ületalitus? 09.02.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Lugesin kilpnäärme ületalitust puudutavaid küsimusi vastuseid ja nüüd kahtlustan, et see võib olla mind viimase aasta jooksul eriti tugevalt vaevanud probleemide taga (mõned asjad on esinenud ka varem ja/õi pikemat aega)
- kaalulangus 5 kuuga 8 kg (see pole küll probleem, aga ...)
- juuste väljalangemine (viimased 3 - 4 aastat)
- näonahaprobleemid
- tsüklihäired
- peopesade, jagade ja ka üldine tugev ja seletamatu hootine hingistamine
- südamepekslemine (puhkeasendis 120 korda, vahelöögid)
- unetus (võin täiesti ergas olla 30 - 35 tundi järjest) ja pidev "värin" või erutusseisund
- silmanägemise halvenemine

Olen 30-aastane naine, ravimeid püsivalt ega hormoonpreparaate ei tarvita ega ole tarvitanud. Küsimus - milleise aja jooksul ületalitus välja areneb? Mis võib olla selle käivitajaks? Kas see võib olla pärilik (emal ja vanaemal on olnud mingeid kilpnäärmeprobleeme, mis aga 1-kordse raviga kadusid). Mingi kahtlus on minu kaebuste põhjal vist arstil olnud, sest 4 aastat tagasi on tehtud analüüsid, mis vist puudutavad kilpnääret (TSH, FT3, FT4, T3, T4, mis kõik olid referentsvahemiku piirides) Üldimmuunsuse näitajad on olnud kogu aeg üsna madalad. Lugesin, et ületalituse ravi tulemuseks on alati alatalitus. Kumb siis organismi rohkem kurnab - üle või alatalitus? Kui ületalituse ainus miinus on koormus südamele, siis seda peaks olema võimalik ju ka treeningu, toitumise jms-ga reguleerida? Lohutasite küll, et joodraviga on saadav kiiritusedoos väike, kuid kuna olen oma doosid arvukate röntgenpiltide tõttu juba kuhjaga kätte saanud (haiged liigesed ja selg), siis ei tahaks end enne laste saamist kuidagi rohkem "kiiritada". Kuna hetkel mul haigekassa kindlustust ei ole, siis tahaksin minna ja teha vajalikud analüüsid nende eest tasudes ja juba olemasolevate analüüsidega pöörduda arsti juurde, et oleks odavam.
Palun öelge, mida veel peale ülaltoodud näitajate kontrollida lasta?
Tänulik

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie pikale küsimusele on vastus üsna lühike: pöörduge polikliinikusse või eravastuvõtule ja laske määrata TSH. Kui see näitaja on normi piirides, töötab kilpnääre normaalselt ja pole ei üle- ega alatalitlust. Teie vaevused võivad osutada ületalitlusele (eelkõige kaalulangus), kuid midagi eripäraselt kilpnäärmehaigusele viitavat nende hulgas ei ole. Nelja aasta tagused analüüsid asjade praegust seisu ei näita.
Kui tõepoolest peaks ületalitlus ilmnema, on seda vaja ka ravida. Radiojoodravi või lõikus on ravimeetoditeks neile, kellele tablettravi ei aita ja kellel on mitme järjestikuse aasta jooksul läbi tehtud mitu ägenemist. Kui tegu on haiguse esmase avaldumisega, proovitakse kõigepealt tavaliselt tablettravi (mis kestab 9-12 kuud) ja mis patsienti alatalitlusse ei vii. Kui ka peaks kunagi radikaalset ravi vaja minema, ei jäeta ühtegi patsienti selle järel alatalitlusse vaevlema, vaid patsiendile korraldatakse tema hormoonide normi piirides hoidmiseks vajalik asendusravi annus sünteetilise kilpnäärmehormooniga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Juuste väljalangemine

Tere


Minu mureks on juba mitme aasta jooksul juuste väljalangemine. Perearst saatis mu endokrinoloogi juurde ise, sest leidis, et kaelal on mingid munad. Ultraheli vaadates ütles endokrinoloog, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastan siis küsimustele:
1. Autoimmuunne türeoidiit ei ole juuste väljalangemise põhjuseks. Juuste väljalangemist võib põhjustada autoimmuunne agressioon karvanääpsu suhtes, kuid see ...

Loe edasi

Kilpnääre ja madal libiido

Tere!
Mul on kilpnääre haige, kuid tänu L-Tyroksiini võtmisele on selle talitus tasakaalus, kõik viimased TSH analüüsid on olnud normi piires. Enesetunne on mul hea, mingeid kilpnäärme ala-või ületalituse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonid on korras, ei põhjusta kilpnääre Teie organismis mingeid häireid (ka mitte libiido langust). Otsida tuleb teisi põhjuseid ja soovitan nõu pidada eelkõige günekoloogiga.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme analüüsid

Kui laps oli 4k.vana mul diagnoositi kilpnäärme ületalitust TSH-0,093, T3-12,14,T4-25,83. Arst kirjutas Tiotil 2 tbl päevas, 3 nädalat hiljem TSH-0,010, T3-13,34, T4-30,86. Arst kirjutas Thirozol 2 tbl ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunse kilpnäärmehaiguse ägenemine peale sünnitust on üsna tavapärane. Arst on korraldanud ületalitluse ravi üsna väikeses annuses (tõenäoliselt toidate rinnaga), mistõttu ravi mõju ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere!
Diagnoosisite minul kilpnäärme ületalituse, 2 x on eelnevalt ägenemist olnud.

Lasin perearstil üle pika aja analüüsid võtta, kuid üks asi teeb murelikuks, nimelt on ühe analüüsi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO kõrge väärtus näitab lihtsalt, et tegemist on kroonilise autoimmuunse kilpnäärmehaigusega. Kuna hormoonid on korras, on haigus praegu vaibefaasis ja ravi ei vaja. Ka vaevusi ei tohiks kilpnääre ...

Loe edasi

Ületalitus

Tere! 29 juunil läksid silmad paiste hommikul ja sellest ajast alates nii igal hommikul. Peale mitmetunnist jahutamist paistetus natukene alaneb aga kotid laugudele ja silma alla jäävad. Käisin ka perearsti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme autoimmuunse haiguse ägenemine on toonud kaasa silmaümbruse sidekoe ja lihaste kahjustuse, ei möödu see kiiresti. Üldiselt küll taandub orbitopaatia koos kilpnäärmehormoonide ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Käisin arsti juures detsembris 2009 testimas oma kilpnäärme talitlust. Vereproov näitas ületalitlust peaaegu 100 korda üle normi. Vaevas pidev jõuetus ja võbin. Arst kirjutas välja rohu nimega Merkasolil. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on tegemist kilpnäärme autoimmuunse haigusega kaasneva orbitopaatiaga. Haige ei ole silm, vaid silmaümbruse sidekude ja silmaliigutajad lihased. Kindlasti on vaja nõu pidada Teie ...

Loe edasi

Kilpnäärme ülletalitlus ja rasedus

Tere! Mul on mitmekühmuline struuma ja nüüd 14. rasedusnädalal avastati ka kilpnäärme ületalitlus (TSH 0,230 ja T4V 16). Arstiga rääkida ei ole õnnestunud. Enne rasedust olid näitajad just normi piires, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil ei ole muretsemiseks vähimatki põhjust. Kilpnäärme ületalitlust Teil tegelikult ei ole ja mingit ravi Te ei vaja. TSH minimaalne langus on kliiniliselt ebaoluline ja FT4 (vaba T4) normi ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

abikaasal avastati vereproovi põhjal kilpnäärme ületalitus. Muid uuringuid veel tehtud pole, sest pole saanud aega eriarstile, aga perearst määras pärast omapoolset telefonivestlust eriarstiga raviks tiamasooli. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrvade "lukkuminek" ei ole seotud kilpnäärme ületalitlusega, seega pole ka suurt lootust kilpnäärme ületalitluse ravist selles suhtes abi saada. Soovitan selle kaebusega nina-kõrva-kurguarsti ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere! Kas vastab tõele, et kilpnäärme ületalituse korral ei ole soovitav päikest võtta? Kui nii, siis mis ohud kaasnevad liigse päevituse korral. Aitäh!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse korral ei ole tõepoolest soovitav päevitada, käia solaariumis, võtta saunas leili, sõita kuuma kliimaga paikadesse. Intensiivne päikesekiirgus ja kuumus võivad kutsuda ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja rinnavähk

Tere!
Olen 6 aastat kasutanud Thyroxini kilpnäärme alatalitluse tõttu.
Kas operatsiooni järgselt ja keemiaravi ajal jätkatud Thyroxini võib põhjustada kilpnäärme ületalitust? Kas on uuritud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rinnavähi ja kilpnäärmehaiguste vahelist seost on uuritud, kuid usaldusväärset seost pole minuteada seni leitud. Kindlasti ei põhjusta L-türoksiin asendusravina rinnavähki ega komplitseeri ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: