kui seda, mida kirjas kirjutate ja selle vähese alusel otsustades võiks Teil olla tegemist kroonilisest autoimmuunsest türeoidiidist tingitud tagasihoidliku kilpnäärme ...

Loe edasi

Kilpnääre

Mul on väga suur mure, et kas kilpnääre võib olla kaalu tõusu põhjuseks? Kui rasedaks jäin siis mul polnud kaaluga mingeid probleeme, aga kui ära sünnitasin siis tehti mulle vereproov ja see näitas et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teoreetiliselt võib kilpnäärmehaigustest kaalutõusu põhjustada kilpnäärme alatalitlus (hüpotüreoos). Tavaliselt on kaalutõus siis küll mõõdukas (alla 10kg) ja kaal normaliseerub asendusravi ...

Loe edasi

pillid

Tere! Kas sos-pillid võivad kahjustada kilpnääret. Hüpotüreoos on mul.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
SOS-pillid (ega ka mistahes muud hormonaalsed kontratseptiivid) kilpnääret ei kahjusta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Kas kilpnäärme alatalitusega noor naine (27 aastane, haigus avastati 1999.a lõpus, kroonilise kõripõletiku tagajärg) võib rasedaks jääda? Varem rase ei ole olnud. Kui kaua võib esimest rasedust edasi lükata? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Enne kui planeerida rasedust, tasub kindlaks teha, kas peate L-türoksiini pidevalt tarvitama või mitte. Türoksiinravi ei korraldata kolesterooliväärtuste alusel, see ei ole kolesterooli langetav ...

Loe edasi

rasedus ja kilpnäärme alatalitlus

Tere, mul on autoimmuunne türeoidiit ning olen 10. nädalat lapseootel. Võtan 100 mcg Levothyroxini päevas. Kas rasedus mõjutab mingil moel ravimiannuse kogust? Olen kuulnud, et raseduse algusnädalail TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigil hüpotüreoosi tõttu asendusravil olevatel naistel oleks vajalik kilpnäärmehormoone kontrollida raseduse esimese kolme kuu jooksul. Tavaliselt asendusravi annust siiski muutma ei pea. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: