Kilpnäärmele spetsialiseerunud endokrinoloog 12.11.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
uuriksin, kas Tallinnas on mõni endokrinoloog enam spetsialiseerunud kilpnäärmehaiguste ravile ja diagnostikale või tegelenud selles valdkonnas süvitsi uurimistööga? Samuti sooviksin teada, kas Eestis on võimalik katsetada ka T4 ja T3 kombineeritud raviga?
Vastuse eest tänades,
Kati

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Eesti on väike ja endokrinolooge on meil vähe. Otseselt kilpnäärmehaigustele spetsialiseerunud nn. türeoidolooge Eestis ei ole. Uurimistööd on siiski tehtud ja nimetada võiks näiteks dr. Eve Kelku ITKH-st, tema kitsamaks valdkonnaks on siiski eelkõige kilpnäärme pahaloomulised kasvajad.
T4/T3 kombinatsiooniga asendusravi mõned patsiendid saavad. Vaba T3 on saadaval preparaadina, mille nimeks on liothyronin. Kui tegemist ei ole kilpnäärmevähi patsiendiga, ei ole sellel preparaadil haigekassa soodustust. Tavaliselt toodavad kudedes paiknevad spetsiifilised ensüümid deiodinaasid türoksiinist siiski piisavalt trijoodtüroniini ja asendusravist L-türoksiiniga(T4) piisab.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Rasedus ja Braunovidon

Tere!
Olen hetkel 19 nädalat rase ja määrisin jalalabale tekkinud väikesele põletikulisele vigastusele Braunovidon salvi u 3-4 korda 36 tunni jooksul. Kahjuks lugesin nüüd ravimi infolehelt, et salv ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et muretsemiseks pole põhjust. Braunovidon salv sisaldab joodi, kuid joodi kogus selles ravimis on mõõdukas ja tavaliselt ei kujuta see endast mingit ohtu ei Teie ega loote kilpnäärmele. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere,
hakkasin kahtlustama endal kilpnäärmega seonduvat juba aasta tagasi(kaela paksenemine ja südame kloppimine öösiti). Info sain netist. Kolm nädalat tagasi lasin teha TSH testi, mis näitas 8,75, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on mõõdukalt tõusnud ja tõenäoliselt osutab see algavale kilpnäärme alatalitlusele, mis on põhjustatud kroonilisest autoimmuunsest türeoidiidist. L-türoksiin, mida perearst ...

Loe edasi

Kilpnääre ja efedriin

Tere!
Mul diagnoositi u. 7 aastat tagasi kilpnäärme alatalitus ja olen sellest ajast peale võtnud ravimit L-Thyroxin. Olen lugenud et efedriini tarbimini võib kilpnääret mõjutada. Oskate äkki öelda, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Efedriin ja efedriini-kofeiini segu kilpnääret ei mõjuta. Loomulikult ei ole hea neid aineid liigtarbida hoopis teistel põhjustel (toime südame-veresoonkonnale ja närvisüsteemile).
...

Loe edasi

vitamiinid

Tere
Minul selline küsimus. Kui ma tarvitan kilpnäärme hormooni L-tyroksiini 150mg päevas, kas siis tohin võtta ka kompleks vitamiine, kus on joodi sees.?


Aitähh vastuse eest!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tohite küll. Teil on kilpnäärme alatalitlus, mis iganes selle põhjuseks ka ei ole. Mittetöötavale kilpnäärmele ei saa ka jood mingit mõju avaldada.
Tervitades,
...

Loe edasi

Põhjus kilpnäärmes?

Terve,
Olen 34aastane naisisik, kaalun 59 kg ja olen 169cm pikk (vöö 68cm) - igati normaalmõõtmetes (oman ühte 16-aastast last). Mul on juba neli aastat järjest olnud 37,2 -37,3 kraadi palavikku, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
2002/2003 talvel peale külmetust oli Teil tõenäoliselt alaäge türeoidiit (valus kurk, kõrge palavik, saite ravi prednisolooniga). Kas ka aasta möödudes sama haigus kordus, on kahtlane, sest ...

Loe edasi

karvakasv - on ka hullemaid?

Tere. Olen 19- aastane ja mul on probleeme karvakasvuga. Nimelt kasvavad mul näo peal, kaela peal, rindade vahel, rindade peal ning rindade vahelt kuni alla välja väga tugevad ja tumedad karvad. Neid on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Karvakasv kehal algab nii tütarlastel kui poistel seoses puberteediga ja nii oli see Teiegi puhul. Karvakasvu intensiivsus on suurtes piirides pärilik. Tumedaverelistel lõunapoolse päritoluga ...

Loe edasi

endokrinoloogia PCOS

Tere,

mul on PCOS. olen seni tsüklit reguleerinud Diane-35 anti-beebi tablettidega (kokku 7 aastat). Jätsin tablettide võtmise pool aastat tagasi järgi, peale 3-kuulist pausi on olnud 3 tsüklit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Polütsüstiliste ovaariumide sündroom (PCOS) on tegelikult üsna sage, erinevatel andmetel on selline probleem 6-10% fertiilses eas naistest. PCOS-ile spetsialiseerunud arste Eestis ei ole. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: