Gips jalale 23.07.17 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere,
Mul on selline küsimus:Mul on jalaluumurd ja kiirabis mul pandi gips lohakalt.Ja käia on ebamugav.Tunne on küll selline ,et ta kohe kukub jalast ära.Minu meelest see on mõtetu gips kui ta jalga ei fikseeri.Kus ma saaksin panna uue gipsi endale?Kas perearst saab seda teha?Või parem pöörduda mõnda teise raviasutusse?Kiirabisse pöörduda jälle ei taha.Sest nendel niigi kuhjaga tööd.Istusin seal 4 tundi.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Minu teada perarstidel kipsi tegemise võimalus puudub. See, et kips jääb "suureks2 ja ei fikseeri enam, on kaunis tavaline. Selle põhjuseks on vigastuse järgse turse alanemine. Peaksite pöörduma ortopeedi vastuvõtule samas raviasutuses, kus Teile kips pandi.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Põlveoperatsioon

Käisin 2nädalat tagasi põlveoperatsioonil. Valu hakkab juba taanduma ja saan jalale toetada, kuid paistetus haava ümbert ei kao ära. Kas see on normaalne?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Turse kadumine võtab kindlasti natuke pikema aja kui 2 nädalat. Kui sellega ei kaasne palavikku ja iga päevaga tunnete end järjest paremini, siis muretsemiseks põhjust ei näe.

Loe edasi

kand valus

Tere, käisin eile võistlustel ning jooksin. See oli tõkkejooks. Joostes hakka s jalal valus ningi enam joosta ega kõndida ei saanud. Ülejäänud päeval hüppasin ühel jalal. Raske on ka longata, sest jalale ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaksite pöörduma (laste)ortopeedi poole. Kirja teel diagnoosida ja aidata pole võimalik.

Loe edasi

Hüppeliiges

Minu emal 71 a on killuline hüppeliigese murd,kuna kartis oma südame pärast keeldus lõikusest,jalale pandi U kujuline longett.Küsimus siis kas selline asi kasvab kokku ja ega ei piira tema liikumist hiljem?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kokku peaks kasvama nii või teisiti. Funktsionaalses mõttes paraneb kiiremini ja paremini, kui luufragmendid on operatsiooniga võimalikult täpselt paika pandud. Kõik oleneb sellest, kui kõrgeid vajadusi ...

Loe edasi

5 a.se lapse 20 kraadine randmeluu murd

Tere! 5 a.-ne poisslaps murdis kelgutamisel randme 1 luu nii, et murd on väljapoole 20 kraadise kalde all. Käsi on ka "laineline", ehk siis on silmaga kohe näha, et käsi pole korras. Elame Soomes, siin ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tegu ortopeedilise probleemiga, milles ei saa end eksperdiks pidada.
Niipalju kui mina tean ajab loodus väga paljud laste nn. kõverused ise õigeks. Kui palju on Teie lapsel telje kalle ja kas see ...

Loe edasi

Pindluu murd hüppeliigese kohal - kas võib tööl käia?

Tere, murdsin esimesel veebruaril pindluu hüppeliigese kohalt. Kutsuti kiirabi, viidi mind Mustamäele erakorralisse. Seal tehti röntgen, pandi kips ja siis tehti uus röntgen. Hetkel on sellest paar päeva ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Arvuti taga istumist ilmselt see murd ei sega. Kui arvuti taha saamist pole võimalik ilma jalale toetumata korraldada - näiteks kodus töötades - siis tuleb võtta haigusleht.

Loe edasi

Kergkipsiga kõndima hakkamine

Tere
Peale 4. nädalat kipsi sain neljaks nädalaks kergkipsi, millega pean hakkama kõndimist ja jalale toetamist harjutama, loomulikult kargu abil. Nimelt oli mul kannaluu murd.
Kuid ma ei suuda ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Seda kui kaua aega läheb, sõltub Teist ja treenimisest. Mingeid spetsiaalseid harjutusi ma küll ei tea - lihtsalt proovige järjest suurema raskusega (siiski osalisega) jalale toetada. Valu endale seejuures ...

Loe edasi

Kannakõõluse rebendist taastumine

34-aastasel mehel oli sportimise tulemusena kannakõõluse rebend, mis opereeriti, ning jalg oli 8 nädalat kipsis. Kas oskate soovitada mõnda harjutust (või vene-/inglisekeelset veebilehte, eesti keelset ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pole päris minu eriala, kuulub ortopeedia rubriiki.
Toetud avõite jalale igal juhul, koormust kõõlusele võib anda mõõdukalt ja järk järgult, piirajaks peaks olema valu. Ravivõimlemine seisneks igasuguste ...

Loe edasi

veenilaiendite operatsioon

Tere,
Käisin kuskil 2 kuud tagasi veenilaiendite operatsioonil, mis tehti ühele jalale, kuna teine jalg on täiesti korras. Jalale tehti 5 lõiget ja kõik ülejäänud kohad on paranenud ilusasti v.a. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kas see just normaalne on aga selline asjade käik on päris tavaline. Paistes kohale soovitaks kampriõli kompressi ööseks. Jätkata tugisuka kandmist.

Loe edasi

lumfisolm

olen naine 21.a mone kuude vahedega tekib mul vasakul pool kubeme piirkonnas lumfisolmekovastus ja valu selles jalale alati samasse kohta tekivad sama aeg villid.mis see v]ib olla.on kestnud vahedega 3.a ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

See võib olla herpes. Selleks et seda kindlalt väita, peaks löövet nägema.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: