Kõrge prolaktiin mehel 26.06.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Tegin kaks nädalat tagasi tasulised vereanalüüsid (kõik hormoonuuringud + kliiniline keemia + hematoloogilised uuringud). Enamik tulemustest on referentsivahemikus ja üsna head (näiteks kolesterool 2,5 mmol/L ja kreatiniin 77 umol/L). Kuid näiteks prolaktiini tase (S-Prol) on 1310 mIU/L, kui normaalne vahemik on 53-360. Kuidagi hirmuäratav number... kas on põhjust muretsemiseks? Internetist otsides leidsin infot, et kõrge prolaktiiniga meestel võib esineda ajuripatsi kasvaja...

Ka S-fT3 on kõrge (7,07 pmol/L). Samal ajal kui S-TSH ja S-fT4 on normaalsed (vastavalt 1,72 mIU/L ja 18,5 pmol/L). Referentsivahemikust on väljas veel P-ACTH, mis on 47,5 pg/mL. Kliinilise keemia uuringute lehel olid ainsad referentsivahemikust väljas olevad näitajad S-ALP (187 U/L), S-Fe (31,9 umol/L) ja S-Ca (2,64 mmol/L).

Olen 18-aastane ja aktiivselt tegelenud jõusaalitreeningutega 3 aastat. Kas on võimalik, et kõrge prolaktiin pidurdab ka lihaste arengut või mõjub halvasti testosterooni tasemele? Viimane oli küll referentsivahemikus, aga minu ea kohta võrdlemisi madal (17,0 nmol/L).

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui Te juba olete teinud tasulised analüüsid, soovitan soojalt käia lisaks kord ka endokrinoloogi tasulisel konsultatsioonil, kes Teie uuringute tulemused Teile lahti seletab.
Lühikeseks kommentaariks võin lisada, et prolaktiin on Teil tõepoolest kõrge ja see võib mõjutada ka sugufunktsiooni. Ka hüpofüüsi tuumorit ei saa sellise väärtuse juures välisatada. Samas võib prolaktiini tõusul olla palju erinevaid põhjusi (näiteks stress, mitmed ravimid jne.). Mõõdukalt tõusnud FT3 normis FT4 ja TSH foonil muretsemiseks põhjust ei anna, samuti ACTH, mille tõus on minimaalne ja tõenäoliselt normi variant. Alkaalne fosfataas (ALP) on normist kordi kõrgem ja ka siin vajaks põhjus selgitamist. Seerumi raua ja kaltsiumi sisaldus on tõusnud tagasihoidlikult ja loodetavasti haigusele ei viita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Prolaktiin seerumis kõrge

Tere,

minu arst (günekoloog) ütles vereanalüüside tulemuste kohta, et kilpnäärme talitus võiks olla aktiivsem, muidu midagi märkimisväärset pole. Kodus siiski vaatasin, et mõned näitajad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini tõus on minimaalne ja kliiniline tähendus sellel puudub. Tsüklihäireid nii väike tõus ei põhjusta ja ravi ei vaja. Teised suguhormoonid on sõltuvad menstruaaltsükli faasist. Kuna ...

Loe edasi

Kõrge prolaktiin mehel

Tere! Viimasel ajal on aina rohkem hakanud normaalset elu häirima keskendumisvõime ja motivatsiooni puudus. Isegi kui on oodata väga meeldivat päeva, on raske hommikul voodist üles tõusta. Kui lõpuks tõusta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie prolaktiini tase on mõõdukalt kõrgenenud ja vajab jälgimist. Soovitan pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule, kuid plaanilises korras. Kordusanalüüsi võiks teha 2-3 kuu möödudes. Kui prolaktiin ...

Loe edasi

Prolaktiin kõrge

Tere, selline küsimus:

Natuke rohkem kui 18 kuud püüan rasestuda.
Käisin kontrollimisel Reproduktiivmeditsiini Keskuses, kus tehti kõiki analüüse ja kuna on kõrge prolaaktiini tase ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Stress ei hoia prolaktiini taset kõrgena kuigi kaua, kindlasti mitte aasta. Rahustid siin ei aita, pigem võivad nad ise prolaktiini taset tõsta.
Tuleb võtta bromokriptiini ja 1-2 kuu ...

Loe edasi

Hüperprolaktineemia

Kevade lõpus diagnoositi mul endokrinoloogi juures vereanalüüside tulemusena hüperprolaktineemia, kõrge PRL ja madalad ovariaalsed steroidhormoonid. Mida need tähendavad?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüperprolaktineemia puhul on kõrge hüpofüüsi eessagaras toodetava hormooni - prolaktiini tase. See hormoon on tingimata vajalik raseduse ja imetamise perioodil, ta stimuleerib otseselt rinnanäärmete ...

Loe edasi

Prolaktiin

Tere!
Kuna mul mõni kuu jääb menstruatsioon vahele, tegi naistearst veenivere ja ütles, et mul on prolaktiin liiga kõrge (800 tsükli esimesel poolel). Mind saadeti endokrinoloogi juurde. Tema ütles, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini mõõdukas tõus võib pärssida ovulatsiooni ja põhjustada tsüklihäireid. Mingeid muid kahjustavaid toimeid sel hormoonid ei ole. Seega, kui Te enam rasestuda ei soovi ja tsükkel püsib ...

Loe edasi

kehakaalu tõus,...

Tere. Olen 19 aastane neiu, 172 ćm pikk, kaal 98 kg. Viimase 6 kuu jooksul olen 40 kg juurde võtnud. Varem kehakaal oli 58 kg.Nahal on väga palju veenitusarme; liigne rasva laadumine rindkeres; näovormid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda veelkord perearsti poole palvega kontrollida Teie kilpnäärme ja neerupealiste talitlust. Kui perearst ei soovi seda teha ise, võiks ta anda saatekirja endokrinoloogi vastuvõtule.
Loe edasi

prolaktinoom

Tere.
Olen 43a.naine ja mõniaeg tagasi avastati mul hüpofüüsise piirkonna kasvaja mis hiljem osutus prolaktiin-aktiivseks, esimene prolaktiini analüüs oli 8353 mU/L ja endokrinoloog määras mulle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini ülemääraselt kõrge tase mõjub pärssivalt sugunäärmete talitlusele ja põhjustab viljatust, menstruaaltsükli häireid või tsükli kadumist, ka libido vähenemist. Kui Te enam pere ...

Loe edasi

Prolaktiin

Tere
Olen 28 a 2 lapse ema , noorem laps 5a.
Mul on ebaregulaarne tsükklel - 28 päeva kuni 90 päeva,
pöördusin probleemiga naistearsti juurde .
Tegime hormonaalse uuringu: prolaktiin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite rahulikult oma endokrinoloogi vastuvõtule pääsemise aja ära oodata. Prolaktiini tõus ei ole tekkinud eile ega ka mitte kuu aega tagasi, vaid püsib sellisena juba tõenäoliselt aastaid. ...

Loe edasi

Prolaktiin

Tere!
15 aastasel tütarlapsel on viimase poole aasta jooksul olnud normist veidi kõrgem prolaktiin,viimase analüüsi põhjal 36.Arst mingeid ravimeid ei määranud,paluti tulla paari kuu pärast uuesti.Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et muretsemiseks pole selliste piiripealsete väärtuste puhul mingit põhjust. Kui menstruatsioonid on alanud ja enam-vähem regulaarsed, kilpnäärmehormoonid korras, võib prolaktiini jätta ...

Loe edasi

Prolaktiin.

Tere!

Olen 25 aastane naine. Kontrollisin hiljuti kilpnäärme hormoone TSH 1,97 ulU/ml ja PRL 28,53 ng/Ml (natuke körgenenud norm oli 3,4-24,1). Rase ei ole ja tsykli häiret ka ei ole. Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selline minimaalne prolaktiini tõus tavaliselt rasestumist ei takista. Igaks juhuks võib määrata progesterooni väärtuse tsükli 24. päeval. Kui progesterooni väärtus tsükli II faasi keskel on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: