kilpnäärme alatalitlus 26.09.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.

Kirjutan, et kuulda veel ka Teie arvamust oma probleemi kohta. Olen 25 a naine ja seni käinud 5a. jooksul 3 erineva endokrinoloogi juures (naistearsti saatekirjaga pärast hormoonanalüüse), kellest 1 väitis, et mul on alatalitlus ja võtan tänaseni L-Thyroxini igal hommikul. Nimelt on huvitav see, et mul ei ole mingeid tüüpilisi alatalitluse sümptomeid (va. juuste lahtisus), aga analüüsid on näidanud, et ikka mingit hormooni toodab kilpnääre vähem kui peaks. Kaks arsti aga ütlesid, et väike nihe on normaalne ja et ma ei peaks Thyroxini võtma...väga raske on nüüd õieti käituda. Viimati võeti analüüsid ca 1 kuu tagasi ja ikka näitas, et seda kindlat kilpnäärme hormooni on vähe. Muidu tunnen end hästi, olen normaalkaalus (52kg 168cm kohta), kunagi tõsi küll olin alakaaluline. Kaks asja teevad mulle siiski muret, nimelt juuste vahelduva eduga väljalangemine ning rasestumisega on raskused. Viimane on eriti murettekitav. Arstide juures olen vist juba piisavalt käinud, pole nagu suurt motivatsiooni jälle minna. Kas Te oskate kommenteerida, mismoodi selline asi võimalik on, et muidu olen täiesti terve inimene, ei kurda millegi üle, ja siis selline tõsiasi, et kilpnäärme alatalitlus?

Jään ootama Teie arvamust ja tänan ette.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teid nägemata ja ilma uuringuteta on mul küll võimatu teiste kolleegide diagnoosi kinnitada või ümber lükata. Soovitan edaspidi ühe arsti juurde kindlaks jääda ja tema soovitusi järgida. L-türoksiini põhjendatust saab kontrollida, kui olete 3-4 kuud ilma ravita ja teete seejärel hormoonanalüüsi "puhtal foonil".
Rasestumisprobleemid tõenäoliselt kilpnäärmega ei seostu. Juuste väljalangust võib esineda kroonilise kilpnäärmepõletiku kaasnähuna, kuid mingit spetsiifilist ravi selle vastu ei ole (õnneks pole sel juhul karvasibul kahjustatud ja juus kasvab uuesti).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Tere
Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus. Arst ütleb, et ma ilmselt jään kogu eluks tablette võtma. Aga kas mingisugust muud ravi sellele haigusele ei ole? Nii et saaks tablettidest vabaks? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tõepoolest on kilpnäärme alatalitlus enamasti pöördumatu seosund. Mingit muud ravi peale sünteetilise kilpnäärmehormooni olemas ei ole (ei aita ei taimed, ei vitamiinid, ei nõidus ega ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja HAR

Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, nädal tagasi oli TSH 1,302.
L-tyroxin 125 mg.
Lisaks kilpnäärme sünteetilisele hormoonile, määrati mulle hormoonasendusravi
Angelig.
Kuidas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie asendusravi L-türoksiiniga on analüüsi põhjal igati adekvaatne. Menopausi hormoonanasendusravi kilpnäärmeravi ei mõjuta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Mul on kilpnäärme alatlitlus. Kas võin teha kilpnäärme alatalitlusega nabaneeti?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võid teha küll. Peaasi, et võtad korralikult L-türoksiinija lased needi panna sellises kohas, kus see toimub puhtalt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,

Kas on võimalik, et vanuril tuleb kilpnäärme alatalitlus iseenesest ja ta võib magada end koomasse. Teie vastust ootama jäädes...80 aastase vanuri tütar

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus kujuneb pika aja jooksul (kuude või aastate jooksul)tasapisi. Selle põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis võib aastakümneid kulgeda varjatult ja vaevustevabalt. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus .


Tere !


Kas kilpnäärme alatalitluse puhul võib solaariumis päevitada
ja suvel päikest võtta ?


Lugupidamisega
Asty



Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võib.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere.Minul jäid ,,päevad,,tulemata ja pöördusin arsti poole,sest oleme proovinud rasestuda.Siis selgus,et mul on alatalitlus TSH 7,1 ja T4 11.Olen väga mures kas on vöimalik yldse lapsi saada.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on kergekujuline kilpnäärme alatalitlus, mille põhjuseks on tõenäoliselt autoimmuunne türeoidiit. Olulisi vaevusi selline tagasihoidlik alatalitlus ei põhjusta, kuid võib siiski mõjutada ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Kas on võimalik kilpnäärme alatalitust ravida või parandada muude vahenditega, kui kilpnäärme hormooniga?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus on enamasti pöördumatu ja seda ravida ei ole üldse võimalik. Võimalik on üksnes asendada puuduvat hormooni suukaudu võetava sünteetilise analoogiga, et hoida organismis ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

tere.. mul on kilpnäärme alatalitus ja ma tahtsin küsida,et kas see võib põhjustada nn "pahade päevade" ärajäämist..

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme alatalitlus on asendusraviga kompenseeritud, ei tohiks see olla tsüklihäirete põhjuseks. Raskekujuline ravimata kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada nii viljatust kui menstruaaltsükli ...

Loe edasi

kilpnäärmealatalitlus

Kas kilpnäärmega on raskem rasedaks jääda .Mul on endal kilpnäärme alatalitlus ja olen juba tükk aega üritanud rasestuda aga ei õnnestu.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre on olemas kõikidel naistel ja enamus rasestub ...
Nali naljaks, kuid kui Teil kilpnäärme alatalitlus on asendusraviga piisavalt hästi kompenseeritud (hormoonanalüüs normis), ...

Loe edasi

kolesterool

soovin teada, kas kilpnäärme ala- või ületalitlus võib tõsta kolesterooli taset?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli taset võib tõsta kilpnäärme alatalitlus. Ületalitlusega patsientidel on kolesterool enamasti normi piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: