Kilpnäärme üle-või alatalitlus? 18.01.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Olen 21a. naine. Vereanalüüsi tulemus näitas TSH 3,75. Kas see kaldub siis üle või alatalitluseks? Ja kas sellise näitaja puhul ei ole ravi vajalik? Ette tänades.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH 3,75 mIU/l jääb normi piiridesse (N0,4-4,0), seega näitab tulemus kilpnäärme normaalset talitlust ja mingit ravi Te ei vaja.
Erandkorras noored naised, kellel on diagnoositud kroonilist autoimmuunset türeoidiiti ja probleemiks viljatus, võiksid hoida TSH vahemikus 0,4-2,5 mIU/l viljastumise soodustamiseks. Selleks antakse neile väikeses annuses L-türoksiini (sünteetilist kilpnäärmehormooni). Kui Teil kroonilist türeoidiiti ei ole ja ka günekoloogiliselt on kõik OK, siis Teid see erand ei puuduta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus

Tere, kuigi mul on aastaid tagasi uuritud kilpnääret ja midagi halba ei leitud, siis kahtlustan siiski kilpnäärme alatalitus. Hiljutilugesin artiklit kus kirjeldati sümptomeid ja täpselt nii see minuga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt tahan kohe öelda, et kilpnäärme alatalitlust ei diagnoosita kunagi lihtsalt vaevuste põhjal. Vastuse küsimusele, kas on tegemist kilpnäärme alatalitlusega või mitte, annab hormoonanalüüs. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja antibeebipillid

Kas pikaaegselt võetud antibeebipillidel (10 aastat) võib olla seos hiljem tekkinud kilpnäärme ületalitusega? Pillid sisaldvad hormoone ja kilpnäärme toodab hormoone...kas seal võib tekkida mingi vastuolu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antibeebipillid, isegi kui neid on võetud väga pikka aega, ei soodusta kuidagi kilpnäärme talitlushäire tekkimist - kehtib nii üle- kui alatalitluse kohta. Pillid sisaldavad suguhormoone, kilpnääre ...

Loe edasi

kilpnäärme hormoonid

Kui kilpnäärme hormoonid tsh, t3 ja t4 on täiesti korras kas siis välistab see kilpnäärme haiguse

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on korras, välistab see kilpnäärme talitlushäire s.t. nii üle- kui alatalitluse esinemise. Kilpnäärme mahu ja struktuuri kohta, samuti võimaliku autoimmuunhaiguse esinemise ...

Loe edasi

mures kilpnäärme pärast

Tere doktor!
Mul selline küsimus, et kas võib olla ikkagi kilpnäärme kasvaja kuigi vereproovid jäävad normi piiresse, kuid on üle keskmise kõrgemad. Sümptomid on sellised:vahest on tunne, et kõri ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme vähk ei mõjuta tavaliselt kilpnäärme talitlust ja seetõttu vereanalüüsi abil seda diagnoosida ei saa. Diagnoosimismeetodiks on kilpnäärme ultraheliuuring ja kui kilpnäärmes on sõlmi, ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitluse määramine

Tere.

Mind huvitab, kuidas diagnoositakse kilpnäärme alatalitust. Kas TSH tulemused on piisavad, et otsustada kas kilpnääre funktsioneerib normaalselt? Minu S-TSH 1.28 mU/l, muid analüüse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitlushäiret (nii üle- kui alatalitlust) diagnoositakse just nimelt kilpnäärme hormoonanalüüside alusel. Kui hormoonid on korras, on talitlus normis. Normaalsete hormoonväärtustega ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Olen mures oma kilpnäärme alatalitluse pärast. Nimelt on mulle määratud arsti poolt hormoonravi, mida olen korduvalt katsetanud, kuid annuse suurenedes kaob tasakaal, mulle on öeldud, et ju ma ei talu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma Teie kirjast sotti. Kilpnäärme alatalitluse raviks ei kasutata radiojoodi, seda kasutatakse hoopis ületalitluse puhul. Kilpnäärme operatiivse eemaldamise näidustuseks aga ...

Loe edasi

Alatalitus

Tere,
Minul on diagnoositud kilpnäärme tugev alatalitus. Tehtud on ka ultraheli, kus paremas sagaras on kolloidtsüst. Raviks on määratud kilpnäärmehormoonid. Minu enda hinnangul on kilpnääre suuremaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Operatiivse ravi orienteeruvaks näidustuseks on kilpnäärme maht üle 50ml s.t. kilpnääre peab olema suurenenud võrreldes normiga 2-3 korda. Teile on tehtud ultraheliuuring ja kilpnäärme mahtu ...

Loe edasi

kilpnäärme maht

Tere,kümme aastat tagasi avastati mul krooniline türeodiit,kilpnäärme valulikkus,väike temperatuur...raviks määrati L-türoksiini 0,5 mg päevas ja ibubrofeeni.Noorena oli mul ravitud kilpnäärme ületalitlust,tol ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme talitlus on normis, ei ole ka näidustust L-türoksiini võtmiseks. Kilpnäärme maht ei mängi talitluse juures mingit rolli ja normi alumist piiri kilpnäärme mahu osas ei eksisteeri. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja jodeeritud sool

Kas peaks sööma türeotoksikoosi puhul jodeeritud soola, või on see hoopis vastupidi, et jodeeritud soola peaks sööma alatalitluse puhul? Kõike head soovides A.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jodeeritud sool leevendab joodivaegust meie igapäevatoidus ja on joodivaegusest tingitud kilpnäärme suurenemise profülaktika. Kui on välja kujunenud kilpnäärme talitlushäire (üle- või alatalitlus), ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Kas kilpnäärme alatalitlus võib olla pärilik? Tean,et rasestumisega on mul probleeme (TSH alla normi),aga kui see siiski õnnestub,kas on põhjust muretsemiseks,et laps võib samuti sündida kilpnäärme alatalitlusega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Kilpnäärme alatalitlus ei ole pärilik. Pärilik eelsoodumus võib esineda kroonilise autoimmuunse türeoidiidi suhtes, mis võib hiljem alatalitlust põhjustada, kuid laps sünnib ka sel juhul alati normaalse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: