Urtikaaria pärast vaktsiini 14.01.22 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Tere!

Juunis sain teise doosi AsraZeneca vaktsiini.
Viienda päeva õhtul lõi välja üle kogu keha tugev lööve, vist urtiikaaria. Päeval tõmbas tagasi, õhtul tuli jälle. Nii 5 päeva.
Kui ohutu on minu jaoks saada tõhustusdoosi?
Aitäh!

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Tõhustusdoosina ei kasutata Astra Zeneca vaktsiini ja teistega ei tarvitse sellist reaktsiooni tekkida.
Kindlasti rääkige sellisest reaktsioonist enne vaktsineerimist vaktsiini tegijale, kuid vaktsineerimata ei soovita jätta. Raskemad reaktsioonid tekivad juba esimese poole tunni jooksul ja seepärast oleks vaja nii kaua ka peale süsti jälgida. Siis on esmaabi käepärast.
Kui ka seekord peaks tekkima nõgeslööve, siis selle raviks võib kasutada antihistamiini tabletti lööbe kadumiseni ja veel 3 päeva.

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Leetrid-mumps-punetised

Mul on laps vaktsineeritud leetrid-mumps-punetised üheaastaselt....kuid seda ma ei mäletanud ning arvasin, et tegemata. Niisiis lasin arstil teha veel kaheaastaselt sama vaktsiini. Kuna elasime siis välismaal ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Muretseda ei ole vaja, et sai kaks korda MMP vaktsiini. 13-aastaselt on ikkagi vaja uuesti vaktsineerida, sest immuunsus ei kesta nii kaua vaatamata topelt vaktsineerimisele. Difteeria-teetanus-läkaköha ...

Loe edasi

Puukentsefaliit ja vaktsineerimine

Tere!

Mul on kolm last ja elame alaliselt L-Ameerikas. Siin vastavat vaktsiini pole ega tehta. Olen aru saanud, et seda tehakse kolmes osas ja vähemalt kuuajaliste vahedega?
Meie puhkuse ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!
Võimalik on vaktsineerimisel kasutada ka nn.kiirendatud varianti, kus teine vaktsiini doos tehakse 2 nädalat peale esimest doosi ja kolmas doos 1 aasta pärast. Täielik kaitse saavutataske aga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: